Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ποιοι εξοπλίζουν το κράτος – φονιά του Ισραήλ;

Όλοι οι βασικοί προμηθευτές όπλων του Ισραήλ σύμφωνα με το Reuters.

Μπορεί η  Ουάσινγκτον να ανέστειλε την αποστολή βαρέων βομβών στο Ισραήλ, αλλά με αυτά τα ίδια όπλα το Ισραήλ ήδη έχει σκοτώσει 35.000 ανθρώπους, ανάμεσά τους 15. 000 παιδιά.  

Μπορεί η η γερμανική κυβέρνηση να έχει εγκρίνει  λιγότερες εξαγωγές πολεμικών όπλων προς το Ισραήλ, αλλά με αυτά που έχει ήδη αγοράσει το κράτος – δολοφόνος συνεχίζει τη γενοκτονία των Παλαιστίνιων. 

Μπορεί η πηγή του Υπουργείου Εξωτερικών της Ιταλίας να  επιβεβαίωσε στις 9 Μαΐου ότι η γειτονική χώρα σταμάτησε τις νέες εγκρίσεις εξαγωγών από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, αλλά είχε ήδη κάνει “δουλίτσες” με  εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ. 

Ο περίφημος δυτικός κόσμος στο όνομα των περίφημων “αξιών” του εξοπλίζει κανονικά το χέρι του μακελάρη  ενώ με το αίμα των σκοτωμένων παιδιών ανεβαίνουν οι μετοχές της πολεμικής βιομηχανίας. 

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Reuters αμερικανικά όπλα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων ετοιμάζονται για το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων βλημάτων αρμάτων μάχης και πυρομαχικών που μετατρέπουν τις βόμβες σε όπλα ακριβείας, αν και η διαδικασία έγκρισης έχει επιβραδυνθεί, δήλωσε στις 9 Μαΐου ο γερουσιαστής Jim Risch, κορυφαίος Ρεπουμπλικάνος στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.

Το 2016 οι ΗΠΑ και το Ισραήλ υπέγραψαν ένα τρίτο δεκαετές Μνημόνιο Συνεννόησης που καλύπτει την περίοδο 2018-2028 και προβλέπει 38 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια, 33 δισεκατομμύρια δολάρια σε επιχορηγήσεις για την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού και 5 δισεκατομμύρια δολάρια για συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας. Το Ισραήλ έλαβε το 69% της στρατιωτικής του βοήθειας από τις ΗΠΑ την περίοδο 2019-2023, σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο που εξέδωσε τον Μάρτιο το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI).

Το Ισραήλ είναι ο πρώτος διεθνής χειριστής του αμερικανικού μαχητικού αεροσκάφους F-35 Joint Strike Fighter, που θεωρείται το πιο τεχνολογικά προηγμένο μαχητικό αεροσκάφος που κατασκευάστηκε ποτέ, και είχε παραλάβει 36 από τα 75 F-35 που είχε παραγγείλει μέχρι πέρυσι, πληρώνοντας για αυτά με αμερικανική βοήθεια.

Οι ΗΠΑ έχουν επίσης βοηθήσει το Ισραήλ να αναπτύξει το σύστημα άμυνας πυραύλων μικρού βεληνεκούς Iron Dome, το οποίο αναπτύχθηκε μετά τον πόλεμο του 2006 μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ με έδρα τον Λίβανο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επανειλημμένα στείλει στο Ισραήλ εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσουν στην αναπλήρωση των πυραύλων αναχαίτισης του συστήματος.

Η Ουάσινγκτον έχει συμβάλει στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης του ισραηλινού συστήματος «David’s Sling», το οποίο έχει σχεδιαστεί για να καταρρίπτει πυραύλους που εκτοξεύονται από απόσταση 100 έως 200 χιλιομέτρων (62 έως 124 μίλια).

Οι γερμανικές εγκρίσεις αμυντικών εξαγωγών για το Ισραήλ δεκαπλασιάστηκαν σχεδόν στα 326,5 εκατ. ευρώ (351 εκατ. δολάρια) το 2023 σε σύγκριση με το 2022. 

Ωστόσο, από τις αρχές του τρέχοντος έτους, καθώς οι διεθνείς επικρίσεις για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα αυξήθηκαν, η γερμανική κυβέρνηση φαίνεται να έχει εγκρίνει σημαντικά λιγότερες εξαγωγές πολεμικών όπλων προς το Ισραήλ. Μέχρι στιγμής έχουν επιτραπεί παραδόσεις αξίας μόλις 32.449 ευρώ, δήλωσε το υπουργείο Οικονομίας στις 10 Απριλίου απαντώντας σε ερώτημα ενός αριστερού νομοθέτη στο κοινοβούλιο.

Στα όπλα που εξήχθησαν περιλαμβάνονται 3.000 φορητά αντιαρματικά όπλα και 500.000 σφαίρες για αυτόματα ή ημιαυτόματα πυροβόλα όπλα. Η Γερμανία παρείχε περίπου το 30% της στρατιωτικής βοήθειας του Ισραήλ το 2019-23, σύμφωνα με τα στοιχεία του SIPRI.

Πηγή του Υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαίωσε στις 9 Μαΐου ότι η Ιταλία σταμάτησε τις νέες εγκρίσεις εξαγωγών από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα. «Όλα σταμάτησαν. Και οι τελευταίες παραγγελίες παραδόθηκαν τον Νοέμβριο», δήλωσε η πηγή στο Reuters.

Σύμφωνα με την ιταλική νομοθεσία, οι εξαγωγές όπλων απαγορεύονται σε χώρες που διεξάγουν πόλεμο και σε χώρες που θεωρείται ότι παραβιάζουν τα διεθνή ανθρώπινα δικαιώματα.
Τον Μάρτιο, ο υπουργός Άμυνας Γκουίντο Κροσέτο είχε δηλώσει ότι η Ιταλία συνέχισε να εξάγει όπλα στο Ισραήλ, αλλά ότι μόνο οι παραγγελίες που είχαν υπογραφεί προηγουμένως τηρήθηκαν αφού είχαν γίνει έλεγχοι για να διασφαλιστεί ότι τα όπλα δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον αμάχων στη Γάζα.

Η Βρετανία δεν είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές του Ισραήλ, δεν δίνει όπλα απευθείας στο Ισραήλ, αλλά μάλλον δίνει άδειες σε εταιρείες να πουλήσουν – συχνά εξαρτήματα σε αμερικανικές αλυσίδες εφοδιασμού, όπως για τα αεροσκάφη F-35.

Πέρυσι, η Βρετανία χορήγησε άδειες εξαγωγής για την πώληση αμυντικού εξοπλισμού στο Ισραήλ αξίας τουλάχιστον 42 εκατομμυρίων λιρών (52,5 εκατομμυρίων δολαρίων) – κυρίως πυρομαχικά, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πυρομαχικά για μικρά όπλα και εξαρτήματα για αεροσκάφη, ελικόπτερα και τυφέκια εφόδου.

Σχετικά θέματα

Απόψεις