Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Πανθεσσαλικό συλλαλητήριο των πλημμυροπαθών: Το Σάββατο 16 Δεκέμβρη να βουλιάξει η κεντρική πλατεία της Λάρισας

Οι φορείς των εργαζομένων, των αγροτών, των επαγγελματιών, οι Επιτροπές Πλημμυροπαθών από όλη τη Θεσσαλία και άλλοι φορείς που συμμετείχαν στη..

Οι φορείς των εργαζομένων, των αγροτών, των επαγγελματιών, οι Επιτροπές Πλημμυροπαθών από όλη τη Θεσσαλία και άλλοι φορείς που συμμετείχαν στη σύσκεψη την Κυριακή 26 Νοέμβρη καλούν τον λαό της περιοχής να συμμετάσχει στο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο το Σάββατο 16 Δεκέμβρη, στις 12 το μεσημέρι, προκειμένου να διεκδικήσει:

  • Αποζημιώσεις στο 100% των καταστροφών σε όλους τους πληγέντες.
  • Αναπλήρωση και προστασία του λαϊκού εισοδήματος, μέτρα για την ακρίβεια, να σταματήσει η φοροληστεία.
  • Έργα αποκατάστασης και αντιπλημμυρικής θωράκισης σε όλη τη Θεσσαλία.

Στο κάλεσμά τους αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι «έχουν περάσει τρεις μήνες από τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή μας. Ό,τι έχει συμβεί μέχρι τώρα ήταν πραγματικά ένα έγκλημα με μεγάλες πολιτικές ευθύνες κυβέρνησης, Περιφέρειας και δημοτικών αρχών. Μέχρι σήμερα τα μέτρα στήριξης από την πλευρά της κυβέρνησης, της Περιφέρειας και δήμων είναι πολύ λίγα, σε σχέση με τα τεράστια προβλήματα. Επιπλέον ένα μεγάλο μέρος των πληγέντων δεν έχει πάρει ούτε κι αυτή την πρώτη πενιχρή αρωγή (κατά μέσο όρο 3.653 ευρώ μέχρι πρόσφατα) ενώ αποκλείονται από κάθε στήριξη περιπτώσεις όπως τα πλημμυρισμένα υπόγεια.

Ο νέος κρατικός προϋπολογισμός όχι μόνο δεν περιλαμβάνει ουσιαστικές αποζημιώσεις (600 εκατ. ευρώ για καταστροφές σε Θεσσαλία και Έβρο, όταν γίνονται εκτιμήσεις για το κόστος των ζημιών για μερικά δισ. ευρώ μόνο στην περιοχή μας), αλλά παράλληλα προβλέπει πως τα όποια χρήματα δοθούν τώρα ή και μελλοντικά σε αντίστοιχες καταστάσεις (καταστροφές – πλημμύρες κ.α.) θα τα πληρώσουμε όλοι εμείς αφού φορτώνει στον λαό ένα ακόμα χαράτσι – το τέλος αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής- στο όνομα της αντιμετώπισης των καταστροφών από φυσικά φαινόμενα.

Οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι επαγγελματίες της Θεσσαλίας πληγέντες και μη μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες βρίσκονται αντιμέτωποι με την ακρίβεια, το χαμηλό εισόδημα και τη φοροληστεία που μαστίζει όλο τον λαό.

Ταυτόχρονα κι ενώ ο χειμώνας είναι μπροστά μας, δεν υπάρχει ουσιαστικός σχεδιασμός για άμεσα αντιπλημμυρικά έργα, για τον καθαρισμό ρεμάτων, για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων αναχωμάτων και την ενίσχυσή τους, ώστε να μην έχουμε νέες καταστροφές. Ουσιαστικές απαντήσεις, μέτρα και χρονοδιαγράμματα δεν υπάρχουν! Ελπίζουν να συνηθίσουμε αυτή την κατάσταση για να απογοητευτούμε και να παραιτηθούμε! Ό,τι έχει γίνει μέχρι σήμερα έχει γίνει κυρίως από τον ίδιο τον κόσμο και την αλληλεγγύη του υπόλοιπου λαού και πολύ λίγο από την κρατική αρωγή».

Οι μαζικοί φορείς τονίζουν ότι «η πείρα μας δείχνει ότι ακόμα και όποιες δεσμεύσεις έχουμε πάρει, τις πήραμε με τις μαζικές κινητοποιήσεις, τις διεκδικήσεις και την πίεση που ασκούμε στον δρόμο. Και δεν μπορεί να γίνει αλλιώς αφού δεν είμαστε στις προτεραιότητές τους, δεν είναι στις προτεραιότητες ούτε η αποκατάσταση, ούτε η προστασία των ζωών μας, της περιουσίας μας. Προτεραιότητες έχουν τα διάφορα επιχειρηματικά σχέδια για νέα κέρδη στις πλάτες μας».

Καταλήγοντας σημειώνουν ότι «τα προβλήματά μας είναι κοινά, αγωνιζόμαστε όλοι μαζί! Εργαζόμενοι, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, νέοι παλεύουμε για τις ανάγκες μας, για τις ζωές μας!!! Συνεχίζουμε με ψηλά το κεφάλι, ενωμένοι όλοι ενάντια σε αυτή την εγκληματική πολιτική! Είναι ώρα να δυναμώσουμε τον αγώνα για να μείνουμε στον τόπο μας, μέσα από τα σωματεία, από τις Επιτροπές Πλημμυροπαθών στις γειτονιές, τους Αγροτικούς Συλλόγους στα χωριά μέσα από τους φορείς του κινήματος. Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει η προσπάθεια διεκδίκησης και συντονισμού. Τώρα είναι η ώρα να ανεβάσουμε την απαίτησή μας, να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και με τον κοινό αγώνα μας να τους αναγκάσουμε να ικανοποιήσουν τα δίκαια αιτήματά μας.

Καλούμε όλους τους φορείς, τα Σωματεία της περιοχής μας, πέρα κι από όσους πήραν μέρος στη Σύσκεψη στις 26/11, να στηρίξουν με όλες τους τις δυνάμεις αυτήν προσπάθεια. Είναι ώρα ευθύνης! Να μπούμε μπροστά στην οργάνωση του αγώνα και της διεκδίκησης! Να συνεδριάσουν τα ΔΣ, να αποφασίσουν και να οργανώσουν όλες τις προϋποθέσεις για την επιτυχία του συλλαλητηρίου! Να δώσουμε μαζική, αποφασιστική απάντηση σε όλη αυτή την κατάσταση που ζούμε. Στην ενότητα βρίσκεται η δύναμή μας. Το Σάββατο 16 Δεκέμβρη να βουλιάξει η κεντρική πλατεία της Λάρισας!».

Σχετικά θέματα

Απόψεις