Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

ΠΕΣ-ΝΑΤ: Σύσκεψη συνταξιουχικών σωματείων Πειραιά την Τετάρτη και παρέμβαση στο ΚΥ Πειραιά (Πρώην Οίκος Ναύτου)

ΟΛΟΙ στη σύσκεψη συνταξιουχικών σωματείων Πειραιά στην αίθουσα της ΠΕΜΕΝ (Μπουμπουλίνας 21) την Τετάρτη 24/1 και ώρα 10:00 -- Θα ακολουθήσει παρέμβαση στο ΚΥ Πειραιά (Πρώην Οίκος Ναύτου)

 ΟΛΟΙ στη σύσκεψη συνταξιουχικών σωματείων Πειραιά στην αίθουσα της ΠΕΜΕΝ (Μπουμπουλίνας 21) την Τετάρτη 24/1 και ώρα 10:00 — Θα ακολουθήσει παρέμβαση στο ΚΥ Πειραιά (Πρώην Οίκος Ναύτου)

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ

 

Ο κατήφορος του δημόσιου συστήματος Υγείας
δεν θα σταματήσει αν δεν τους σταματήσουμε εμείς

 

Συνάδελφοι/σσες. Η κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας είναι οριακή. Χρόνο με τον χρόνο χειροτερεύει δραματικά τόσο για τους ασθενείς, που αναγκάζονται και βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για υπηρεσίες Υγείας που δικαιούνται και έχουν ήδη χιλιοπληρώσει, όσο και για τους υγειονομικούς, που δουλεύουν υποαμειβόμενοι και με εξαντλητικά ωράρια.

Η τραγική κατάσταση στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, την οποία εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις, ακολουθώντας τη στρατηγική της ΕΕ, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των ιδιωτικών ομίλων της Υγείας.

Τώρα ως «λύση» για τις πολύμηνες αναμονές για χειρουργικές επεμβάσεις η κυβέρνηση παρουσιάζει τη λεγόμενη Ενιαία Λίστα Χειρουργείων. Πρόκειται για ψηφιακό σύστημα αρχειοθέτησης, όπου απεικονίζεται η σειρά προτεραιότητας των προς εκτέλεση χειρουργικών επεμβάσεων στα δημόσια νοσοκομεία. Στην πραγματικότητα, αποτελεί άλλον έναν «μοχλό» που θα ξεσκαρτάρει ασθενείς, οι οποίοι με την κατηγοριοποίηση που αποφάσισε το υπουργείο θα σπρώχνονται πλέον πιο αποφασιστικά προς τον ιδιωτικό τομέα. Η κυβέρνηση εμπαίζει τον λαό, παρουσιάζοντας την ψηφιοποίηση ως «λύση» στις 6.500 κενές οργανικές θέσεις ιατρών, στις 20.000 κενές θέσεις νοσηλευτών, στην απουσία τουλάχιστον 2.500 κρεβατιών ΜΕΘ. Εξάλλου, όπως ανέφερε για πολλοστή φορά η κυβέρνηση – διά στόματος υπουργού Υγείας, Αδ. Γεωργιάδη, στη Βουλή – «τι θέλετε, μια ΜΕΘ σε κάθε γειτονιά;».

Το «ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» επιβεβαιώνεται καθημερινά

Δεν ήταν η κακιά η ώρα όταν διασωληνωμένοι πέθαιναν εκτός ΜΕΘ κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Δεν είναι η κακιά η ώρα όταν χιλιάδες ασθενείς, μέχρι και μικρά παιδιά, μένουν εκτός λίστας χειρουργείου με επιβάρυνση της υγείας τους. Καθένας που νόσησε βαριά, που χρειάστηκε κρεβάτι νοσηλείας και ήρθε αντιμέτωπος με το ερωτηματικό του τρόμου για το αν «χωράει» η περίθαλψή του στο ρημαγμένο σύστημα Υγείας, κάθε λαϊκός άνθρωπος που ακόμα κι αν δεν νόσησε είδε τη διάγνωση και τη θεραπεία του να πηγαίνουν στις «ελληνικές καλένδες», δεν είναι «ανεξήγητα φαινόμενα». Είναι τα αποτελέσματα της διαχρονικής πολιτικής που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις.

Ούτε συγχωροχάρτια ούτε ανοχή ούτε άλλοθι λοιπόν στην πολιτική του «κόστους – οφέλους», που υπηρετούν όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις εις βάρος της υγείας των ασθενών, στο όνομα της «δημοσιονομικής σταθερότητας» και των «αντοχών της οικονομίας».

Οι κυβερνήσεις επικαλούνται την έλλειψη χρημάτων. Ισχυρίζονται ότι δεν αντέχει η οικονομία να προσλάβουν προσωπικό στα νοσοκομεία, να λειτουργήσουν όλες οι χειρουργικές αίθουσες που μένουν κλειστές εξαιτίας των ελλείψεων σε γιατρούς, νοσηλευτές και αναισθησιολόγους, για να λειτουργήσουν τα Κέντρα Υγείας που έχουν ρημάξει από προσωπικό, για τη συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών των δημόσιων μονάδων Υγείας. Αλλά αντέχει τα 7 δισ. ευρώ τον χρόνο για ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς, για αποστολή πολεμικού υλικού, φρεγατών, πολεμικών αεροπλάνων και προσωπικού για να σφάζονται ο Παλαιστινιακός κι άλλοι λαοί, χωρίς να έχουν σχέση με την αμυντική θωράκιση της χώρας. Αντέχει τις 50 και πλέον φοροαπαλλαγές στους “άπορους” Ελληνες εφοπλιστές, τη φοροασυλία στις τράπεζες που καταγράφουν ρεκόρ κερδοφορίας, τα νέα πακέτα στήριξης στους φαρμακοβιομήχανους που η κυβέρνηση τους απαλλάσσει από το clawback και το rebate;

Ξεπουλάνε στους ιδιώτες υποδομές των δημόσιων νοσοκομείων που ήδη έχουν πληρωθεί από τη βαριά φορολογία μας, από τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, από τις απευθείας πληρωμές στα απογευματινά ιατρεία.  

Η κατάσταση στα Νοσοκομεία Πειραιά (Κρατικό, Τζάνειο, Μεταξά) είναι σε πορεία επιδείνωσης, όπως σε όλα τα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της χώρας.

Το Κέντρο Υγείας Πειραιά, πρώην Οίκος Ναύτου δεν μπορούμε να κλείσουμε ραντεβού, λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Δεν αξιοποιείται στην πράξη ως δομή που θα πηγαίνει καταρχήν ο ασθενής. Δεν έχει 24ωρη λειτουργία, δεν εξυπηρετεί έκτακτα περιστατικά για να γίνεται η πρώτη διαλογή και να αποσυμφορίζονται τα νοσοκομεία.

Να θυμίσουμε, ότι ακόμα και πάνω σε αυτές τις άθλιες συντάξεις, πέραν της φορολογίας εισοδήματος, το κράτος επιβάλλει και τις κρατήσεις Υγείας 6% τόσο στις κύριες όσο και στις επικουρικές σε όλους, ακόμα και στους πεθαμένους (συντάξεις χηρείας), ενώ στους πιο …«πλούσιους» συνταξιούχους επιβάλλει και το χαράτσι της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης, που τους αφαιρεί κάθε χρόνο πάνω από 500 εκατ. ευρώ.

Με δεδομένο το στοιχείο της αύξησης της φτώχειας, των συντάξεων και μισθών πείνας, τις τιμές ηλεκτροσόκ στην Ενέργεια και τα τρόφιμα, δημιουργούνται οι όροι για να κλείσουν οι πόρτες του δημόσιου νοσοκομείου, οριστικά για μία μεγάλη μερίδα ασθενών και να αποκλειστούν από βασικές, ακόμα και επείγουσες ανάγκες. Ηδη η κουτσουρεμένη σύνταξη μας δεν επαρκεί να καλύψει τα έξοδα για γιατρούς της ιδιωτικής υγείας  αλλά και τα πανάκριβα φάρμακα.

Οι συνταξιούχοι, όμως, κρατούν λογαριασμό για τα απανωτά «χαστούκια» που μας ρίχνουν η μια μετά την άλλη οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ. Οι συντάξεις μας κόπηκαν 14 φορές με τα τρία μνημόνια. Πάνω από 90 δισ. ευρώ αφαιρέθηκαν από 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους. Εχουν καταργηθεί η 13η και η 14η σύνταξη, για τις οποίες οι συνταξιούχοι κατέβαλλαν εισφορές, ενώ σε ετήσια βάση χάνουν 4,5 δισ. ευρώ.

Δυναμώνουμε την πάλη μαζί με τους εργαζόμενους και όλο τον λαό διεκδικώντας:

–Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ για τις ιδιωτικοποιήσεις, τις ΣΔΙΤ και τη λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

–Να στελεχωθούν τώρα τα Κέντρα Υγείας με προσωπικό κι εξοπλισμό. Να επαναλειτουργήσουν πλήρως στελεχωμένα και εξοπλισμένα τα υποκαταστήματα ΙΚΑ που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια.

–Να επαναλειτουργήσουν τα 8 νοσοκομεία που έκλεισαν το 2013 και από τότε όλες οι κυβερνήσεις διατήρησαν κλειστά, με αποτέλεσμα τις εικόνες ντροπής με τα ράντζα ακόμα και στα ασανσέρ.

–Να καταργηθούν τώρα τα πλαφόν στη συνταγογράφηση. Αποκλειστικά Δημόσια – Καθολική – Υποχρεωτική – Κοινωνική Ασφάλιση, Υγεία και Πρόνοια για όλους.

Με αγώνες απαντάμε στην αντιλαϊκή πολιτική: Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας

  • Συμμετέχουμε στο πανσυνταξιουχικό συλλαλητήριοστις 13 Φλεβάρη στις 10.30 στην πλ. Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά).
  • Συμμετέχουμε στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 28 Φλεβάρη για ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, ενίσχυση του λαϊκού εισοδήματος απέναντι στην ακρίβεια, ενάντια στη φοροληστεία, μέτρα προστασίας της Υγείας.

 

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις