Ο Ιρανός πρόεδρος, Μασούντ Πεζεσκιάν, δήλωσε από το βήμα του ΟΗΕ ότι η χώρα του είναι «θύμα τρομοκρατίας», αναφερόμενος στην στρατιωτική επίθεση ΗΠΑ-Ισραήλ κατά του Ιράν.
Στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Πεζεσκιάν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος «δολοφονήθηκε χωρίς καμία αιτιολογία και νομικό πλαίσιο», όπως είπε.
Παράλληλα τόνισε πως το Ιράν δεν θα παραδοθεί στον πόλεμο με τις ΗΠΑ, αλλά πρόσθεσε ότι πιστεύει στη διπλωματία σε μια προσπάθεια να τερματιστεί η σύγκρουση.
Την ίδια ώρα, αναφερόμενος στην ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο Ιρανός ηγέτης δήλωσε ότι ο Τραμπ «πρέπει να γνωρίζει ότι η αντίσταση του ιρανικού λαού θα ενταθεί μόνο μπροστά στις κυρώσεις, την αυξημένη πίεση και την αυξανόμενη εκφοβιστική τακτική».
«Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πρέπει να μάθει ότι οι απειλές ενώνουν το ιρανικό έθνος», είπε και πρόσθεσε: «Ένας κόσμος χωρίς δύναμη είναι επικίνδυνος, αλλά ένας κόσμος που κατανοεί μόνο τη γλώσσα του πολέμου και της εκφοβιστικής τακτικής δεν θα είναι ασφαλής».
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Ιρανού προέδρου η αμερικανική αντιπροσωπεία αποχώρησε από την αίθουσα.
«Το Ιράν τείνει το χέρι του προς τον κόσμο, προσκαλούμε τον κόσμο. Καλούμε τον κόσμο, όχι από αδυναμία, αλλά από βαθιά πίστη στη δική μας δύναμη και σταθερότητα για συνεργασία και συντονισμό, λόγω της βαθιάς πεποίθησης ότι κανείς σε αυτή την περιοχή δεν θα έχει ασφάλεια μόνος του», είπε.
«Είτε θα την οικοδομήσουμε μαζί, είτε θα πρέπει να ζήσουμε μαζί υπό συνθήκες ανασφάλειας. Επιδιώκουμε να οραματιστούμε ένα αξιοπρεπές μέλλον, στο οποίο η ασφάλεια, η ισότητα, η δικαιοσύνη και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια θα γίνουν αναφαίρετα δικαιώματα για όλους τους λαούς, για όλους τους ανθρώπους», συνέχισε ο ιρανός ηγέτης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP