Συνεχίζεται ο διπλωματικός πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Δύσης στο φόντο της κλιμάκωσης του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία.
Έτσι, σήμερα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, επιχείρησε να θέσει πλαίσιο μιας ενδεχόμενης συμφωνίας. «Κάποια στιγμή θα πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνίες», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ειδικότερα, σε δηλώσεις του κατά την άφιξή του στο Μπισκέκ, πρωτεύουσα του Κιργιστάν, για την ευρασιατική οικονομική σύνοδο κορυφής, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε σήμερα ότι «η διαδικασία επίλυσης του ζητήματος (με την Ουκρανία) δεν θα είναι απλή, θα πάρει χρόνο. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, όλοι οι συμμετέχοντες σε αυτή τη διαδικασία θα πρέπει να αποδεχθούν τα γεγονότα επί τόπου».
Ωστόσο, την ίδια στιγμή έσπευσε να σημειώσει πως η Δύση είχε «εξαπατήσει» τη Ρωσία στο παρελθόν και ότι πλέον υπάρχει μεταξύ τους «θέμα εμπιστοσύνης», κάτι το οποίο υποστηρίζουν ωστόσο, αλλά από τη δική του σκοπιά, και οι Δυτικοί που επίσης διαμηνύουν ότι θα είναι πάρα πολύ δύσκολο έπειτα από όλα όσα έχουν συμβεί τους περασμένους δέκα μήνες να εμπιστευτούν ξανά τη ρωσική ηγεσία.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιτέθηκε συγκεκριμένα στη Γαλλία και στη Γερμανία, που είχαν πάρει μέρος στις διαπραγματεύσεις για τις συμφωνίες του Μινσκ για την κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ρωσόφωνων αυτονομιστών και Ουκρανών προ ετών, αλλά τώρα στέλνουν οπλικά συστήματα στην Ουκρανία πράγμα το οποίο προφανώς δεν αρέσει καθόλου στη Μόσχα.
Αναγνωρίζει ωστόσο, και εκείνος όπως και πολλοί Δυτικοί, ότι για να μπορέσουν να επιτευχθούν συμφωνίες το προσεχές διάστημα, θα πρέπει να συμφωνηθούν και οι εγγυήσεις ασφαλείας που θα συνοδεύουν αυτές τις νέες συμφωνίες.
Αναφορικά με αυτές τις εγγυήσεις ασφαλείας ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει χάσμα μεταξύ όλων των άμεσα και έμμεσα εμπλεκομένων μερών.
Ερωτηθείς, κατά τα άλλα, για το ενδεχόμενο να υπάρξουν και νέες ανταλλαγές κρατουμένων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, ο Ρώσος πρόεδρος είπε: «Ναι, όλα είναι πιθανά. Οι επαφές συνεχίζονται. Στην πραγματικότητα, δεν έχουν σταματήσει ποτέ… Βρέθηκε συμβιβασμός, δεν απορρίπτουμε τη συνέχιση αυτής της δουλειάς στο μέλλον».
Παράλληλα, αναφερόμενος για ενδεχόμενο πυρηνικό πόλεμο, ο Πούτιν διαβεβαίωσε πως «η Ρωσία δεν έχει εντολή να εξαπολύσει ένα πρώτο προληπτικό πυρηνικό πλήγμα, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, αλλά ότι τα ρωσικά προηγμένα υπερηχητικά όπλα θα διασφαλίσουν ότι η Ρωσία θα μπορεί να απαντήσει σθεναρά, εάν δεχτεί ποτέ επίθεση».
Ωστόσο, είπε ότι θα εξαλείψει από προσώπου γης όποια χώρα τολμήσει να επιτεθεί στη Ρωσία με πυρηνικά όπλα, ενώ πρόσθεσε ότι δεν χρειάζεται να κληθούν επιπλέον στρατεύματα για να πολεμήσουν στην Ουκρανία.
Ρωσική απάντηση για το πλαφόν στο πετρέλαιο
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ακόμη ότι η Μόσχα δεν θα χάσει από το ανώτατο όριο τιμών (πλαφόν) της Δύσης στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου και ότι τα οικονομικά της κυβέρνησης θα αντέξουν «μια χαρά».
Πρόσθεσε δε ότι η συγκεκριμένη κίνηση ήταν «ανόητη» και ότι οι τιμές της ενέργειας θα «εκτιναχθούν στα ύψη» για όσους επέβαλαν το πλαφόν, όπως αναφέρει το Reuters. Επανέλαβε ότι η Ρωσία δεν θα πουλήσει πετρέλαιο σε όσους συμμορφώνονται με το ανώτατο όριο των 60 δολαρίων το βαρέλι, που επιβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την G7 και την Αυστραλία.
Η Μόσχα ετοιμάζει απάντηση, η οποία θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων ημερών, τόνισε καταλήγοντας ο αρχηγός του ρωσικού κράτους.