Με παρεμβάσεις στο υπουργείο Εργασίας συνεχίστηκε το πρωί της Τετάρτης η αγωνιστική δραστηριότητα με επίκεντρο τα προβλήματα στους χώρους δουλειάς και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων.
Την εργασιακή ομηρία που αντιμετωπίζουν κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι που δουλεύουν στη ΣΤΑΣΥ με πρόγραμμα της ΔΥΠΑ, συμβάσεις ορισμένου χρόνου και «μπλοκάκι», διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή εργασία.
Αυτή την περίοδο ολοκληρώνεται το πρόγραμμα μέσα από το οποίο πάνω από 200 εργαζόμενοι δουλεύουν εδώ και 2 χρόνια σε τεχνικά τμήματα και διοικητικές υπηρεσίες. Με τη συμπλήρωση της διετίας του προγράμματος (απασχόληση ανέργων 55 ετών+) ήδη κάποιοι έχουν βρεθεί στην ανεργία, ενώ στην ίδια κατάσταση αναμένεται να βρεθούν το επόμενο διάστημα και οι υπόλοιποι. Δίπλα στους παραπάνω υπάρχουν ακόμα 120 εργαζόμενοι, απολυμένοι από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, που δουλεύουν επίσης με πρόγραμμα της ΔΥΠΑ που έχει ημερομηνία λήξης. Το εργασιακό τοπίο της ανασφάλειας και ομηρίας συμπληρώνεται με το προσωπικό που δουλεύει με «μπλοκάκι» και ατομικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
Όπως καταγγέλλει η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων ΔΥΠΑ στη ΣΤΑΣΥ, την ίδια στιγμή που υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις, εργαζόμενοι που έχουν αποκτήσει σημαντική εμπειρία δουλεύοντας ήδη για δύο χρόνια και καλύπτοντας υπαρκτές ανάγκες, απολύονται. Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αγώνα συναντήθηκε με εκπρόσωπο του υπουργείου, ο οποίος δεσμεύτηκε να οριστεί συνάντηση με εκπρόσωπο της πολιτικής ηγεσίας το επόμενο διάστημα.
«Τέρμα πια στη σύγχρονη σκλαβιά, σταθερή δουλειά ζητάει η εργατιά», φώναξαν οι συγκεντρωμένοι. «Θα είμαστε εδώ ακόμα περισσότεροι την άλλη φορά για να καταφέρουμε να έχουμε αποτελέσματα», ξεκαθάρισαν.
Τη ζωή-κόλαση στην οποία καταδικάζουν τους εργαζόμενους στο Εμπόριο οι αντεργατικοί νόμοι που «απελευθέρωσαν» το ωράριο, άνοιξαν το «πράσινο φως» για τη δουλειά τις Κυριακές και μετέτρεψαν τον εργάσιμο χρόνο σε «λάστιχο», κατήγγειλε ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, απαιτώντας από την κυβέρνηση και το υπουργείο μια σειρά αιτήματα.
«24ωρο, σπαστά και Κυριακή, δεν θα σας περάσει, έχουμε ζωή», έγραψε ο Σύλλογος στο πανό του. Όπως εξηγεί, από τα μέσα Νοέμβρη έως το τέλος Γενάρη οι εμποροϋπάλληλοι θα κληθούν για μια ακόμα χρονιά να δουλέψουν με εξαντλητικούς ρυθμούς, «τρελά» προγράμματα και ωράρια, για συνεχόμενες μέρες, με τις μέρες ανάπαυσης να μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Η «Βlack Friday», το εορταστικό ωράριο των Χριστουγέννων, η κυριακάτικη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, αλλά και η εκπτωτική περίοδος που ακολουθεί, ισοδυναμούν και φέτος, όπως και κάθε χρόνο, με πραγματικό εφιάλτη για χιλιάδες εργαζόμενους σε φυσικά και ηλεκτρονικά καταστήματα, αποθήκες και γραφεία.
Στη συνάντηση με εκπροσώπους του Συλλόγου, ο Νίκος Μηλαπίδης, γενικός γραμματέας του υπουργείου, έδειξε …κατανόηση για τα προβλήματα, ωστόσο υπέδειξε ως …λύση την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας και την επικείμενη ευρωπαϊκή οδηγία για τις Συλλογικές Συμβάσεις. Δηλαδή, μια σειρά μέτρα που η κυβέρνηση παρουσιάζει ως ρυθμίσεις υπέρ των εργαζομένων, ενώ στην ουσία αποτελούν μέτρα που εντάσσονται πλήρως στο αντεργατικό οπλοστάσιο που ισοπεδώνει τα εργασιακά δικαιώματα. Εξάλλου, η ψηφιακή κάρτα ήδη εφαρμόζεται στα σούπερ μάρκετ και οι εργαζόμενοι γνωρίζουν εκ πείρας ότι δεν έχει δώσει καμία λύση στην απλήρωτη, ακόμα και στην αδήλωτη, υπερωρία, στην εντατικοποίηση, στα χρωστούμενα ρεπό.
Απέναντι στην εργασιακή κόλαση και την κυβερνητική κοροϊδία, ο Σύλλογος έθεσε επί τάπητος το πλαίσιο των διεκδικήσεων και των αιτημάτων του. Μεταξύ άλλων απαιτεί να κηρυχθεί η 2 Γενάρη επίσημη αργία για το Εμπόριο, καθώς τα τελευταία χρόνια η εργοδοσία είτε ανοίγει τα καταστήματα τη συγκεκριμένη μέρα, δίνοντας συνέχεια στο τρελό σερί δουλειάς των εργαζομένων, είτε καλεί το προσωπικό για απογραφή, είτε χρεώνει στους εργαζόμενους το ρεπό τους στις περιπτώσεις που δεν ανεβάζει τα ρολά των επιχειρήσεων. Διεκδικεί να απαγορευτεί άμεσα το «σπαστό» ωράριο, που αναγκάζει τους εργαζόμενους να είναι «στο πόδι» από το πρωί μέχρι το βράδυ. Τέλος, απαίτησε να προβλεφθεί υποχρέωση της εργοδοσίας να διαμορφώνει μηνιαίο πρόγραμμα εργασίας, με κυλιόμενο ρεπό και σταθερές εβδομαδιαίες βάρδιες για το προσωπικό, προκειμένου να μπει ένα φρένο στην τρέλα των συνεχών αλλαγών των ωραρίων.
Ο Σύλλογος συνεχίζει να διεκδικεί το σύνολο των αιτημάτων του για τον μισθό, το ωράριο, τις συνθήκες δουλειάς των εργαζομένων, προετοιμάζοντας τη συμμετοχή του στην πανεργατική απεργία στις 20 Νοέμβρη αλλά και τις αγωνιστικές του πρωτοβουλίες για το επόμενο διάστημα, κατά το οποίο η εντατικοποίηση για χιλιάδες εργαζόμενους στο Εμπόριο θα «χτυπήσει κόκκινο».
Πηγή: 902.gr