Οικονομία

Πρόεδρος ΔΕΗ: Προανήγγειλε αυξήσεις στα τιμολόγια

Περισσότερη «απελευθέρωση» με αυξήσεις στα τιμολόγια, μείωση προσωπικού έως και στρατηγικό επενδυτή προτείνει ο Μ. Παναγιωτάκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ.

Μιλώντας στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ και με σκοπό την προστασία των συμφερόντων του τάχθηκε ευθέως υπέρ των αυξήσεων στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η ΔΕΗ μπορεί σίγουρα να ανακάμψει, να γίνει σημαντικά κερδοφόρα, με μικρές, απόλυτα διαχειρίσιμες επιβαρύνσεις της κατανάλωσης».

Υποστήριξε ότι «η ΔΕΗ πρέπει να είναι ελεύθερη να δράσει και να λειτουργήσει ως εταιρεία, με καθαρά επιχειρηματικά κριτήρια» και πρότεινε δύο επιλογές που οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα, δηλαδή σε μια εταιρεία που θα αποφέρει κέρδη στους μετόχους της. Έκανε λόγο για «δεσμά που βιώνουμε όλα αυτά τα χρόνια και καταπνίγουν την επιχειρηματική μας δραστηριότητα» και αναφερόμενος στις δύο επιλογές είπε ότι η 1η είναι μια εταιρεία «με το δημόσιο στην πλειοψηφία» αλλά «η ΔΕΗ να λειτουργήσει ως ΑΕ» και για αυτό «επιβάλλεται η ριζική αλλαγή του θεσμικού πλαισίου με αναγνώριση του ρόλου των εταιρικών οργάνων, στην κατοχύρωση της εταιρικής διακυβέρνησης».

Η 2η επιλογή είναι ο στρατηγικός επενδυτής με το Μ. Παναγιωτάκη να ισχυρίζεται πως «στην περίπτωση που το δημόσιο δεν θα έχει την πλειοψηφία τα θεσμικά εμπόδια της εταιρικής λειτουργίας αίρονται. Ωστόσο εγείρονται άλλα ζητήματα που αφορούν κυρίως στη συμμετοχή του δημοσίου στη στρατηγική της επιχείρησης ώστε να εκπληρώσει το ρόλο που περιγράψαμε προηγουμένως. Η απάντηση σ’ αυτό είναι ο κατάλληλος στρατηγικός επενδυτής με συγκεκριμένη συμφωνία μετόχων, στην οποία θα περιγράφεται και η διαδικασία λήψης των κρίσιμων αποφάσεων και η στελέχωση της ανώτατης διοίκησης». 

Η περαιτέρω μείωση προσωπικού είναι ένας ακόμα στόχος της διοίκησης της ΔΕΗ με το Μ. Παναγιωτάκη να αναφέρει ότι «το σχέδιο προβλέπει μείωση 4.414 ατόμων την 5ετία μέχρι το 2022. Ήδη με την αποεπένδυση υπήρξε μείωση 1.438 εργαζομένων. Το ισοζύγιο από τον τερματισμό λειτουργίας των ΑΗΣ Καρδιάς και Αμυνταίου, και της ένταξης της Πτολεμαΐδας V, συνεπάγεται μείωση περίπου 340 εργαζομένων».

Πηγή: 902.gr

(Επισκέψεις: 492 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend