Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ: Ολοι στη μάχη για τη διεκδίκηση των γερμανικών πολεμικών οφειλών

Ογδόντα χρόνια μετά παραμένουν ανεκπλήρωτες οι δίκαιες και τεκμηριωμένες αξιώσεις του ελληνικού λαού για τις πολεμικές επανορθώσεις-αποζημιώσεις, που οφείλει η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία Γερμανίας (ΟΔΓ) για τις καταστροφές που προξένησαν στην Ελλάδα οι φασιστικές δυνάμεις κατοχής στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

 

 ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ
ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ

 

Το 2024 κλείνουν ογδόντα χρόνια από την απελευθέρωση της Ελλάδας από τη φασιστική κατοχή. Ογδόντα χρόνια από τότε που η εργατική τάξη της Ελλάδας, ο λαός και η νεολαία του συσπειρωμένοι στο ΕΑΜ, στον ένοπλο βραχίονά του τον  ΕΛΑΣ, την ΕΠΟΝ πάλευαν νικηφόρα με το όπλο στο χέρι, με αιμοδότη, νου και ψυχή το ηρωικό ΚΚΕ. Είχαν νικήσει το εγκληματικό Γερμανικό ναζιστικό τέρας και τους ντόπιους αστούς συνεργάτες του. Είχαν  κατακτήσει με το αίμα τους τη χιλιάκριβη τη λευτεριά και πάσχιζαν να φέρουν καινούργιες μέρες στην κατεστραμμένη από τον κατακτητή Ελλάδα.

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών με τους περισσότερους νεκρούς την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου σε αναλογία με τον πληθυσμό της. Πάνω από 500.000 ήταν οι νεκροί στη διάρκεια της τετράχρονης φασιστικής κατοχής, ενώ ανυπολόγιστες  ήταν οι υλικές ζημιές από τις λεηλασίες και τις καταστροφές.

Όμως ογδόντα χρόνια μετά παραμένουν ανεκπλήρωτες οι δίκαιες και τεκμηριωμένες αξιώσεις του ελληνικού λαού για τις πολεμικές επανορθώσεις-αποζημιώσεις, που οφείλει η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία Γερμανίας (ΟΔΓ) για τις καταστροφές που προξένησαν στην Ελλάδα οι φασιστικές δυνάμεις κατοχής στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Για τα πρωτοφανή σε βαρβαρότητα εγκλήματα σε βάρος αμάχων, γυναικών, γερόντων, παιδιών, ακόμη και βρεφών για να κάμψουν την ηρωική, μεγαλειώδη αντίσταση του λαού μας, που αγωνίστηκε με το όπλο στο χέρι κατά των φασιστικών ορδών και απελευθέρωσε τη χώρα.

Ογδόντα χρόνια μετά οι μεταπολεμικές κυβερνήσεις της χώρας μας ουδέποτε διεκδίκησαν στην πράξη, με επιμονή και σχέδιο ενεργειών, τις οφειλόμενες γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις που περιλαμβάνουν :

— Το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο-ληστεία που επιβλήθηκε στην κατεχόμενη Ελλάδα από τη ναζιστική Γερμανία.

— Αποζημιώσεις για τις τεράστιες καταστροφές στις υποδομές που προκάλεσαν τα γερμανικά κατοχικά στρατεύματα στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής.

— Τις αποζημιώσεις των θυμάτων των φρικιαστικών ναζιστικών εγκλημάτων στις μαρτυρικές πόλεις και χωριά της Ελλάδας, των ομήρων στα ναζιστικά στρατόπεδα και στα εργοστάσια των γερμανικών μονοπωλίων.

— Την επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών ανεκτίμητης αξίας και των θησαυρών πολιτιστικής κληρονομιάς που λεηλατήθηκαν από τις γερμανικές κατοχικές δυνάμεις.

Οι πολεμικές επανορθώσεις επιβλήθηκαν από τη Διεθνή Διάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων (Δεκέμβρης 1945 – Ιανουάριος 1946) για να επουλώσουν τις τεράστιες πληγές που άνοιξε στους λαούς ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος.

Την κήρυξη και διεξαγωγή του πολέμου έκανε η ναζιστική Γερμανία, που έχει ακέραια την ευθύνη για τις πρωτοφανείς καταστροφές, τα φρικιαστικά εγκλήματα και τη ναζιστική θηριωδία που έζησε ο λαός μας στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής και πλήρωσε με βασανιστήρια, στρατόπεδα συγκέντρωσης, δολοφονίες, εκτελέσεις, με ολοκαυτώματα στις μαρτυρικές πόλεις και χωριά, με τεράστιες υλικές καταστροφές σε κρατικές υποδομές και  στη λαϊκή περιουσία.

Η Συμφωνία που υπέγραψε η ΟΔΓ το Φλεβάρη 1953 στο Λονδίνο προέβλεπε διμερείς συμβάσεις διακανονισμού των πολεμικών επανορθώσεων με τις χώρες στις οποίες έπρεπε να πληρώσει. Επίσης, η υποχρέωση της ΟΔΓ να πληρώσει τις οφειλές της και στην Ελλάδα προκύπτει και από τη Συμφωνία Ειρήνης το Σεπτέμβρη 1990 στη Μόσχα.

Και ενώ όλες οι διεθνείς αυτές συμφωνίες αποκαλύπτουν και συγκλίνουν στο Δίκαιο του Ελληνικού λαού, που η ΟΔΓ είναι υποχρεωμένη να εκπληρώσει,  πληρώνοντας τις αποζημιώσεις-επανορθώσεις, αφενός αυτή αρνείται να το κάνει, αφετέρου καμιά ως τώρα κυβέρνηση της Ελλάδας δεν τις διεκδικεί.

Είναι γνωστό ότι η Ελληνική Βουλή είχε συγκροτήσει Διακομματική Επιτροπή για τις Γερμανικές αποζημιώσεις, η οποία στο πόρισμά της που έχει συζητηθεί και στην Ολομέλεια και έγινε απόφαση της Βουλής, τις υπολογίζει σε 410.000.000.000 ευρώ (κατοχικό δάνειο, επανορθώσεις από καταστροφές και χρέη προς τους ιδιώτες, για τα ολοκαυτώματα, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης), ενώ σε αυτά πρέπει να προστεθούν και 10.000.000.000 ευρώ χρέη από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι εκθέσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους περιέχουν στοιχεία και υπολογισμούς για τα χρέη της ΟΔΓ στη χώρα μας. Βεβαίως, η Διακομματική Επιτροπή για τις Γερμανικές αποζημιώσεις στο πόρισμα της δεν κατέληγε σε σχέδιο διεκδίκησης και η Βουλή δεν αποφάσισε καμμιά ενέργεια διεκδίκησης ως μέσο πίεσης προς την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και όλες τις κυβερνήσεις,  προκειμένου να την εφαρμόσουν.

Οι οφειλές της ΟΔΓ είναι χρήματα που ανήκουν στον Ελληνικό λαό. Αυτός απελευθέρωσε την Ελλάδα όταν οι αστοί συνεργάζονταν με τους Γερμανούς κατακτητές ή κάποιοι με τους Άγγλους στη Μέση Ανατολή. Ο λαός έδωσε τους πάνω από 500.000 νεκρούς για τη λευτεριά, στο λαό ανήκαν υποδομές, κατοικίες, σχολεία κ.λπ. που κατέστρεψαν οι χιτλερικοί εγκληματίες.

Η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ), που μαζί με το ΚΚΕ σταθερά και διαχρονικά δίνει τη μάχη για την πληρωμή των Γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων στη χώρα μας, συνεχίζει και κλιμακώνει καλώντας το λαό και τη νεολαία να απαιτήσουμε οργανωμένα από την κυβέρνηση να διεκδικήσει από την ΟΔΓ τις πολεμικές οφειλές.

Ιδιαίτερα σήμερα που η Ελληνική κυβέρνηση, με τη συμφωνία των άλλων κομμάτων του ευρωατλαντικού προσανατολισμού, εμπλέκουν την Ελλάδα στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους ακόμα πιο βαθιά, τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Μέση Ανατολή, για τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Ενισχύεται ο κίνδυνος για το λαό μας και τους άλλους λαούς από την πιθανότητα γενίκευσης του πολέμου.

Βασιζόμαστε στην ιστορική πείρα από την λαϊκή αντίσταση και την απελευθερωτική πάλη, από τη στάση των αστικών δυνάμεων που συνεργάστηκαν με τον κατακτητή ή εγκατέλειψαν τη χώρα με τους Άγγλους για τη Μέση Ανατολή.

Τηρουμένων των αναλογιών και σήμερα εκχωρούν κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και την προστασία των συνόρων σε ΝΑΤΟ-ΕΕ. Στέλνουν στρατό, όπλα και πολεμικά πλοία ενάντια σε άλλους λαούς.

Καμία εμπιστοσύνη στους αστούς, η πάλη για της επανορθώσεις, συνδέεται με τον αγώνα για απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και το ΚΚΕ, το μόνο κόμμα , με συγκεκριμένες αλλεπάλληλες ενέργειες έχουν φέρει το θέμα όχι μόνο στην Ελληνική Βουλή αλλά και σε διεθνές, ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως έγινε με τη σχετική αναφορά της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ που κατέθεσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στο Ευρωκοινοβούλιο στην Κομισιόν και με άλλες παρεμβάσεις. Το ΚΚΕ, επίσης, όταν συζητούνταν στη Βουλή το γνωστό πόρισμα, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, για τις πολεμικές αποζημιώσεις, είχε καταγγείλει ότι δεν προβλέπονταν καμιά συγκεκριμένη κίνηση ή ενέργεια για τη διεκδίκησή τους. Τότε το ΚΚΕ ψήφισε ξεχωριστό πόρισμα στη Βουλή που συμπεριελάμβανε και σχέδιο διεκδίκησης, ενημερώνοντας ταυτόχρονα τον Ελληνικό λαό πως τα αστικά κόμματα παραπέμπουν το ζήτημα της διεκδίκησης στις ελληνικές καλένδες…

Ως Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ), για μια ακόμα φορά, απαιτούμε η ελληνική κυβέρνηση να διεκδικήσει πραγματικά από τη Γερμανική κυβέρνηση τις επανορθώσεις -πολεμικές αποζημιώσεις, σύμφωνα με τις αποφάσεις διεθνών διασκέψεων. Να εκπληρώσει τις τεράστιες υποχρεώσεις της απέναντι στον Ελληνικό λαό και την Ιστορία. Είναι  απαίτηση του ελληνικού λαού να διεκδικήσει, χωρίς περιστροφές και σκοπιμότητες, να πληρωθούν οι πολεμικές αποζημιώσεις της ΟΔ Γερμανίας.

Επισημαίνουμε τις τεράστιες ευθύνες όλων των μέχρι σήμερα Ελληνικών κυβερνήσεων που δεν τολμούν να διεκδικήσουν τις οφειλές της Γερμανίας για να μη διαταράξουν τις συμμαχικές σχέσεις των δύο αστικών τάξεων σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Επισημαίνουμε ταυτόχρονα τις τεράστιες ευθύνες και την κοροϊδία των κυβερνήσεων της ΟΔ Γερμανίας που, υποκριτικά, αναλαμβάνουν την ηθική ευθύνη για τα χιτλερικά εγκλήματα κατά του ελληνικού λαού, ζητώντας συγγνώμη τάχα, ενώ αρνούνται να επανορθώσουν έμπρακτα πληρώνοντας τις πολεμικές αποζημιώσεις, όπως τους έχει επιβληθεί από τις διεθνείς διασκέψεις.

Η κυβέρνηση της Γερμανίας δίνει κάποια ψίχουλα από το «Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον», όργανο του Υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, σαν φιλανθρωπία σε Ελληνικούς Δήμους, σε αγαστή συνεργασία με τις Ελληνικές κυβερνήσεις και την Τοπική Διοίκηση. Και έτσι δείχνει τάχα τη μεταμέλεια για τα ναζιστικά εγκλήματα, όταν την ίδια ώρα μέρος αυτών των κονδυλίων εντάσσεται σε προγράμματα αναθεώρησης της Ιστορίας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και των χιτλερικών εγκλημάτων κατά του λαού μας, όπως το διαβόητο «Μνήμες Κατοχής».

Οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, οι πολιτικοί πρόσφυγες, οι φίλοι και απόγονοί τους καλούν την ελληνική κυβέρνηση, επιτέλους, να σταματήσει την κοροϊδία. Ο Ελληνικός λαός δεν αποδέχεται άλλες καθυστερήσεις και τη συνέχιση της κοροϊδίας, τόσο από την Ελληνική κυβέρνηση, όσο και από την ΟΔ Γερμανίας. Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ οργανώνει τη συνέχεια του αγώνα για την πληρωμή των γερμανικών οφειλών, μέχρι την τελική δικαίωση του λαού μας.

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις