Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Πολύ μεγάλη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη ενάντια στην “κανονικότητα” των νεκρών στις θάλασσες

Με συνθήματα και πανό ενάντια στην πολιτική που πνίγει τους ξεριζωμένους, ενάντια στην "κανονικότητα" των χιλιάδων νεκρών και αγνοουμένων στις θάλασσες της Μεσογείου και του Αιγαίου, εργατικά σωματεία, φορείς, φοιτητικοί σύλλογοι και μαθητές έστειλαν ηχηρό μήνυμα από την πόλη της Θεσσαλονίκης με την πολύ μαζική συγκέντρωση που πραγματοποίησαν στο Αγαλμα του Βενιζέλου.

Με συνθήματα και πανό ενάντια στην πολιτική που πνίγει τους ξεριζωμένους, ενάντια στην “κανονικότητα” των χιλιάδων νεκρών και αγνοουμένων στις θάλασσες της Μεσογείου και του Αιγαίου, εργατικά σωματεία, φορείς, φοιτητικοί σύλλογοι και μαθητές έστειλαν ηχηρό μήνυμα από την πόλη της Θεσσαλονίκης με την πολύ μαζική συγκέντρωση που πραγματοποίησαν στο Αγαλμα του Βενιζέλου. 

Στο κεντρικό πανό των εργατικών σωματείων αναγράφεται το σύνθημα: «Πνιγμένοι μετανάστες και πρόσφυγες νεκροί, αυτή είναι της ΕΕ η πολιτική» ενώ ιδιαίτερα μαζικό είναι το μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων με το πανό τους να γράφει στίχους από το ποίημα του Τ. Λειβαδίτη «αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος δεν θα πάψεις ούτε στιγμή ν’ αγωνίζεσαι για την ειρήνη και το δίκιο».

Με συνθήματα όπως «Κάναν τη Μεσόγειο υγρό νεκροταφείο, δε θα συνηθίσουμε ποτέ μας το σφαγείο»,«πνιγμένοι μετανάστες και πρόσφυγες νεκροί, αυτή είναι της ΕΕ η πολιτική» και «Η θάλασσα ξεβράζει άψυχα κορμιά, μόνο τραγωδίες το σύστημα γεννά» η πορεία κινήθηκε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με τους διαδηλωτές να αναρτούν ένα μαύρο πανό, όπου με κόκκινα γράμματα γράφτηκε το χρονολόγιο των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων των τελευταίων δεκαετιών από τη Γιουγκοσλαβία  και το Αφγανιστάν έως τις πιο πρόσφατες, την Υεμένη και το Σουδάν.

Η πορεία κατέληξε στην παραλία μπροστά στη πλατεία Αριστοτέλους, όπου οι διαδηλωτές, στη μνήμη όλων των ξεριζωμένων που έχουν χάσει τη ζωή τους στον υγρό τάφο της Μεσογείου άφησαν φαναράκια να ανέβουν ψηλά και έριξαν λουλούδια στη θάλασσα.

Τα σωματεία και οι φορείς του κινήματος διατράνωσαν τη θέλησή τους να εντείνουν τη πάλη τους για να σταματήσει το διαχρονικό αυτό έγκλημα εις βάρος των κατατρεγμένων.

Στη συγκέντρωση και την πορεία παραβρέθηκαν όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη.

 

Θεατρικό δρώμενο

 

Η συγκέντρωση ξεκίνησε με θεατρικό δρώμενο από την Καλλιτεχνική ομάδα «Fireart» όπου εμφανίστηκαν μαυροντυμένες γυναίκες ανάμεσα σε γαλάζια πανιά που συμβολίζουν τη θάλασσα και απήγγειλαν το ανατριχιαστικό ποίημα της Ουαρσάν Σαΐρ «Πατρίδα» ενώ στα πόδια τους, βρίσκονταν μαύρα πανιά, με τις σημαίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, καταδεικνύοντας και καταγγέλλοντας τους κύριους υπεύθυνους για το ξερίζωμα και τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων από τις πατρίδες τους, που ζουν τον πόλεμο και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. 

 

Δεν συμβιβαζόμαστε με αυτή την βαρβαρότητα

 

Στη συγκέντρωση, ομιλία έγινε από τον Μάριο Καρεκλά πρόεδρος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Κ. Μακεδονίας ο οποίος τόνισε: 

«Τα νερά της Μεσογείου γέμισαν μικρά παιδιά, γυναίκες, νέους άνδρες.

Στη θάλασσα δολοφονούνται άνθρωποι που ψάχνουν να ξεφύγουν από τις βόμβες, από τις σφαίρες, από την πείνα, από τα κυκλώματα, από την σαπίλα.

Οι λαοί του κόσμου θρηνούν, μετράνε μια πολιτεία ολόκληρη στη γειτονιά μας, πνιγμένη για να γεμίζουν πλούτη μια χούφτα παράσιτα-δολοφόνοι.

Τα μέχρι αυτή τη στιγμή, 79 νεκρά αδέρφια μας, από το πολύνεκρο ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου με τον φόβο ότι αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί κατά πολύ, έρχονται να προστεθούν σε μία αιματηρή και μεγάλη μαύρη λίστα του νεκροταφείου αθώων ζωών της Μεσογείου.

Μόνο στα μισά του χρόνου, για το 2023, φτάνουμε στο σημείο να μετράμε 1037 νεκρούς και αγνοούμενους πρόσφυγες από αντίστοιχα ναυάγια.

Πέρυσι, ο αριθμός αυτός έφτασε περίπου στους 2400 συνανθρώπους μας, που στην προσπάθεια τους να βρουν μια καλύτερη ζωή, μακριά από τους πολέμους, την πείνα και τη δυστυχία, βρήκαν αντ’ αυτού, τους υγρούς τους τάφους.

Δεν ανεχόμαστε τη βαρβαρότητα τους

Δεν αποδεχόμαστε και δεν συμβιβαζόμαστε με αυτή την πραγματικότητα τους 

Δεν αποδεχόμαστε να είναι η Mεσόγειος θάλασσα, σφαγείο για μικρά παιδιά, μάνες, κατατρεγμένους και ξεριζωμένους.

Δεν αποδεχόμαστε να έχει γεμίσει με νεκρούς από όλης της γης τους κολασμένους.

 

Βάζουν τα κέρδη τους πάνω από τις ζωές μας για το κέρδος

 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Όλοι οι ξεριζωμένοι, πρόσφυγες και μετανάστες, είναι αποτέλεσμα της ίδιας πολιτικής, αυτής που ισοπεδώνει τα δικαιώματα και τη ζωή των εργαζομένων.

Τα κέρδη πάνω από τις ζωές μας.

Γύρω από αυτό το κυνήγι για το κέρδος, είναι που δημιουργούνται οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, ο οικονομικός στραγγαλισμός, η ακρίβεια, η πείνα και η δυστυχία.

Σε αυτό το σάπιο σύστημα, αυτοί μετράνε κέρδη και ζημιές και εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές.

Και είναι τέτοιο το μέγεθος της σαπίλας, που για το κέρδος δημιουργείται ένα εγκληματικό κύκλωμα διακίνησης προσφύγων έναντι αδρής αμοιβής, οδηγώντας τους ακόμα και στο θάνατο.

Την ίδια ώρα, η ΕΕ με την πολιτική της ενισχύει τη δράση αυτών των κυκλωμάτων και των ταξιδιών του τρόμου.

Αυτές τις μέρες είναι προς συζήτηση, ουσιαστικά ο ενταφιασμός της συνθήκης της Γενεύης για τους πρόσφυγες, μηδενίζοντας τα όποια στοιχειώδη διεθνή δικαιώματα έχει ένας άνθρωπος με την αναγνώριση του σαν πρόσφυγας.

Σε αυτά τα πλαίσια είναι που εντείνεται η καταστολή, με την Frontex, τους ορατούς και αόρατους φράχτες, τον εγκλωβισμό στα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τις απελάσεις και τις απαράδεκτες λίστες των λεγόμενων “ασφαλών” χωρών.

Έχουν εγκληματικές ευθύνες.

Όλες οι χώρες της ΕΕ, που από κοινού σχεδίαζαν την εγκληματική πολιτική των στρατιωτικών επεμβάσεων, των οικονομικών κυρώσεων σε όλη τη Γη.

Τα κόμματα που κυβέρνησαν την χώρα πάνω σε αυτές τις ράγες. Που αξιοποιήσαν τους ξεριζωμένους φτιάχνοντας αποθήκες ψυχών σε όλη τη χώρα, που έχτισαν φράχτες για τους πρόσφυγες, που με τις πολιτικές τους ζέσταιναν το αυγό του ρατσισμού και του ναζισμού.

Έχουν ευθύνες.

Τόσο για την δημιουργία του προβλήματος με τις επεμβάσεις τους, αλλά τόσο και από την βάρβαρη προσπάθεια να διαχειριστούν το πρόβλημα που οι ίδιοι δημιούργησαν.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Μέσα από αυτό το τραγικό προδιαγεγραμμένο έγκλημα, τίθεται καθαρά για άλλη μια φορά το δίλημμα: “τα κέρδη τους ή οι ζωές μας”,

Σήμερα, όλοι εμείς εδώ, απαντάμε και βροντοφωνάζουμε: οι ζωές των ανθρώπων 

Αυτό άλλωστε απάντησαν, οι 2.5 εκατομμύρια λαού που βγήκαν στους δρόμους για το έγκλημα στα Τέμπη, το οποίο δεν θα ξεχαστεί!

Όπως δεν πρόκειται να ξεχαστεί το συνεχόμενο έγκλημα στους χώρους δουλειάς. Χθες σκοτώθηκε άλλος ένας αδερφός μας στα ναυπηγεία του Λαυρίου. Σήμερα σακατεύτηκε άλλος ένας στη Ζώνη.

 

Τα κέρδη τους είναι βουτηγμένα στο αίμα!

 

Και μόνο εμείς ξέρουμε και μπορούμε να σταματήσουμε αυτό το έγκλημα διαρκείας!

Αυτή είναι η παρακαταθήκη ενός λαού, που έχει πείρα, δύναμη, αντοχή.

Που έχει αλληλεγγύη γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τι σημαίνει προσφυγιά εδώ στη Θεσσαλονίκη, των προσφυγικών συνοικισμών, των ξεριζωμένων, των εργατών.

Τώρα είναι που πρέπει να δυναμώσουμε ακόμα περισσότερο την πάλη μας, στη βαρβαρότητα του καπιταλιστικού συστήματος, των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων.

Τα ταξικά συνδικάτα, σε όλη την Ελλάδα, ο λαός μας συνολικά, όλη αυτή τη περίοδο, έχει εκφράσει την αμέριστη αλληλεγγύη του στα θύματα των ιμπεριαλιστών.

Η θλίψη και η οργή για αυτό το νέο έγκλημα να γίνουν τώρα φωνή και αγώνας. Δε θα συνηθίσουμε τα Τέμπη, τα εργοδοτικά εγκλήματα, τους θανάτους περιμένοντας ασθενοφόρο, τους πολέμους.

Καταγγέλλουμε το συνεχιζόμενο έγκλημα!

Δε γινόμαστε θεατές στην «κανονικότητα» των χιλιάδων νεκρών και αγνοουμένων στις θάλασσες της Μεσογείου και του Αιγαίου.

Απαιτούμε να σταματήσει εδώ και τώρα η εμπλοκή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τον πόλεμο.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους ξεριζωμένους και διεκδικούμε την ουσιαστική προστασία των δικαιωμάτων τους στο άσυλο, στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους, να καταργηθούν όλες οι συμφωνίες και οι νόμοι της καταστολής και του εγκλωβισμού».

Από 902.gr

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις