Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ψηφίστηκε η κυβερνητική τροπολογία της «θεωρίας των δύο άκρων»

Υπέρ θα ψηφίσουν η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ

Με ορθάνοιχτα παράθυρα για τη γενίκευση απαγορεύσεων συμμετοχής κομμάτων στις εκλογές  πέρασε τελικά από την Βουλή η… περίφημη τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, που προβλήθηκε ως ρύθμιση αποκλεισμού του κόμματος Κασιδιάρη από τις επόμενες εκλογές.

Υπέρ της ρύθμισης ψήφισαν η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. Προηγήθηκε έντονη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής μιας και η ρύθμιση έχει κατατεθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης. Η κυβέρνηση απέδειξε περίτρανα ότι δεν έφερε αυτή την τροπολογία έχοντας ειλικρινές ενδιαφέρον για την επίδραση των νεοναζιστικών αντιλήψεων στο εκλογικό σώμα, αλλά σκεπτόμενη τον εκλογικό της σχεδιασμό κα την απώλεια ψήφων από «τα δεξιά» της.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης απέρριψε οποιαδήποτε κριτική ακούστηκε σχετικά με το ότι η διάταξη όπως εισάχθηκε δίνει την δυνατότητα στον Άρειο Πάγο να αποκλείσει κόμματα με το σκεπτικό ότι στελέχη ή υποψήφιοι τους έχουν καταδικαστεί για σειρά διατάξεων του ποινικού κώδικα, πολλές εκ των οποίων εμποδίζουν την δράση του εργατικού κινήματος (π.χ παρακώλυση συγκοινωνιών, λειτουργία δημόσιας υπηρεσίας). Επίσης, απέρριψε ότι το σκεπτικό της τροπολογίας μπορεί να «επεκταθεί» ευρύτερα αναπαράγοντας έτσι την «θεωρία των δύο» άκρων που είναι κυρίαρχη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως υποστήριξε, απόψεις αυτές είναι «υπερβολικές». Κατέθεσε σειρά νομοθετικών αλλαγών που δεν άγγιξαν την ουσία της τροπολογίας προκειμένου να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση στην κυβερνητική πρόταση.

Η κυβέρνηση επίσης απέρριψε την πρόταση που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να υπάρξει συμβιβασμός στην συνταγματική θέση που έχουν καταθέσει στον δημόσιο διάλογο οι συνταγματολόγοι Ν.Αλιβιζάτος και Ξ.Κοντιάδης. Θέση που επίσης ενέχει προβληματικά στοιχεία αφού αναφέρεται στην καταδίκη για τα άρθρα 187-187Α του αντιτρομοκρατικού νόμου, που επίσης έχει …«εργοστασιακές ρυθμίσεις» που στοχεύουν το εργατικό κίνημα.

Επικριτικός για την τροπολογία ήταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας σημειώνοντας πως «η θέση, της κυβέρνησης οδηγεί στη στέγαση της θεωρίας των δύο άκρων με επίκληση δεκάδων αδικημάτων του Ποινικού Κώδικα, 6 κεφάλαια συγκεκριμένα, που φωτογραφίζουν τη δράση του εργατικού κινήματος». Σημείωσε επίσης πως «η ΝΔ λέει ότι δεν την ενδιαφέρουν ιδεολογίες αλλά καταδίκες και αδικήματα, συγκαλύπτοντας έτσι ότι η εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής απορρέει από την απάνθρωπη ναζιστική ιδεολογία της. Κάτι που μάλιστα, δεν το υποστηρίζει μόνο το ΚΚΕ, αλλά αποτελεί απόφαση του δικαστηρίου που την καταδίκασε πρωτόδικα».

Όσον αφορά την θέση του ΠΑΣΟΚ την διατύπωσε σε δήλωσή του ο πρόεδρός του Νίκος Ανδρουλάκης αναφέροντας πως «καταθέσαμε παρατηρήσεις που οδήγησαν στη βελτίωση μιας τροπολογίας που, όπως είχε αρχικά δει το φως της δημοσιότητας, παρουσίαζε σημαντικά προβλήματα. Κατόπιν και της θετικής γνωμοδότησης της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής ως προς την συνταγματική αρτιότητα της, με συνέπεια και αίσθημα ευθύνης στηρίζουμε την τροπολογία που προστατεύει τη Δημοκρατία έναντι αυτής της εγκληματικής οργάνωσης».

Με ψήφους ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – “Παρών” ο ΣΥΡΙΖΑ

Με τις ψήφους ΝΔ – ΠΑΣΟΚ ψηφίστηκε η τροπολογία της κυβέρνησης που έρχεται δήθεν για να αντιμετωπίσει τις παραφυάδες της Χρυσής Αυγής, ανοίγοντας τελικά, επικίνδυνους δρόμους. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «παρών» ενώ νωρίτερα κατέθεσε δική του τροπολογία, βασιζόμενη πάνω στον ευρωτρομονόμο, ανοίγοντας και αυτή επικίνδυνες ατραπούς σε βάρος του εργατικού – λαϊκού κινήματος. 

Το ΚΚΕ ψήφισε κατά, όπως ανέφεραν στις ομιλίες τους στη διάρκεια της συζήτησης σήμερα, οι βουλευτές Γιάννης Γκιόκας, Νίκος Καραθανασόπουλος και Μαρία Κομνηνάκα. 

Την τροπολογία καταψήφισαν επίσης τα κόμματα «Μέρα25» και  «Ελληνική Λύση».

Επίσης, κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε επί της αρχής, το νομοσχέδιο για την προστασία των καταναλωτών. 

Σχετικά θέματα

Απόψεις