Διεθνή

Το παζάρι στην ΕΕ δεν σταματά ποτέ

Εάν κάποιος θεωρήσει πως «ηρέμησαν» οι «σύμμαχοι», μετά την υπογραφή μνημονίου , τότε  μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτεί. Οι αντιθέσεις εντός ΕΕ είναι κάτι που κάτι που πάντα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας, για τις εξελίξεις που έρχονται. Ας κρατήσουμε ορισμένα στοιχεία:

  • Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, στο χθεσινό στο Eurogroup, κατέθεσε πρόταση για την έκδοση χρεογράφων (IOU) για την Ελλάδα, ώστε να καλυφθεί μέρος των χρηματοδοτικών αναγκών. Η πρόταση αυτή έγινε κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη συμφωνία – γέφυρα. Δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε πως η πρόταση ανοίγει πάλι παράθυρο για διπλό παράλληλο νόμισμα.
  • H εφημερίδα Guardian είχε ένα editorial που δεν έμεινε απαρατήρητο. Σύμφωνα με το κείμενο η συμφωνία – μνημόνιο είναι απίθανο να λειτουργήσει. Τα χαρακτηριστικά της συμφωνίας, όπως περιγράφονται στο άρθρο, είναι, μεταξύ άλλων: Έγινε υπό απειλές, ενώ ο ελληνικός λαός είχε απορρίψει ένα λιγότερο αυστηρό πακέτο. Θα είναι δύσκολο να γίνει δεκτή η συμφωνία στην Ευρωζώνη. Ακόμα και οι Γερμανοί δεν έχουν τη βεβαιότητα πως θα αποδώσει.
  • Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, μιλώντας στην εφημερίδα Ιl Sole 24, είπε πως τη βραδιά της διαπραγμάτευσης μόνο η Ιταλία, η Γαλλία και η Κύπρος ήταν υπέρ ενός συμβιβασμού. Αυτό, παρόλο που ο Ιταλός υπουργός σίγουρα μιλά εκ μέρους της κυβέρνησης του και των συμφερόντων της, δείχνει την άκαμπτη στάση της Γερμανίας και τις προθέσεις της.
  • Υπάρχει επικαιροποιημένη έκθεση του ΔΝΤ, για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, που θα δοθεί στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται προτείνεται επιμήκυνση του χρέους στα 60 χρόνια.

Είναι φανερό πως η συμφωνία – μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν φαίνεται να σκοντάφτει μόνο στο εσωτερικό. Οι φωνές που λένε ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί υπάρχουν και στο εξωτερικό, ενώ παράλληλα οι αντιθέσεις στην ΕΕ και για το ελληνικό ζήτημα δεν σταμάτησαν. Η στάση του Σόιμπλε σίγουρα δεν είναι προσωπική, αλλά εκφράζει συγκεκριμένα συμφέροντα στη Γερμανία και στην Ευρωζώνη.  

(Visited 6 times, 1 visits today)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend