Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ: Νέοι αντεργατικοί σχεδιασμοί της κυβερνητικής-εργοδοτικής πλειοψηφίας στην ΕΣΗΕΑ

Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ καλεί τους εργαζόμενους, άνεργους, συνταξιούχους να καταδικάσουν αποφασιστικά: Το δήθεν «σχέδιο διάσωσης» του ΕΔΟΕΑΠ, που ακόμα και τώρα κρατούν κρυφό από τους εργαζόμενους σε ό,τι αφορά το πραγματικό του περιεχόμενο

 Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Κίνηση με πολλαπλές, αντεργατικές στοχεύσεις αποτελεί ο- εδώ και καιρό προετοιμαζόμενος- σχεδιασμός της ένταξης της ΕΣΗΕΑ στον επικίνδυνα αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη, παρ’ ότι σύμφωνα με το νόμο σε αυτόν δεν εντάσσονται οι δημοσιογραφικές Ενώσεις. Αλήθεια γιατί τέτοια πρεμούρα από την κυβερνητική-εργοδοτική πλειοψηφία των ταυτισμένων για άλλη μια φορά δυνάμεων ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ; Που αποσκοπεί;

Θυμίζουμε ότι η ίδια κυβερνητική-εργοδοτική πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ στην ΕΣΗΕΑ υποβάθμιζε το αντεργατικό, αντισυνδικαλιστικό και άκρως αντιδραστικό περιεχόμενο του νόμου που βάζει «από την πόρτα» μέσα στα συνδικάτα το κράτος και την εργοδοσία. Με το ηλεκτρονικό μητρώο ΓΕΜΗΣΟΕ, φακελώνοντας εργαζόμενους και συνδικαλιστές που αντιπαλεύουν εργοδοσία, κυβερνήσεις και κράτος, δε συντάσσονται με την πολιτική τους, τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες στις γενικές συνελεύσεις και τις αρχαιρεσίες, την καθιέρωση της απεργοσπασίας, την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης όπως π.χ. με την περιφρούρηση της απεργίας. Και όλα αυτά για να εμποδίσει τη συμμετοχή των εργαζομένων στα συνδικάτα και τους διεκδικητικούς αγώνες, για να εντείνουν συνεχώς την εκμετάλλευση τα αφεντικά. Η προσπάθεια μάλιστα της πλειοψηφίας γίνονταν με τη …δικαιολογία ότι ο νόμος Χατζηδάκη «δεν ακουμπά την ΕΣΗΕΑ».

Μια πρώτη γεύση των «θαυμαστών» αποτελεσμάτων των ηλεκτρονικών ψηφοφοριών έλαβε πρόσφατα ο κλάδος με την εκλογή της εργοδοτικής δεκάδας στις αρχαιρεσίες του ΕΔΟΕΑΠ.

Τώρα λοιπόν η πλειοψηφία πέρασε από τη συγκάλυψη των αντεργατικών προβλέψεων του νόμου, στην επιδίωξη για συμμόρφωση στις αντισυνδικαλιστικές πλευρές του νόμου Χατζηδάκη και την εφαρμογή τους στον κλάδο.

Η «θεσμική» επίτευξη της ένταξης της ΕΣΗΕΑ στον ΓΕΜΗΣΟΕ, αποσκοπεί να ενταφιάσει μια για πάντα τις δια ζώσης γενικές συνελεύσεις του κλάδου, εκεί που μπορεί να γίνεται γόνιμη αντιπαράθεση, επιχειρηματολογημένη, ώστε να διαμορφώνει κάθε εργαζόμενος γνώμη και κριτήρια τοποθέτησης, και όχι να είναι παρακολουθητής από τον υπολογιστή του, με τον κίνδυνο να παρακολουθούν και οι κρατικοί και εργοδοτικοί μηχανισμοί.

Επιπλέον μια τέτοια «θεσμική» ένταξη της ΕΣΗΕΑ στο νόμο Χατζηδάκη οδηγεί έξω από την Ένωση, σε διαγραφή, συνταξιούχους, ανέργους, και εργαζόμενους με μπλοκάκι, σύμβαση έργου, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή άλλες ελαστικές μορφές εργασίας, γιατί αυτοί οι εργαζόμενοι σύμφωνα με το νόμο δεν μπορούν να είναι μέλη στην ΕΣΗΕΑ όπως συμβαίνει σήμερα.

