Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Πέθανε ο συγγραφέας Μάριο Βίττι – Τον αποχαιρετά με θλίψη το ΚΚΕ

Ο ελληνοϊταλος ελληνιστής Μάριο Βίττι πέθανε στην Ρώμη, σε ηλικία 96 ετών. Ήταν διαυγέστατος μέχρι την τελευταία ημέρα της ζωής του. Γεννήθηκε το..

Ο ελληνοϊταλος ελληνιστής Μάριο Βίττι πέθανε στην Ρώμη, σε ηλικία 96 ετών. Ήταν διαυγέστατος μέχρι την τελευταία ημέρα της ζωής του.

Γεννήθηκε το 1926 στην Κωνσταντινούπολη. Από την πλευρά της μητέρας του ο Βίττι ήταν ελληνικής καταγωγής. Μεγάλωσε μέσα στην ελληνική κοινότητα της Κωνσταντινούπολης, και μιλούσε και έγραφε εξίσου καλά στα ελληνικά και στα ιταλικά. Λίγο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο η οικογένεια μετακόμισε από την Κωνσταντινούπολη στην Ιταλία. Σπούδασε στη Ρώμη, όπου ξεκίνησε το έργο του ως ερευνητής της νέας ελληνικής λογοτεχνίας

Κορυφαίος μελετητής της γλώσσας μας, στενός φίλος του Οδυσσέα Ελύτη, του Μίκη Θεοδωράκη και πολλών άλλων λογοτεχνών και καλλιτεχνών, είχε δημοσιεύσει στην Ιταλία το πολυμεταφρασμένο έργο του Ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και είχε διδάξει για πολλά χρόνια νέα ελληνικά στο πανεπιστήμιο της Τούσια, στην κεντρική Ιταλία.

Εκτός από ιστορικός της ελληνικής λογοτεχνίας, στον ελεύθερο χρόνο του ήταν και φωτογράφος. Με την μηχανή του, είχε απαθανατίσει σε ξένοιαστες στιγμές πολλές γνωστές μορφές των γραμμάτων της Ελλάδας.

Πρόσφατα, η έδρα νεοελληνικών σπουδών του Πανεπιστημίου της Ρώμης τού είχε αφιερώσει το Παρατηρητήριο του Εργαστηρίου για την Ελληνική Γλώσσα.

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφέρει:

«Αποχαιρετούμε με θλίψη τον ιστορικό λογοτεχνίας, νεοελληνιστή, μεταφραστή, κριτικό και πανεπιστημιακό Mario Vitti, οι μελέτες του οποίου αλλά και η συζήτηση με επίκεντρο αυτές, αποτελούν αναντικατάστατο μέρος της επισκόπησης της πορείας ανάπτυξης της ελληνικής λογοτεχνίας στον 20ο αιώνα.

Ως ερευνητής έφερε στο φως αθησαύριστα κείμενα της νεοελληνικής λογοτεχνίας, ως ιστορικός και κριτικός έγραψε δύο φορές την «Ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας» καθώς και μελέτες του για τη «Γενιά του ’30», την ελληνική ηθογραφία και για τους Α. Κάλβο, Γ. Σεφέρη, Ο. Ελύτη.

Στη μακρά δημιουργική πορεία του τιμήθηκε με διδακτορικούς τίτλους από τα πανεπιστήμια Παρισιού, Θεσσαλονίκης και Κύπρου και βραβεύτηκε από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών.

Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του». Από 902.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις