Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Πλημμύρισαν χωριά μετά την καταστροφή του φράγματος Καχόφκα στην Ουκρανία

  Την ολοκληρωτική πλημμύρα τριών οικισμών στην περιοχή της Νόβα Καχόφκα της Ουκρανίας, ανακοίνωσαν οι διορισμένες από τη Ρωσία αρχές της Χερσώνας, μετά την..

 

Την ολοκληρωτική πλημμύρα τριών οικισμών στην περιοχή της Νόβα Καχόφκα της Ουκρανίας, ανακοίνωσαν οι διορισμένες από τη Ρωσία αρχές της Χερσώνας, μετά την καταστροφή τμήματος του φράγματος για το οποίο αλληλοκατηγορούνται Μόσχα και Κίεβο. 

«Η κλίμακα είναι καταστροφική. Προς το παρόν, έχουνε πλημμυρίσει μόνο τρεις οικισμοί στην αστική περιοχή Νόβα Καχόφκα και έχει προκληθεί μεγάλης κλίμακας καταστροφή, συμπεριλαμβανομένων των υποδομών», είπε ο επικεφαλής της κατοχικής διοίκησης της Νόβα Καχόφκα, Βλαντιμίρ Λεοντίεφ, μιλώντας στην ρωσική τηλεόραση. Σύμφωνα με τον ίδιο, περίπου 900 άνθρωποι έχουν ήδη απομακρυνθεί από παρόχθια χωριά.

 

Στην ζώνη πλημμύρας του φράγματος, βρίσκονται συνολικά 14 οικισμοί με πληθυσμό περίπου 22.000 ατόμων. Τεράστιοι όγκοι νερού κατεβαίνουν από το φράγμα ανεβάζοντας την στάθμη του Δνείπερου ποταμού πάνω από 11 μέτρα, παρασέρνοντας μεταξύ άλλων και τα μεγάλα οχυρωματικά έργα που είχε ανεγείρει η Ρωσία στην όχθη του Δνείπερου.

Οι ρωσικές αρχές υποστηρίζουν πως ο ουκρανικός βομβαρδισμός του φράγματος, κατέστρεψε τις βαλβίδες συγκράτησης του νερού, που βρίσκονται στο πάνω μέρος του φράγματος, με αποτέλεσμα να σημειώνεται ανεξέλεγκτη διαρροή. Παρόλα αυτά σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, το ίδιο το φράγμα δεν έπαθε ζημιά.

Αλληλοκατηγορίες Μόσχας και Κιέβου

 

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, έκανε λόγο για «σκόπιμη δολιοφθορά από την ουκρανική πλευρά», που θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για τους κατοίκους της περιοχής καθώς και για το περιβάλλον.

Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, «αυτή η δολιοφθορά έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει πολύ σοβαρές συνέπειες για δεκάδες χιλιάδες κατοίκους της περιοχής, περιβαλλοντικές συνέπειες και συνέπειες άλλης φύσης που δεν έχουν ακόμη διαπιστωθεί».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου χαρακτήρισε επίσης αναμφισβήτητο ότι ένας από τους στόχους αυτής της πράξης δολιοφθοράς ήταν να στερηθεί το νερό από την Κριμαία. «Η στάθμη του νερού στη δεξαμενή πέφτει, ως εκ τούτου, η παροχή νερού στο κανάλι (σ.σ. της Βόρειας Κριμαίας) μειώνεται δραστικά», πρόσθεσε.

«Προφανώς, αυτή η δολιοφθορά οφείλεται επίσης στο γεγονός ότι, έχοντας ξεκινήσει μεγάλης κλίμακας επιθετικές επιχειρήσεις πριν από δύο ημέρες, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις δεν μπόρεσαν να επιτύχουν τους στόχους τους. Οι επιχειρήσεις τους έχουν σταματήσει», είπε ο Πεσκόφ.

Από την άλλη, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι ανατίναξαν τον υδροηλεκτρικό σταθμό Καχόβκα από μέσα, και είπε πως η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει για «τρομοκρατική επίθεση».

Εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού δήλωσε πως σκοπός της Ρωσίας ήταν να εμποδίσει τα ουκρανικά στρατεύματα να διασχίσουν τον ποταμό Δνείπερο για να επιτεθούν στις ρωσικές δυνάμεις.

Ο Ολέξιι Ντανίλοφ, γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, ανέφερε στο Twitter πως η κίνηση ισοδυναμεί με «ένα νέο ουσιαστικά στάδιο της ρωσικής επίθεσης».

Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως «150 τόνοι λαδιού μηχανής» έπεσαν σήμερα στον ποταμό Δνείπερο μετά το ρήγμα στο υδροηλεκτρικό φράγμα.

Η Ρωσία έχει οδηγήσει την επίθεσή της κατά της Ουκρανίας σε νέο επίπεδο, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ«Οι ρωσικές επιθέσεις εναντίον κρίσιμης σημασίας μη στρατιωτικών ουκρανικών υποδομών έφθασαν σε πρωτόγνωρο επίπεδο σήμερα με την καταστροφή του φράγματος στο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο Καχόβκα», ανέφερε ο Μπορέλ σε ανακοίνωση.

ΟΗΕ: Η δεξαμενή ψύξης της Ζαπορίζια πρέπει να παραμείνει άθικτη

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια πρέπει να έχει αρκετό νερό ώστε να ψύχονται οι αντιδραστήρες του «για κάποιους μήνες» από δεξαμενή που βρίσκεται πάνω από το φράγμα της Νόβα Καχόφκα, δήλωσε σήμερα η υπηρεσία του ΟΗΕ που επιτηρεί την ασφάλεια των πυρηνικών σταθμών, καλώντας τα εμπόλεμα μέρη να προστατεύσουν τη δεξαμενή.

Ο ταμιευτήρας του φράγματος παρείχε νερό που χρησιμοποιείτο για την απαραίτητη ψύξη των έξι αντιδραστήρων στον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης καθώς και του εξαντλημένου καυσίμου και για τις εφεδρικές γεννήτριες ντίζελ που έχουν χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα όταν η εξωτερική τροφοδοσία πέφτει. (Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», AFP, «Ria Novosti», TASS) – Από 902.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις