Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Πανεκπαιδευτική απεργία: «Δάσκαλε εμπρός μη σκύβεις το κεφάλι» – Μαζικές και μαχητικές συγκεντρώσεις από την Κρήτη ως τα Γιάννενα!

Ιδιαίτερα μαζικές και δυναμικές ήταν οι συγκεντρώσεις που έγιναν σε πολλές πόλεις της χώρας στο πλαίσιο της σημερινής πανεκπαιδευτικής πανελλαδικής απεργίας

Με τη μαζική τους συμμετοχή στην απεργία και τις απεργιακές κινητοποιήσεις, οι εκπαιδευτικοί διεκδίκησαν, μεταξύ άλλων, άμεση μονιμοποίηση όλων των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών χωρίς όρους και προϋποθέσεις, υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου και των εργασιακών τους δικαιωμάτων, κατάργηση της αξιολόγησης, αυξήσεις στους μισθούς, άμεση μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών χωρίς ΑΣΕΠ, κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ), της Τράπεζας Θεμάτων και των εξετάσεων PISA.

Στη Δυτική Ελλάδα

Μαζική και με παλμό ήταν η απεργιακή συγκέντρωση και πορεία που πραγματοποίησαν οι εκπαιδευτικοί στην Πάτρα«Το σχέδιό τους είναι σχολεία-μαγαζιά, με τους γονείς-πελάτες και αμόρφωτα παιδιά», ήταν το σύνθημα που ακούστηκε δυνατά στους δρόμους της πόλης, με τους εκπαιδευτικούς να τονίζουν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους.

Στο κάλεσμα της Α’ ΕΛΜΕ και του ΣΕΠΕ Πάτρας ανταποκρίθηκαν ο Σύλλογος Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών της πόλης, μαθητές αλλά και Φοιτητικοί Σύλλογοι.

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή στην απεργία αλλά και στην απεργιακή συγκέντρωση των εκπαιδευτικών και στην Ηλεία. Στην κεντρική πλατεία του Πύργου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση απ’ τους Συλλόγους Δασκάλων Αρχαίας Ολυμπίας, Πύργου, Ζαχάρως και Αμαλιάδας, καθώς και απ’ την ΕΛΜΕ του νομού.

Την αλληλεγγύη και συμπαράστασή τους εξέφρασαν τα Σωματεία ΕΔΟΠ-ΔΕΗ, Εργαζομένων στους Δήμους Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας – Ζαχάρως, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων και η Ομάδα Γυναικών Πύργου (μέλος της ΟΓΕ). Ακολούθησε μαζική πορεία στους δρόμους της πόλης, με τους εκπαιδευτικούς να τονίζουν ότι υπερασπίζονται το δημόσιο σχολείο, λένε όχι στην εκπαιδευτική αξιολόγηση.

Στην Κρήτη

Μαζικές ήταν οι κινητοποιήσεις και στις μεγάλες πόλεις της Κρήτης. Χαρακτηριστικό της συμμετοχής των εκπαιδευτικών στην απεργία είναι ότι δεν λειτούργησαν πολλές σχολικές μονάδες. 

Στο Ηράκλειο οι εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ελευθερίας, έχοντας τη συμπαράσταση της Ένωσης Γονέων και των μαθητών τους.

Στα Χανιά, όπου η συμμετοχή στην Πρωτοβάθμια έφτασε το 90%, μαχητική και με παλμό ήταν η πορεία στους δρόμους της πόλης. Κυριάρχησαν τα συνθήματα «Δάσκαλε εμπρός μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη», και «Σχολείο-επιχείρηση και ο γονιός πελάτης, το νέο σας σχολείο είναι εφιάλτης».

Στο πλευρό των εκπαιδευτικών βρέθηκαν η Ένωση Γονέων του Δήμου, το παράρτημα του Μουσικού Συλλόγου και πρωτοβάθμια σωματεία του νομού.

Στη Λάρισα

Την αντίθεσ τους στην ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών που προωθεί με νέα τροπολογία το υπουργείο Παιδείας βροντοφώναξαν οι  εκπαιδευτικοί στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί στην κεντρική πλατεία της Λάρισας συμμετέχοντας στην 24ωρη πανελλαδική απεργία. 

Στην Εύβοια

Την άμεση μονιμοποίηση όλων των αδιόριστων εκπαιδευτικών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις απαίτησαν οι εκπαιδευτικοί της Εύβοιας με δυναμική απεργιακή συγκέντρωση που πραγματοποίησαν στη Χαλκίδα.

Αρχικά εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταχυδρομείου της Χαλκίδας και στη συνέχεια με πορεία διαμαρτυρίας έφτασαν στα γραφεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Εύβοιας, όπου και κατέθεσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους. Στο κάλεσμα των εκπαιδευτικών ανταποκρίθηκαν συνδικάτα του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ενώ παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Ευβοίας με επικεφαλής τον πρόεδρο, Αντώνη Κούκουρα. 

Στα νησιά του Αιγαίου

Μεγάλη συμμετοχή είχε η απεργία και οι απεργιακές κινητοποιήσεις και στα νησιά του Αιγαίου, όπως τη Λέσβο, τη Σάμο και αλλού.

Στη Χίο η κινητοποίηση ξεκίνησε με συγκέντρωση στις 11 π.μ. στον «Οίκο Χίου Διδασκάλου» και συνεχίστηκε με πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, ενώ μεγάλη ήταν η συμμετοχή στην απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση στη Ρόδο. 

Σε Ήπειρο και Ιόνιο

Μαχητικό μήνυμα υπεράσπισης των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών τους και ανυποχώρητου αγώνα για τα εργασιακά τους δικαιώματα έστειλαν οι εκπαιδευτικοί της Αβάθμιας και Ββάθμιας εκπαίδευσης σε όλες τις πρωτεύουσες της Ηπείρου. Ενδεικτικά τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία ιδιαίτερα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση κυμάνθηκαν σε όλους τους νομούς πάνω από 50%, με την Πρέβεζα να καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό αγγίζοντας το 70%. Συγκεκριμένα τα ποσοστά συμμετοχής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι : Γιάννενα 60%, Πρέβεζα 70%, Άρτα 61%. Στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία είναι: Γιάννενα 26%, Πρέβεζα 45%, Θεσπρωτία 35%, Άρτα 29%.

Αντίστοιχες ήταν σε δυναμισμό και μαζικότητα οι απεργιακές συγκεντρώσεις. Στα Γιάννενα οι εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν έξω από το σχολικό συγκρότημα της Ακαδημίας, ενώ την απεργιακή συγκέντρωση στήριξαν συνδικαλιστές από το εργατικό κέντρο Ιωαννίνων, το Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ και άλλους φορείς. Παράλληλα ξεχώρισε η παρουσία του φοιτητικού συλλόγου της Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που δεκάδες φοιτητές με αυτοσχέδια δρώμενα διαμαρτυρήθηκαν για την υποβάθμιση των πτυχίων τους.

Στην απεργιακή συγκέντρωση χαιρετισμό απεύθυνε ο Κώστας Παργανάς πρόεδρος του ΣΕΠΕ τονίζοντας ότι η απεργία είναι μία πρώτη απάντηση στην επίθεση της κυβέρνησης, ενώ κάλεσε τους εκπαιδευτικούς να συνεχίσουν τον αγώνα μέσα από τους συλλόγους τους. Το θερμό χειροκρότημα των απεργών απέσπασε ο χαιρετισμός του Τάσου Τόκα προέδρου της Ομοσπονδίας Γονέων Ηπείρου διαψεύδοντας το Υπουργείο Παιδείας ότι οι γονείς στηρίζουν την ατομική αξιολόγηση, ενώ σκωπτικά αναρωτήθηκε αν αυτή θα συμβάλει στην κάλυψη των μαθησιακών και ψυχοκοινωνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί στους μαθητές τους από τα δύο χρόνια αναγκαστικού εγκλεισμού των σχολικών μονάδων στην Πανδημία.

Την προκλητική απόρριψη τις τροπολογίας του ΚΚΕ για την μονιμοποίηση των χιλιάδων νεοδιόριστων συναδέλφων εκπαιδευτικών από την κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα, κατήγγειλε από τη συγκέντρωση ο Βασίλης Παπαγεωργίου υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στο νομό και μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων. Η απεργιακή κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με πορεία στους δρόμους της πόλης.

Στην Κέρκυρα εξίσου μαζική ήταν η απεργιακή συγκέντρωση των εκπαιδευτικών σωματείων ενώ και εδώ ξεχώρισε η μαζική παρουσία των δασκάλων, με τα ποσοστά συμμετοχής να αγγίζουν το 82%. Η απεργιακή συγκέντρωση ξεκίνησε από το σχολικό συγκρότημα των λυκείων, ακολούθησαν χαιρετισμοί από τους Προέδρους του ΣΕΠΕ και της ΕΛΜΕ καθώς και της ένωσης γονέων δήμου κεντρικής Κέρκυρας. Ακολούθησε μαχητική πορεία που κατέληξε στην Ανουτσιάτα.

Στη Λαμία

Με μαζική συμμετοχή στην απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση οι εκπαιδευτικοί της Φθιώτιδας ένωσαν τη φωνή τους με τους συναδέλφους τους σε ολόκληρη τη χώρα συμμετέχοντας στην πανελλαδική κινητοποίηση.

Αρχικά πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση πλατεία Διάκου της Λαμίας, όπου έγιναν χαιρετισμοί και ομιλίες από τους προέδρους της ΕΛΜΕ και του ΣΕΠΕ Φθιώτιδας, Γεωργία Ζαγκανά και Κώστα Χριστόπουλο αντίστοιχα, από εκπρόσωπο του βοηθητικού προσωπικού σε ειδικά σχολεία, καθώς και από τον Φοίβο Ιακωβίδη, εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου Λαμίας, ενώ στη συνέχεια έγινε παρέμβαση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας.

Οι εκπαιδευτικοί της Φθιώτιδας απαίτησαν τη μονιμοποίηση όλων των αδιορίστων εκπαιδευτικών χωρίς όρους και προϋποθέσεις, την κατάργηση της αξιολόγησης, αυξήσεις στους μισθούς, άμεση μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών κα.

Πηγή: 902.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις