Συνεχίζεται η απεργία πείνας στις φυλακές

Μετά την πενθήμερη αποχή συσσιτίου, οι κρατούμενοι των φυλακών σε όλη τη χώρα ξεκίνησαν από την περασμένη Δευτέρα απεργία πείνας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα Φυλακών, διεκδικώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου για τις λεγόμενες φυλακές υψίστης Ασφαλείας ή φυλακές Γ΄ τύπου. Τα βασικά αιτήματα των κρατουμένων είναι το δικαίωμα της άδειας και της αναστολής, της ισονομίας (αφορά τους εξαρτημένους χρήστες που καταδικάστηκαν ως μεγαλέμποροι ναρκωτικών σε ισόβια κάθειρξη με βάση τον παλιό νόμο 3459/2006) της εφαρμογής του δικαιώματος της συζυγικής επίσκεψης καθώς και ο τερματισμός της ομηρίας των απελάσεων (εκατοντάδες μετανάστες κρατούμενοι, ενώ έχει λήξει η ποινή τους, παραμένουν φυλακισμένοι λόγω της γραφειοκρατίας των πρεσβειών). FYLAKES-coverΗ Επιτροπή Αγώνα Φυλακών, μετά την άρνηση της κυβέρνησης να αποσύρει το εν λόγων νομοσχέδιο, σημειώνει πως «ξεκινάμε απεργίας πείνας απέναντι στο νομοσχέδιο που μας καταδικάζει να παραμείνουμε κρατούμενοι για μια ζωή δίχως δικαιώματα και ελπίδα, βάζουμε τα σώματα και την ψυχή μας ως ασπίδα. Είναι το μόνο που μας έχει απομείνει» και υπογραμμίζει: «με το νομοσχέδιο αυτό δημιουργούν κρατούμενους χωρίς ελπίδα και αναπαράγουν την εγκληματικότητα». Σύμφωνα με δημοσιεύματα και αναρτήσεις σε ιστοσελίδες του διαδικτύου υπολογίζεται ότι στην απεργία πείνας παίρνουν μέρος περίπου 4.000 κρατούμενοι εκ των οποίων οι 1.500 στις φυλακές Κορυδαλλού.

Τι είναι οι φυλακές «τύπου Γ΄»

Σχετικά με τις φυλακές «τύπου Γ΄», η δικηγόρος  Αλέκα Ζορμπαλά σημειώνει:

«*  H δημιουργία Φυλακών Υψίστης Ασφαλείας, τύπου Γ, οπουδήποτε ανά την Ελληνική Επικράτεια, αλλά και δημιουργία αυτοτελών τμημάτων τύπου Γ σε υφιστάμενα σωφρονιστικά καταστήματα, θα έχει ως  αποτέλεσμα τη διάχυση αυτού του μοντέλου κράτησης και την επιβολή του σε ολόκληρο το πλέγμα των σωφρονιστικών καταστημάτων, «μια φυλακή, μέσα στη φυλακή»! Στις παραπάνω φυλακές θα εγκλείονται  καταδικασμένοι, αλλά και υπόδικοι, για τρομοκρατία, εσχάτη προδοσία και λοιπά αδικήματα σχετιζόμενα με εγκληματική οργάνωση, που θα εκτίουν πραγματική ποινή, χωρίς κανένα ευεργετικό υπολογισμό, τουλάχιστον 10 ετών, εντός αυτών, με δικαίωμα επανεξέτασης της μεταγωγής τους σε άλλου τύπου φυλακές μετά την παρέλευση διετίας από τη λήξη της δεκαετίας. Ένα καθεστώς, δηλαδή, διαρκούς ομηρίας!

Στις φυλακές τύπου Γ θα κρατούνται, πλην των παραπάνω περιπτώσεων, και όσοι κρατούμενοι κρίνονται επικίνδυνοι για την ασφάλεια της χώρας και τη δημόσια τάξη, καθώς και όσοι κρίνονται επικίνδυνοι για την τάξη και την ασφάλεια της φυλακής, όπου κρατούνται. Αυτή η  συνεχής απειλή μεταγωγής σε φυλακές ή πτέρυγες υψίστης ασφαλείας στοχεύει, μέσω του εκφοβισμού-τρομοκράτησης των κρατουμένων, στην αποτροπή οποιασδήποτε ατομικής ή συλλογικής διεκδίκησης στοιχειωδών δικαιωμάτων των κρατουμένων εντός της φυλακής. Και η αποτροπή αυτή περνά από την ομηρία των «απείθαρχων», των ζωηρών κρατουμένων!

* Καθολική στέρηση του δικαιώματος χορήγησης αδειών σε κρατούμενους αυτής της ειδικής κατηγορίας.

Καθολική στέρηση  της ημιελεύθερης διαβίωσης.

Καθολική στέρηση του δικαιώματος των μεροκάματων.

* Ο χρόνος για την αποφυλάκιση όσων έχουν καταδικαστεί σε ποινή ισόβιας κάθειρξης για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση αυξάνεται  στα 20 χρόνια, από 16 που ισχύει σήμερα.

* Στέρηση-περιορισμός του δικαιώματος επικοινωνίας, τηλεφωνικής και δια ζώσης με το συγγενικό και κοινωνικό τους περιβάλλον, με τρόπο και όρους που θα διαμορφώνονται, άγνωστο πώς και στη βάση ποιών κριτηρίων, από τον εσωτερικό κανονισμό του Καταστήματος, καθιερώνοντας έτσι ένα νέο καθεστώς αυθαιρεσίας και υποκειμενικότητας.

Πρόβλεψη «ευνοϊκών ρυθμίσεων» για συνεργαζόμενους. Όσοι είναι υπαίτιοι οποιασδήποτε εγκληματικής πράξης (εκτός από συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση) εφόσον έδωσαν πληροφορίες ή με οποιονδήποτε τρόπο συνετέλεσαν στην εξάρθρωση τρομοκρατικής οργάνωσης ή σύλληψη φυγόδικων ή φυγόποινων για πράξεις τρομοκρατίας του άρθρου 187Α  επιβραβεύονται με  αποφυλάκιση, με αναστολή της ποινικής δίωξης, με απόλυση! De facto και De jure λοιπόν, θεσμοποιείται ο θεσμός του καταδότη, του ρουφιάνου και με την επίσημη προτροπή του Κράτους οι «ποινικοί» αδικηματίες, με το δόλωμα των ευεργετικών ρυθμίσεων, γίνονται «κυνηγοί κεφαλών» των πολιτικών αγωνιστών!

* Ο Εισαγγελέας Εκτέλεσης Ποινών παραγγέλλει με βάση την καταδικαστική απόφαση ή το ένταλμα προσωρινής κράτησης την μεταγωγή στις φυλακές ή στις πτέρυγες τύπου Γ΄κρατουμένων και υποδίκων για τα εγκλήματα του αρθρ. 187Α και συναφή. Επίσης ο ίδιος Εισαγγελέας κρίνει,  κατά τρόπο απόλυτο, ποιοι από άλλες κατηγορίες κρατουμένων αποτελούν απειλή όχι μόνο για τη τάξη και την ασφάλεια της φυλακής αλλά και της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, ώστε να μεταχθούν σε καταστήματα τύπου Γ.

«Αστυνομικοποιείται» πλήρως ο τρόπος φρούρησης και φύλαξης.

* Ειδική υπηρεσία της αστυνομίας– ο κανονισμός λειτουργίας της οποίας θα είναι  απόρρητος και δεν θα δημοσιευτεί– που θα οπλοφορεί, θα είναι πλέον υπεύθυνη όχι μόνο για την εξωτερική και περιμετρική φρούρηση της φυλακής, αλλά θα ελέγχει και όσους και ό,τι μπαίνουν στη φυλακή».

Το πλήρες άρθρο της Αλέκας Ζορμπαλά για τις επιχειρούμενες αλλαγές στο σωφρονιστικό σύστημα μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Διαφήμιση

Τα σχόλια δεν είναι διαθέσιμα

Άποστολή άρθρου μέσο Email