Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Πούτιν: Η σύρραξη στην Ουκρανία είναι πόλεμος μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας με ουκρανικά στρατεύματα

Ταυτόχρονα, δήλωσε πρόθυμος να παίξει διαμεσολαβητικό ρόλο προκειμένου να ξεπεραστεί η πολεμική ατμόσφαιρα μεταξύ Ιράν και Ισραήλ

Στον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και στην κρίση στη Μέση Ανατολή αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο Βλαντιμίρ Πούτιν, τονίζοντας ότι η Ρωσία θα πολεμά στην Ουκρανία μέχρι να νικήσει, χωρίς να προσδιορίζει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, ενώ δήλωσε πρόθυμος να παίξει διαμεσολαβητικό ρόλο προκειμένου να ξεπεραστεί η πολεμική ατμόσφαιρα μεταξύ Ιράν και Ισραήλ. Παράλληλα, υποστήριξε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ουσιαστικά πόλεμος μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας με ουκρανικά στρατεύματα, μια σαφής αναφορά στον δυτικό οπλισμό που προμηθεύεται από τους συμμάχους η Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι δεν είναι σαφές πότε η Ρωσία θα υπερισχύσει της Ουκρανίας στον πόλεμο, αλλά οι ρωσικές δυνάμεις είναι προετοιμασμένες να συνεχίσουν να πολεμούν μέχρι να νικήσουν.

Ο Πούτιν είπε ότι τα ρωσικά στρατεύματα γίνονται όλο και προηγμένα τεχνολογικά σε έναν πόλεμο μεταξύ της Μόσχας και του ΝΑΤΟ, τον οποίο η συμμαχία διεξάγει χρησιμοποιώντας ουκρανικά στρατεύματα.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης ότι δεν θα επιτρέψει στην Ουκρανία να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και η συζήτηση για το ενδεχόμενο να το κάνει το Κίεβο είναι μια πολύ επικίνδυνη πρόκληση.

Η Ουκρανία θα πρέπει να άρει την απαγόρευση των συνομιλιών με τη Ρωσία, δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, σχολιάζοντας πιθανές ρωσο-ουκρανικές διαπραγματεύσεις στη Σαουδική Αραβία.

Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με την Ουκρανία, αλλά στη βάση των όσων έχουν ήδη συμφωνηθεί, δήλωσε ο Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφερόμενος στην κοινή πρόταση Κίνας και Βραζιλίας για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία είπε ότι είναι «ισορροπημένη» και μπορεί να αποτελέσει μια καλή βάση για την εξεύρεση λύσης.

Η πρόταση Κίνας –Βραζιλίας, που δημοσιοποιήθηκε τον Μάιο, προτείνει την αποκλιμάκωση της κατάστασης και την επανέναρξη του απευθείας διαλόγου χωρίς να απαιτείται η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από το έδαφος της Ουκρανίας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε απορρίψει την πρωτοβουλία αυτή λέγοντας ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Μόσχας.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε επίσης ότι η Μόσχα πρέπει να εξασφαλίσει τις συνθήκες για μια διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία, η οποία, όπως είπε, θα συμβάλει στη διασφάλιση των μακροπρόθεσμων συμφερόντων ασφαλείας της Μόσχας, τα οποία όπως είπε είναι ύψιστης σημασίας στην Ουκρανία και ότι είναι αδύνατον να επιβληθεί μια στρατηγική ήττα κατά της Ρωσίας.

Η Ρωσία είναι πρόθυμη να αναζητήσει συμβιβασμούς μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ

Ο Ρώσος πρόεδρος σχολιάζοντας τις ανησυχίες για έναν πιθανό πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, είπε ότι οι συμβιβασμοί μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν είναι δυνατοί, αλλά θα είναι δύσκολο να επιτευχθούν, όπως και ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε οποιεσδήποτε συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών, αν αυτές ενδιαφέρονται.

«Αν αυτό είναι ζητούμενο, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας σε επαφή και με τις δύο πλευρές για να βοηθήσουμε να βρεθούν αυτοί οι συμβιβασμοί», είπε.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι η Ρωσία έχει επαφές και με το Ισραήλ και με το Ιράν, όπως και την επιθυμία «να σταματήσει αυτή η ατελείωτη ανταλλαγή χτυπημάτων κάποια στιγμή» όπως «και να βρεθούν τέτοιοι τρόποι επίλυσης της κατάστασης που να ικανοποιούν και τις δύο πλευρές».

Zελένσκι: Όσοι μιλούν για απευθείας συνομιλίες Κιέβου – Μόσχας παίζουν το παιχνίδι της Ρωσίας

Την ίδια ώρα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι ορισμένοι σύμμαχοι έχουν θέσει το ζήτημα της διεξαγωγής απευθείας συνομιλιών του Κιέβου με τη Ρωσία, κάτι που, όπως είπε, είναι επικίνδυνο για την Ουκρανία και παίζουν το παιγνίδι της Μόσχας.

«Αυτή είναι μια επιθυμητή ιδέα για τη Ρωσία», πρόσθεσε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι ζήτησε από το υπουργείο Άμυνας να επεξεργαστεί προτάσεις για πιθανές εξαγωγές όπλων.

Ο Ζελένσκι δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση ότι οι εξαγωγές θα είναι δυνατές μόνο προς τους συμμάχους της Ουκρανίας που συμμετέχουν στην ομάδα Ραμστάιν, η οποία συντονίζει τη στρατιωτική υποστήριξη προς το Κίεβο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε επίσης ότι οι σύμμαχοι της Ουκρανίας πιέζουν τη χώρα να μειώσει την ηλικία στράτευσης, αλλά ο ίδιος δεν βλέπει κανένα λόγο να το πράξει.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους, μόνο άνδρες ηλικίας μεταξύ 25 και 60 ετών μπορούν να επιστρατευθούν στον στρατό της Ουκρανίας.

Σχετικά θέματα

Απόψεις