Από το 2020 ήταν γνωστή στις αρχές η δράση της σπείρας που εξαρθρώθηκε χθες, μετά από αστυνομική επιχείρηση στην παλιά φοιτητική εστία στην Πολυτεχνειούπολη στου Ζωγράφου. Μία επιχείρηση που «γέμισε» την Πολυτεχνειούπολη με πάνοπλους αστυνομικούς ειδικών μονάδων της ΕΛ.ΑΣ., η οποία πραγματοποιήθηκε την ώρα που οι αγώνες των φοιτητών συνεχίζονται για να μην περάσουν τα κυβερνητικά σχέδια για την επιβολή της δράσης της πανεπιστημιακής αστυνομίας στα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Μάλιστα, έπεσαν και πυροβολισμοί όταν μια αστυνομικός πυροβόλησε και τραυμάτισε έναν από τους συλληφθέντες που της επιτέθηκε με κατσαβίδι, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας. Εξάλλου, συνελήφθη μία δόκιμη αστυνομικός που φέρεται να έδινε πληροφορίες σε μέλος της σπείρας για τις κινήσεις της ΕΛ.ΑΣ.
Κατά τη διάρκεια της σημερινής παρουσίασης από την επιχείρηση εξάρθρωσης της σπείρας, τονίστηκε ότι εκτός από την 24μελή ομάδα που δρούσε μέσα και έξω από την Πολυτεχνειούπολη, μια άλλη 18μελής σπείρα συνεργαζόνταν στενά με αυτήν, ενώ μαζί με μια 9μελή συμμορία χρησιμοποιούσαν τον χώρο της παλιάς εστίας για το «νταραβέρι» τους στη διακίνηση ναρκωτικών. Συνολικά, συνελήφθησαν 32 μέλη των συμμοριών που με «ορμητήριο» την παλιά εστία έκαναν ληστείες σε καταστήματα και σπίτια και διακινούσαν ναρκωτικά. Ταυτοποιήθηκε δε η συμμετοχή τους σε 29 ληστείες και κλοπές.
Όπως «ομολογούν» οι αρχές, από την έρευνα προέκυψε πως «τα μέλη της συγκεκριμένης συμμορίας (σ.σ. 24μελούς) δραστηριοποιούνταν παραπάνω από ένα χρόνο και χρησιμοποιούσαν τις φοιτητικές εστίες της Πολυτεχνειούπολης στην περιοχή του Ζωγράφου Αττικής ως σημείο αφετηρίας για τη διάπραξη ληστειών καθώς και για τον σχεδιασμό αυτών, ως χώρο αποθήκευσης κλοπιμαίων, οπλισμού, ναρκωτικών ουσιών, ως χώρο επιμερισμού και διακίνησης των ναρκωτικών, ως χώρο στάθμευσης των οχημάτων που χρησιμοποιούσαν για τις έκνομες ενέργειες. Η Πολυτεχνειούπολη αποτελούσε πέραν από τον χώρο αφετηρίας και τον χώρο διαφυγής, καθώς εκεί κατέφευγαν για να αποφύγουν τη σύλληψη». Επιπλέον, «είχαν αναπτύξει σύστημα ελέγχου για την είσοδο ατόμων εντός του χώρου της Πανεπιστημιούπολης, εγκαθιστώντας στα σημεία εισόδου ένοπλα μέλη της συμμορίας, τα οποία διενεργούσαν άτυπο face control και ελέγχοντας άγνωστα ή ύποπτα σε αυτούς άτομα μη διστάζοντας να προτείνουν τα όπλα τους κατά τον έλεγχο».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η δράση της σπείρας ξεκίνησε από το 2019, ενώ σε αυτήν είχαν ενταχθεί τρία άτομα που είχαν εκτίσει τις ποινές τους κατηγορούμενα για ληστείες, ενώ είχαν κατηγορηθεί για σεξουαλικές παρενοχλήσεις και βιασμό. Στην παλιά εστία έμεναν μόνιμα εννέα μέλη του εγκληματικού κυκλώματος, ενώ άλλα 12 έμεναν περιστασιακά. Διάλεγαν, δε, όποιο δωμάτιο ήθελαν διώχνοντας με τη βία όποιον φοιτητή έβρισκαν μέσα σε αυτό.
Αξίζει να σημειωθεί πως στην παλιά εστία μένουν φοιτητές από φτωχές οικογένειες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην πληρωμή ενοικίου. Επίσης, για όσα συνέβαιναν είχε γίνει και σχετική καταγγελία από τον πρύτανη του Πολυτεχνείου, από τον οποίο ελήφθη και κατάθεση κατά τη διαδικασία των ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. Τα κυκλώματα αυτά έχουν καταγγείλει επανειλημμένα οι Φοιτητικοί Σύλλογοι, όμως, όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν είχε γίνει τίποτα, αφού ο προσανατολισμός των εκάστοτε κυβερνήσεων ήταν η καταστολή του λαϊκού κινήματος και όχι του οργανωμένου εγκλήματος. Αυτή τη φορά, το «χτύπημα» οργανώθηκε περισσότερο με όρους επικοινωνίας, για να στηθεί μια επικίνδυνη επιχείρηση με πάνοπλους αστυνομικούς και πυροβολισμούς, δίπλα σε φοιτητές και να εμπεδωθεί ένα κλίμα αστυνομοκρατίας μέσα στα Πανεπιστήμια.
Από την προανακριτική έρευνα εξιχνιάστηκαν 27 περιπτώσεις ληστειών και δύο κλοπών που διαπράχθηκαν σε περιοχές κοντά στην Πολυτεχνειούπολη, σύμφωνα με την Αστυνομία.