Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Πλήθος κόσμου στην εκδήλωση για την 81η επέτειο της ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοπόταμου

Πλήθος κόσμου, παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ από όλη τη χώρα, αλλά και φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος έδωσαν και φέτος μαζικό και βροντερό «παρών» στην εκδήλωση για την επέτειο της ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοπόταμου, που διοργάνωσαν η ΚΟ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ και η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, την Κυριακή 3 Δεκέμβρη, στον ιστορικό τόπο, με ομιλητή τον Κύριλλο Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Πλήθος κόσμου, παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ από όλη τη χώρα, αλλά και φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος έδωσαν και φέτος μαζικό και βροντερό «παρών» στην εκδήλωση για την επέτειο της ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοπόταμου, που διοργάνωσαν η ΚΟ Ανατολικής Στερεάς – Εύβοιας του ΚΚΕ και η ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ, την Κυριακή 3 Δεκέμβρη, στον ιστορικό τόπο, με ομιλητή τον Κύριλλο Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Στέφανος Λουκάς, Μαρία Λαμπρινού και Κώστας Μπασδέκης, περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς Ελλάδος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», η Ανδριάνα Μπαφούτσου, Γραμματέας της ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ, ο Κώστας Θεοδωρόπουλος, γραμματέας του ΣΠ Αν Στερεάς και Εύβοιας της ΚΝΕ κ.ά.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό από την Τούλα Μητσεα, πρόεδρο της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ, η οποία αναφέρθηκε στα γεγονότα και το ιστορικό πλαίσιο της ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοπόταμου.

«Η ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου, 81 χρόνια πριν, τη νύχτα της 25ης του Νοέμβρη του 1942, αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις δολιοφθοράς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Γοργοπόταμος πέρασε στην Ιστορία ως σύμβολο του αγώνα της Εθνικής μας Αντίστασης, ενάντια σε ένα εχθρό που φάνταζε ανίκητος. Η αξία του ήταν μεγάλη για τον αγώνα του λαού μας κατά της τριπλής Κατοχής, γιατί εξύψωσε το ηθικό των απλών ανθρώπων και το γόητρο του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ», ανέφερε η Τούλα Μητσεα .

«Ήταν μια λαϊκό-επαναστατική πράξη -πρόσθεσε- που φούντωσε το αντάρτικο στη χώρα μας, τη φλόγα της Αντίστασης. Στερέωσε στο νου και την καρδιά του αδούλωτου λαού μας την πεποίθηση πως κανένας εχθρός δεν είναι ανίκητος, πως η δύναμη του λαού είναι ανεξάντλητη και γίνεται νικηφόρα με την οργάνωση του αγώνα για το δίκιο του. Φώτισε το δρόμο λαϊκών δυνάμεων για να πυκνώσουν τις γραμμές του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, και να γράψουν τις πιο λαμπρές σελίδες της λαϊκής επαναστατικής πάλης, τη μεγάλη εποποιία της Αντίστασης και της λαϊκής Απελευθέρωσης».

Αναφερόμενη στο «σήμερα», η πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ, επισήμανε ότι «η αστική τάξη, με τις κυβερνήσεις της και τα κόμματά της ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, και με τα ακροδεξιά κόμματα, έχει μετατρέψει τη χώρα σε προκεχωρημένο φυλάκιο του ιμπεριαλισμού, σε πεδίο υλοποίησης των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών για τη διασφάλιση των συμφερόντων της, ερχόμενη σε αντίθεση με το λαϊκό αίσθημα, με το λαό που ξεσηκώνεται σε κάθε μεριά της χώρας για την απεμπλοκή της από τους πολεμοκάπηλους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, για να δικαιωθεί ο Παλαιστινιακός λαός, να απελευθερωθεί από την 75χρονη Ισραηλινή Κατοχή, να αποκτήσει πατρίδα» και τόνισε ότι: «Η Ελλάδα εμπλέκεται άμεσα στο έγκλημα κατά του Παλαιστινιακού λαού, με την ελληνική κυβέρνηση που στέλνει τεράστιες ναυτικές δυνάμεις στη Μεσόγειο, ως στρατιωτική ενίσχυση του κράτους του Ισραήλ, του κράτους δολοφόνου».

Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Βασίλη Γεωργίου, γραμματέα του ΤΣ Φθιώτιδας της ΚΝΕ, ο οποίος στάθηκε στην παρακαταθήκη που αφήνουν στη νέα γενιά οι αγώνες των εργαζομένων και του λαού, όπως η ΕΑΜική Αντίσταση και η εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

 

«Ο λαός έχει τη δύναμη να νικήσει»

 

Το αγωνιστικό μήνυμα που εκπέμπει ο Γοργοπόταμος και ο αγώνας του ΕΑΜ και ΕΛΑΣ, ότι «ο λαός έχει τη δύναμη να νικήσει», τόνισε ξεκινώντας την ομιλία του ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Η ανατίναξη της γέφυρας από τις αντάρτικες ομάδες του ΕΛΑΣ, με επικεφαλής τον πρωτοκαπετάνιο του, Άρη Βελουχιώτη, αποτέλεσε και αποτελεί μια λαϊκή επαναστατική πράξη αληθινού ηρωισμού. (…) Πάνω απ’ όλα απέδειξε πως κανείς εχθρός δεν είναι ανίκητος. Πως ο λαός έχει τη δύναμη να νικήσει, να επιβάλει το δίκιο του αρκεί να οργανωθεί, να αγωνιστεί να συγκρουστεί με τον αντίπαλο.

Καθοδηγητικός νους και ψυχή του αγώνα στη φασιστική κατοχή, ήταν το Κόμμα μας, το κόμμα της εργατικής τάξης το τιμημένο ΚΚΕ. Το Κόμμα που σάλπισε από την πρώτη στιγμή τη φωνή της αντίστασης και μπήκε το ίδιο μπροστά, όταν “όλα τα σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά”, για να οργανωθεί η πάλη για την απελευθέρωση», ανέφερε.

Συνεχίζοντας εξέφρασε εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ τον «σεβασμό της για τις θυσίες και την χωρίς τέλος ανιδιοτελή προσφορά των αγωνιστών της ΕΑΜικής Αντίστασης, των μαχητών και μαχητριών του θρυλικού ΕΛΑΣ και των άλλων ΕΑΜικών οργανώσεων, της ΕΠΟΝ, του ΕΛΑΝ, της ΟΠΛΑ, της Εθνικής Αλληλεγγύης, καθώς και των αγωνιστών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, που έδωσαν σκληρές μάχες σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες» και τόνισε:

«Ο Γοργοπόταμος δεν ήταν μια στιγμή “εθνικής ενότητας”, δεν είναι ένα σύμβολο “εθνικής ομοψυχίας” πολύ απλά γιατί τέτοια δεν μπορεί να υπάρξει. Το σχέδιο για την ανατίναξη της γέφυρας ήταν πραγματι των Βρετανικών μυστικών υπηρεσιών που επιδίωξαν στην αρχή να το υλοποιήσουν με τη βοήθεια του Ζέρβα και του ΕΔΕΣ, ωστόσο διαπίστωσαν ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο και έτσι αναγκάστηκαν, υποχρεώθηκαν να στραφούν προς τον Άρη και τον ΕΛΑΣ(…)

Άρα λοιπόν ο Γοργοπόταμος είναι μια στιγμή που όχι μόνο δεν καταργεί την ταξική συγκρουση στην κοινωνία μας αλλά την επιβεβαιώνει. Χωρίς το λαϊκό στρατό δεν μπορούσε καμιά πράξη αντίστασης να γίνει στη χώρα. Αυτό το καταλάβαιναν ακόμα και αυτοί που πολέμησαν το λαϊκό εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα, τον ΕΛΑΣ, το ΕΑΜ μέχρι θανάτου όπως οι αστοί τύπου Ζέρβα και οι Βρετανοί ιμπεριαλιστές».

Επισήμανε την εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και τους πολέμους του ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ, τους κινδύνους και τις συνέπειες που βιώνουν οι εργαζόμενοι και ο λαός, ενώ αναφερόμενος στη σφαγή του παλαιστινιακού λαού, σημείωσε:

«Ο άδικος ιμπεριαλιστικός πόλεμος του Ισραήλ με τη στήριξη ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, EE σε βάρος των Παλαιστινίων που έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο χιλιάδων Παλαιστινίων στη λωρίδα της Γάζας και της Δυτικής Όχθης μεταξύ των οποίων και χιλιάδων παιδιών. Είναι ένας πόλεμος που έχει ως στόχο να κάμψει την αντίσταση του ηρωικού λαού της Παλαιστίνης που συναντά την αλληλεγγύη του λαού μας όπως και των λαών όλου του κόσμου. Έχει ως στόχο τη γενοκτονία για να θάψει μια για πάντα το δίκαιο αίτημα των Παλαιστινίων να έχουν το δικό τους κράτος τη δικιά τους πατρίδα».

Και πρόσθεσε: «Σήμερα είναι καιρός εργαζόμενοι, άνθρωποι του λαού, παλιοί και νέοι αγωνιστές, όσοι έχουν ιστορικούς δεσμούς με τις παραδόσεις του εργατικού λαϊκού κινήματος που πίστεψαν ότι μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα με κυβερνητικές εναλλαγές, ότι με μια ψήφο μπορούν να ανατρέψουν ό,τι βασανίζει τη ζωή τους να μην απογοητευτούν από τις εξελίξεις να μη διαλέξουν το δρόμο της παραίτησης και της αποστράτευσης. Αυτό που δεν αλλάζει είναι ο καπιταλισμός. Γι’ αυτό πρέπει να αλλάξουμε συνολικά το σύστημα, να το ανατρέψουμε, να ανατρέψουμε την εξουσία και την οικονομία του. Αυτό είναι το συμπέρασμα των εξελίξεων.

Η ελπίδα λοιπόν βρίσκεται εδώ στον δρόμο της ανατροπής και της σύγκρουση με το καπιταλιστικό σύστημα. Η διέξοδος είναι να βαδίσουμε τον δρόμο της ανατροπής του. Σε αυτόν τον δρόμο μπορούν οι σημερινές μάχες να σημειώνουν νίκες, να δυναμώνουν οι εργατικοί λαϊκοί αγώνες, οι απεργίες τα μπλόκα της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς, οι αγώνες της νεολαίας να μπορούν να χαλάνε αντιλαϊκά σχέδια, να βάζουν εμπόδια, να συγκεντρώνουν δυνάμεις και για τις αυριανές μάχες, να γίνονται βήματα σε αλλαγές συσχετισμών, να δυσκολεύουν κυβερνήσεις.

Σε αυτόν τον δρόμο μπορεί να δυναμώνει η πεποίθηση ότι υπάρχει άλλη διέξοδος, να δυναμώνει η αντίληψη για την ανάγκη συνολικής ανατροπής του συστήματα να δυναμώνει η προοπτική του πραγματικού μέλλοντος του σοσιαλισμού- κομμουνισμού.

Αυτος είναι ο δρόμος για τον οποίον παλεύει το ΚΚΕ και που χρειάζεται τη συμπόρευση χιλιάδων εργατικών λαϊκών ανθρώπων για να γίνει πράξη. Η ενίσχυση του Κόμματός μας στις πρόσφατες εκλογικές μάχες είναι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα ότι μπορεί να δυναμώσει ευρύτερα στη κοινωνία, ένα ριζοσπαστικό ρεύμα αμφισβήτησης που όχι μόνο δεν θα μπαίνει στο χέρι του συστήματος και των κομμάτων του, αλλά θα παίρνει και ανατρεπτικά χαρακτηριστικά».

Το ποίημα του Βασίλη Φυτσιλή, «Ο Γοργοπόταμος» απήγγειλε η Κατερίνα Τσέλιου, στέλεχος του ΚΚΕ.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων από τον Κύριλλο Παπασταύρου, εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, τον Κώστα Θεοδωρόπουλο, Γραμματέα της Οργάνωσης Ανατ. Στερεάς – Εύβοιας της ΚΝΕ και την Τούλα Μητσεα, πρόεδρο της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ. Επίσης στεφάνια και λουλούδια κατέθεσαν εκπρόσωποι των παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ, ενώ σε κλίμα συγκίνησης ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Με πληροφορίες από 902.gr

 

Καταστροφές στο χώρο των εκδηλώσεων

 

Την νύχτα του Σαββάτου άγνωστοι βέβηλοι βρέθηκαν στο χώρο που θα γινόταν η εκδήλωση για την επέτειο του Γοργοπόταμου και προξένησαν καταστροφές σπάζοντας μερικά μαρμάρινα πλακάκια στον ιστορικό τόπο.

 

 

Απόψεις