Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Πορεία Πάτρα – Αθήνα: «Τίποτα δεν μας χαρίζεται! Όλα κατακτιούνται!»

Η συνέντευξη Τύπου του δημάρχου Πάτρας, Κ. Πελετίδη και του πρόεδρου του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, Δ. Μαρμούτα για τη μεγάλη, με όλα τα μέσα, πορεία αγώνα και διεκδίκησης

«Τίποτα δεν μας χαρίζεται! Όλα κατακτιούνται! Παλεύουμε μαζί για τη ζωή, τη δουλειά και τα δικαιώματά μας, για την ικανοποίηση..

«Τίποτα δεν μας χαρίζεται! Όλα κατακτιούνται! Παλεύουμε μαζί για τη ζωή, τη δουλειά και τα δικαιώματά μας, για την ικανοποίηση όλων των αναγκών μας!», ήταν το σύνθημα από την κοινή συνέντευξη Τύπου του παραχώρησαν ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, Δημήτρης Μαρμούτας, σήμερα το μεσημέρι στο Δημαρχείο, με θέμα τη νέα μεγάλη, με όλα τα μέσα, πορεία αγώνα και διεκδίκησης από την Πάτρα στην Αθήνα.

Ο δήμαρχος Πατρέων, ανοίγοντας τη συνέντευξη, τόνισε:

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι, που δίνουμε τη σημερινή συνέντευξη Τύπου, με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Πάτρας και που προχωράμε σε από κοινού κάλεσμα προς όλους τους φορείς και τους δημότες της πόλης μας, για συμμετοχή στη μεγάλη πορεία, με όλα τα μέσα και με λεωφορεία, από την Πάτρα στην Αθήνα, με συγκέντρωση στο Σύνταγμα.

Το σύνθημά μας “Τίποτα δεν μας χαρίζεται! Όλα κατακτιούνται! Παλεύουμε μαζί για τη ζωή, τη δουλειά και τα δικαιώματά μας, για την ικανοποίηση όλων των αναγκών μας!”, αποτυπώνει την ουσία του αγώνα μας και τους σκοπούς της μεγάλης μας κινητοποίησης. Αποτυπώνει με ποιους θέλουμε να συμπορευτούμε, με τον πατραϊκό λαό, τους χιλιάδες εργατοϋπαλλήλους και ανέργους της πόλης μας, τους συνταξιούχους, τους μικρούς επαγγελματίες και φτωχούς αγρότες, τη νεολαία της Πάτρας, τους μαθητές και φοιτητές μας, που έχουν σήμερα τη δύναμη να αλλάξουν τα πράγματα και να βάλουν τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις.

Δηλώνουμε άλλη μία φορά ότι δεν μπορούμε να συνηθίσουμε τους χιλιάδες νεκρούς από την πανδημία, ότι δεν ανεχόμαστε να έχει η πόλη μας το 2022 νοικοκυριά που ζουν χωρίς ρεύμα, χωρίς θέρμανση, ότι δεν ανεχόμαστε να μειώνεται συνεχώς το λαϊκό εισόδημα, να χτυπιούνται οι μισθοί και οι συντάξεις, να καταργείται με αντεργατικούς, αντιλαϊκούς νόμους κάθε εργατικό και λαϊκό δικαίωμα και την ίδια στιγμή η πόλη μας να έχει 33.000 ανέργους.

Δεν γίνεται, ενώ οι ανάγκες αυξάνονται, να περικόπτεται διαρκώς η κρατική χρηματοδότηση του Δήμου Πατρέων, αλλά και όλων των δήμων. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε τη μείωση της χρηματοδότησης των δήμων κατά 65% και ταυτόχρονα να μας μεταφέρονται ολοένα και νέες αρμοδιότητες, οι οποίες θα έπρεπε να είναι στην ευθύνη του κεντρικού κράτους, όπως π.χ. οι παιδικοί σταθμοί.

Ταυτόχρονα μάλιστα, σαν αυτό να μη φτάνει για την οικονομική αφαίμαξη, έρχονται και τα πρόστιμα για μία σειρά ζητήματα, που καμία ευθύνη δεν έχουν οι δήμοι, όπως είναι το τέλος ταφής των απορριμμάτων, καθώς και οι συνέπειες της ακρίβειας στην Ενέργεια, στο ρεύμα, στα καύσιμα, στα εφόδια λειτουργίας της αυτεπιστασίας του δήμου.

Όλοι μπορούμε να κατανοήσουμε ότι για να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες χρειάζονται πόροι οικονομικοί, μόνιμοι εργαζόμενοι. Αυτά δεν δίνονται, γιατί θα λείψουν από αυτούς που κάνουν κουμάντο στην οικονομία.

Τα τελευταία χρόνια, έχουμε δει τρεις θεσμικές μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Διοίκηση, τους νόμους του “Καποδίστρια”, του “Καλλικράτη”, του “Κλεισθένη”, καθώς και πλήθος άλλων νομοθετικών παρεμβάσεων. Οι δήμοι μετατράπηκαν ολοκληρωτικά πια σε κρατική υπηρεσία, σε μηχανισμό που υλοποιεί την πολιτική των κυβερνήσεων, του κεφαλαίου, της ΕΕ. Γίνονται φορείς της εμπορευματοποίησης μίας σειράς υπηρεσιών που θα έπρεπε να είναι ευθύνη του κράτους, όμως περνάνε ως αρμοδιότητες στην Τοπική Διοίκηση, με στόχο από εκεί να δοθούν σε μια πορεία μία προς μία στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Γι’ αυτό και δεν κάνουν βήμα πίσω από τη στρατηγική τους, της απαγόρευσης προσλήψεων μόνιμων εργαζομένων, γιατί ο ρόλος που επιφυλάσσουν για τους δήμους είναι αυτός του ελεγκτικού μηχανισμού, που το μόνο που θα κάνει θα είναι να διασφαλίζει τους κανόνες ανταγωνισμού ανάμεσα στους ομίλους που θα λυμαίνονται κάθε έργο και κάθε υπηρεσία.

Γι’ αυτό δεν ικανοποιούνται τα δίκαια αιτήματα του πατραϊκού λαού, όπως είναι για παράδειγμα η υπογειοποίηση του τρένου από το Ρίο έως την Κανελλοπούλου, η παραχώρηση του πρώην σκουπιδότοπου στο Ριγανόκαμπο, ώστε να δημιουργηθεί το Ανατολικό Πάρκο, τα έργα προσβασιμότητας για ΑμεΑ κλπ.

Δύναμή μας είναι οι αποφάσεις των Σωματείων, των Συλλόγων, των φορέων που καταφθάνουν συνεχώς και θα δίνονται κάθε μέρα στη δημοσιότητα. Τους καλούμε όλους να πορευτούν μαζί μας, φέρνοντας και τα δικά τους, ιδιαίτερα αιτήματα.

Ό,τι κέρδισε ο λαός μας, το κέρδισε πάντα με τους αγώνες του, σε πείσμα όσων διακηρύσσουν την αναποτελεσματικότητά τους.

Σας περιμένουμε όλους το Σάββατο 29 Γενάρη στη μεγάλη κινητοποίηση και πορεία μας».

 

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου ανέφερε τα εξής:

«Το Εργατικό Κέντρο Πάτρας (ΕΚΠ) έπειτα από κάλεσμα της Δημοτικής Αρχής για τη μεγάλη πορεία με όλα τα μέσα από την Πάτρα στην Αθήνα και συγκέντρωση το Σάββατο 29 Γενάρη στο Σύνταγμα, στη συνεδρίασή του το ΔΣ στις 20 Γενάρη αποφάσισε τη στήριξη και ενεργή συμμετοχή αλλά και την πρόκληση αυτής της μεγάλης διεκδικητικής πορείας και διαδήλωσης.

Η διοίκηση του ΕΚΠ πιστεύει ότι μόνο μέσα από τους αγώνες, οι εργαζόμενοι, ο λαός της πόλης μας μαζί με την Δημοτική Αρχή μπορούμε να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε αυτά που μας ανήκουν. Δουλειά για όλους με μισθούς που να μπορούν να ικανοποιούν τις ανάγκες μας, δημόσια δωρεάν Υγεία για όλους και όχι παράδοση της Υγείας μας στα ιδιωτικά συμφέροντα, σχολεία που να προσφέρουν μόρφωση στα παιδιά μας χωρίς να πέφτουν οι σοβάδες στα κεφάλια τους.

Δεν ανεχόμαστε την κοροϊδία άλλο, δεν μπορούμε να χάνουμε άλλο χρόνο, οι 22.000 νεκροί μέχρι τώρα από την πανδημία, το κομμένο ρεύμα σε σπίτια και οι νεκροί που ακούμε σχεδόν καθημερινά επειδή προσπάθησαν να ζεσταθούν με άλλον τρόπο επειδή τους είχαν κόψει το ρεύμα, οι άνεργοι που στην πόλη μας τείνουν να γίνουν πλειοψηφία, η κατάσταση στα σχολειά μας, χωρίς καθηγητές, με στοίβαγμα στην τάξη 25 και 28 παιδιών, η οικονομική αφαίμαξη των συνταξιούχων που το μόνο που ξέρει να κάνει η κυβέρνηση αυτή, αλλά και οι προηγούμενες είναι να τους κόβει τις συντάξεις να τους κοροϊδεύει και να τους σπρώχνει ακόμη πιο πολύ στο περιθώριο, οι απολύσεις, οι μειώσεις μισθών, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, η αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος δεν αφήνουν άλλα περιθώρια για εφησυχασμό.

Από την άλλη, δίνεται ζεστό χρήμα, σε ποσά που ζαλίζουν, στους επιχειρηματίες, στους ξενοδόχους, στους μεγαλο-εφοπλιστάδες, στους μεγαλο-κλινικάρχες που το μόνο που κάνουν είναι να μεγαλώνουν ακόμη περισσότερο την περιουσία τους σε βάρος του λαού μας.

Γι’ αυτούς τους λόγους το ΕΚΠ αγωνίζεται – μάχεται – διεκδικεί. Αυτό άλλωστε που κάνει και όλα τα τελευταία χρόνια.

Δεν θα μπορούσαμε λοιπόν να λείψουμε από αυτό το κάλεσμα του αγώνα και της διεκδίκησης γιατί είναι αυτό που πιστεύουμε, ότι μόνο ο αγώνας των εργαζομένων μπορεί να φέρει λύσεις για εμάς.

Δεν εμπιστευόμαστε και δεν πιστεύουμε κανέναν αυτής της κυβέρνησης, αλλά και των προηγούμενων ούτε σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής σκηνής, αλλά ούτε και σε τοπικό επίπεδο με τους ντόπιους εκφραστές τους γιατί πολύ απλά δεν θέλουν το καλό του λαού, αλλά το μόνο που τους απασχολεί είναι ο συναγωνισμός μεταξύ τους για το ποιος θα δώσει τα καλύτερα διαπιστευτήρια ότι μπορεί να φέρει σε πέρας και άλλες περικοπές και άλλες μειώσεις μισθών και συντάξεων και άλλες απολύσεις και να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς η ιδιωτικοποίηση κρίσιμων για τον λαό δομών.

Η Δημοτική Αρχή της πόλης μας και το ΕΚΠ με αυτήν την πορεία προς την Αθήνα και τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα το άλλο Σάββατο στις 29 του Γενάρη δείχνουν τον δρόμο του αγώνα και της διεκδίκησης για αυτά που μας ανήκουν.

Το άλλο Σάββατο στο κέντρο της Αθήνας δεν θα κτυπά μόνο η καρδιά των εργαζομένων και του λαού της Πάτρας, θα κτυπά η καρδιά όλων των εργαζομένων της χώρας, των ανέργων, των συνταξιούχων, των φοιτητών και μαθητών που μάχονται για το δίκιο τους. Και αυτός ο αγώνας είναι δίκαιος και τίμιος. Είναι δικός μας αγώνας. Είναι ένας αγώνας που μπορεί να φέρει αποτελέσματα, να έχει νίκες όπως άλλωστε μας δίδαξαν οι μεγάλες νικηφόρες απεργιακές κινητοποιήσεις πριν από λίγους μήνες των εργαζομένων της “EFOOD” και της COSCO.

Απευθύνουμε ως Εργατικό Κέντρο μαζικό κάλεσμα συμμετοχής σ’ αυτή την πορεία διεκδίκησης προς την Αθήνα και στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 12 το μεσημέρι το άλλο Σάββατο 29 του μήνα σε όλο τον πατραϊκό λαό, στους εργαζόμενους και τα Σωματεία τους.

Μόνο ο αγώνας μας μπορεί να δώσει ελπίδα για το μέλλον των παιδιών μας και το δικό μας. Κανείς δεν θα μας χαρίσει τίποτα! Όλα κατακτιούνται!».

Σχετικά θέματα

Απόψεις