Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Πανεπιστήμιο Πατρών: Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις ενάντια στις απολύσεις οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα

Μετά τη σημερινή παράσταση διαμαρτυρία τους στην Πρυτανεία, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους με νέα διαμαρτυρία την Πέμπτη στις 6.30 π.μ.

Σε αγωνιστική «υποδοχή» του εργολάβου στον οποίο παραδόθηκε η υπηρεσία καθαριότητας του Πανεπιστημίου Πάτρας, θα προχωρήσουν οι 90 εργαζόμενοι που με τις απαράδεκτες κυβερνητικές πολιτικές της ΝΔ σήμερα και των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.α. προηγούμενα, καθώς και την αντίστοιχη στάση της Πρυτανείας πετιούνται στο δρόμο, προκειμένου και η συγκεκριμένη υπηρεσία να παραδοθεί σε ιδιώτες.

Μετά τη σημερινή παράσταση διαμαρτυρία τους στην Πρυτανεία, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους με νέα διαμαρτυρία την Πέμπτη στις 6.30 π.μ., την ώρα που αναλαμβάνει την καθαριότητα του Πανεπιστημίου, ιδιωτική πλέον εταιρία.

«Φτάσαμε στο σημείο να λέμε ευτυχώς, που δεν έχουμε παιδιά για να μην ξέρουμε πως θα τα ζήσουμε με μισθούς πείνας», ανέφερε η Αφροδίτη Σταυροπούλου, εργαζόμενη στο χώρο από το 2020, προσθέτοντας: «Υπάρχουν συναδέλφισσες που εργάζονταν με συμβάσεις που συνεχώς ανανεώνονταν, από το 1996 (!) και σήμερα επιστρέφουν στην ίδια κατάσταση με τότε, με ευθύνη της σημερινής Πρυτανικής Αρχής που στάθηκε απέναντί μας, αλλά και όλων των κυβερνήσεων που μας κρατούσαν ομήρους, εκμεταλλευόμενοι την εμπειρία και τη δουλειά μας».

Προσθέτει πως «πολλές εργαζόμενες έχουν αποκτήσει προβλήματα σε χέρια, μέση, πόδια, ενώ στις νέες “προσλήψεις” που έκανε ο εργολάβος, απέφυγε όλες όσες έχουν παιδιά κάτω των 18 ετών για να γλιτώσουν άδειες και επιδόματα!» και σημειώνει επιπλέον για τη «νέα κατάσταση» στο χώρο: «Πλέον ο μισθός θα είναι 260 ευρώ για 4ωρό και 506 ευρώ για εξάωρο με τα “ανάλογα” ασφαλιστικά δικαιώματα και με άδεια 15 μέρες μόνο το καλοκαίρι, όπως αρχικά ειπώθηκε!».

Όχι στους εργολάβους – Εδώ και τώρα μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων!

Στο πλευρό των εργαζομένων βρίσκεται το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, αντιπροσωπεία της διοίκησης του οποίου έδωσε το «παρών» και στη σημερινή κινητοποίηση. Σε ανακοίνωσή του σημειώνει: «Με την ανάληψη του έργου από ιδιώτη με ευθύνη της Πρυτανικής Αρχής, που ακολούθησε τις κατευθύνσεις της ΕΕ πατώντας πάνω στο αντεργατικό έδαφος το οποίο έστρωσαν όλες διαδοχικά οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, ολοκληρώνεται το “έγκλημα” σε βάρος των εργαζόμενων. Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου βιάστηκε να ξεμπερδέψει μαζί τους, πετώντας τους κυριολεκτικά στον δρόμο. Φέρει πολύ μεγάλες ευθύνες αφού στάθηκε απέναντί τους ζητώντας την ανάκληση της απόφασης των ασφαλιστικών μέτρων, που τους εξασφάλιζε την εργασία μέχρι τις 9/9/2024!».

Επισημαίνοντας ότι οι 90 εργαζόμενοι χάνουν τη δουλειά τους σε μια περίοδο που τα λαϊκά προβλήματα οξύνονται ακόμη περισσότερο, σημειώνει ότι με την τελευταία εξέλιξη «τινάζονται εργασιακές σχέσεις στον αέρα (μείωση μισθών, απλήρωτη εργασία, ένταση εκμετάλλευσης) με τραγικές συνέπειες για τους ίδιους τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους και από την άλλη οι υπηρεσίες καθαριότητας υποβαθμίζονται βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία χιλιάδων φοιτητών και εργαζομένων στον χώρο του Πανεπιστημίου, στη λογική και πάλι του κόστους – οφέλους, για να αυξηθούν τα κέρδη του κάθε ιδιώτη», αφού «επιχειρηματίες και επιχειρηματικά κριτήρια στην καθαριότητα σημαίνει δουλειά με όρους γαλέρας για “εργολαβικούς εργαζόμενους” και επικίνδυνες συνέπειες για τους χιλιάδες των φοιτητών και τους εργαζόμενους στο ίδρυμα».

Υπογραμμίζει το δίκαιο του μακρόχρονου αγώνα των συγκεκριμένων εργαζόμενων, που τους «κρατούσε» και στη δουλεία και απαιτώντας εδώ και τώρα μονιμοποίησή τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις με αποκλειστική ευθύνη του κράτους και καμιά επιχειρηματική δραστηριότητα στο Πανεπιστήμιο Πατρών, σταματώντας την παράδοση της καθαριότητας σε εργολάβο, τονίζει: «Όπου το εργατικό κίνημα έδωσε τη μάχη οργανωμένα απέναντι σε εργοδοτικές δυνάμεις πέτυχε σημαντικές νίκες. Η ελπίδα βρίσκεται μόνο στον οργανωμένο αγώνα με επίκεντρο τα δικά μας συμφέροντα!».

Δίπλα στους εργαζόμενους στέκεται ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου καθώς και φοιτητικοί σύλλογοι.

Σχετικά θέματα

Απόψεις