Σοκάρουν οι φρικαλεότητες στη Γάζα, με τον υποσιτισμό να αγγίζει «επίπεδα που προκαλούν συναγερμό», σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) που τονίζει παράλληλα ότι «ο εσκεμμένος αποκλεισμός» της ανθρωπιστικής βοήθειας στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες αμάχους.
«Ο υποσιτισμός βρίσκεται σε ανησυχητική τροχιά στη Λωρίδα της Γάζας, που σημαδεύτηκε από απότομη άνοδο των θανάτων τον Ιούλιο», τόνισε ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του. Από τους 74 θανάτους εξαιτίας υποσιτισμού που έχουν καταγραφεί από την αρχή της χρονιάς, 63 αναφέρθηκαν τον Ιούλιο, συμπεριλαμβανομένων αυτών 24 παιδιών κάτω των πέντε ετών, ενός παιδιού άνω των 5 και 38 ενηλίκων, διευκρίνισε ο ΠΟΥ, μέρος του συστήματος του ΟΗΕ. «Στην πλειονότητά τους οι άνθρωποι αυτοί κηρύχτηκαν νεκροί με την άφιξή τους σε δομές περίθαλψης ή πέθαναν λίγο αργότερα, με τα πτώματά τους να παρουσιάζουν σαφείς ενδείξεις ακραίας απώλειας βάρους».
Στην πόλη της Γάζας σχεδόν το 20% των παιδιών κάτω των πέντε ετών βρίσκονται σε κατάσταση οξύ υποσιτισμού, σύμφωνα με τον οργανισμό, που επικαλέστηκε εταίρο του, την οργάνωση Global Nutrition Clusters. Μεταξύ των παιδιών ηλικίας μεταξύ των έξι μηνών και των πέντε ετών ο οξύς υποσιτισμός τριπλασιάστηκε από τον Ιούνιο, κάτι που σημαίνει ότι η πόλη της Γάζας είναι η περιοχή που πλήττεται περισσότερο σε όλον τον θύλακο. Πάνω από το 40% των εγκύων και των θηλαζουσών πάσχει από ακραίο υποσιτισμό, σύμφωνα με δεδομένα της οργάνωσης Global Nutrition Clusters που επικαλείται ο ΠΟΥ.
Στη Χαν Γιούνις και στο κεντρικό τμήμα, τα ποσοστά διπλασιάστηκαν μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα. Οι αριθμοί αυτοί είναι «πιθανόν υποτιμημένοι», με δεδομένους τους «περιορισμούς της πρόσβασης» και την έλλειψη ασφάλειας, που δεν επιτρέπουν σε πολλές οικογένειες να πάνε «σε εγκαταστάσεις υγείας», επισημαίνει ο ΠΟΥ.
«Δεν είναι μόνο ο λιμός που σκοτώνει ανθρώπους, αλλά και η απελπισμένη αναζήτηση τροφής. Οικογένειες είναι αναγκασμένες να διακινδυνεύουν τη ζωή τους μια χούφτα τροφίμων, συχνά υπό επικίνδυνες και χαοτικές συνθήκες», πρόσθεσε ο ΠΟΥ.
Η πείνα δεν θα πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται «σαν όπλο πολέμου», τόνισε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες αναφερόμενος κυρίως στις συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας και στο Σουδάν.
«Οι συγκρούσεις συνεχίζουν να αυξάνουν την πείνα στη Γάζα, στο Σουδάν και αλλού. Η πείνα τροφοδοτεί την αστάθεια και απειλεί την ειρήνη. Δεν θα πρέπει ποτέ να δεχθούμε την πείνα ως όπλο πολέμου», υπογράμμισε ο Γκουτέρες στην ομιλία του, μέσω βιντεοσύνδεσης, στη Σύνοδο του ΟΗΕ για τα Συστήματα Τροφίμων που διεξάγεται στην Αιθιοπία.