Είναι όμως μόνον αυτές οι επιδιώξεις των δυνάμεων ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ στην ΕΣΗΕΑ που έχουν κατακτήσει από κοινού και με τη συμμετοχή της εργοδοσίας ολόκληρη τη Διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ;

Αλήθεια γιατί τέτοια πρεμούρα απ’ αυτές τις δυνάμεις να εντάξουν την ΕΣΗΕΑ στον αντιδραστικό αυτό νόμο; Έχουν κάποιο χρέος που πρέπει να ξεπληρώσουν στα αφεντικά;

Μήπως υπάρχει δρομολογημένο σχέδιο όσοι πεταχτούν έξω από την ΕΣΗΕΑ να εξοστρακιστούν σε μια πορεία και από τον ΕΔΟΕΑΠ, χάνοντας την ασφαλιστική τους κάλυψη, ιατροφαρμακευτική, επικουρική, προνοιακή κλπ;

Βεβαίως το ποιοι είναι ασφαλισμένοι στον ΕΔΟΕΑΠ, καθορίζεται από το καταστατικό του. Και οι συνταξιούχοι ασφαλίζονται με βάση το καταστατικό. Αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν και οι αναλογιστικές μελέτες. Υπάρχουν ενίοτε και χρέη από τις εισφορές των εργαζομένων που δεν τις πληρώνουν τα αφεντικά. Με άθλια συμπαιγνία εργοδοτών, κυβερνήσεων και των επίλεκτων «συνδικαλιστών» τους, στόχος είναι να ολοκληρωθεί το σχέδιο που εξυφάνθηκε ήδη από το 2017. Τότε που επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με εν κρυπτώ κομπρεμί μεταξύ ΕΙΤΗΣΕ (Κυριακόπουλος), πλειοψηφίας ΕΣΗΕΑ(Καπάκος-Αντωνιάδου) και κυβέρνησης (υφυπουργός Εργασίας Πετρόπουλος) θεμελιώθηκε το Καταστατικό του «νέου ΕΔΟΕΑΠ». Τότε έχασαν το εφάπαξ οι νεοπροσλαμβανόμενοι, από 1.1.2017, συνάδελφοι. Έτσι και τώρα και πάντα υπάρχουν προσχήματα για αλλαγές, περικοπές κλπ. Άλλωστε υπάρχουν και οι Κανονισμοί Υγείας, που κι’ αυτοί αλλάζουν. Υπάρχει και ο νόμος Χατζηδάκη για ένταξη της επικουρικής ασφάλισης στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα.

Ήδη το 2% της εργοδοτικής εισφοράς στον ΕΔΟΕΑΠ από το χώρο του Τύπου τον πληρώνει το κράτος χρηματοδοτώντας πρακτικά τους επιχειρηματικούς ομίλους- ιδιοκτήτες. Επίσης σύμφωνα με δημοσιεύματα έχει δρομολογηθεί προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την υποχρέωση πληρωμής του 2% από τις επιχειρήσεις ΜΜΕ υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ. Και είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι που κερδίζουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι οι εργαζόμενοι. Επομένως τα οικονομικά του ΕΔΟΕΑΠ ήδη κινδυνεύουν και αυτό το πληρώνουν οι εργαζόμενοι.

Το 2017 είχαμε καταγγείλει με ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 3 Νοέμβρη 2017, το εκβιαστικό «ψευτοδημοψήφισμα για τον ΕΔΟΕΑΠ». Εκεί επισημαίναμε μεταξύ άλλων :«Επισείοντας το εκβιαστικό και με κρυμμένο το περιεχόμενό του δίλημμα «σωτηρία του ΕΔΟΕΑΠ» ή ΕΟΠΠΥ, απαιτούν θετική ψήφο στο πακέτο των καταστατικών αλλαγών που έχουν προσχεδιάσει με την κυβέρνηση, το υπουργείο Εργασίας και τα αφεντικά, μέρος των οποίων παριστάνει ότι αντιδρά, γιατί παζαρεύουν όλοι μαζί δικές τους απαιτήσεις και προνόμια, από φοροαπαλλαγές μέχρι επιδοτήσεις και το τίμημα των τηλεοπτικών αδειών, από την πρόθυμη σε τέτοιου είδους παραχωρήσεις κυβέρνησή τους, έχοντας ουσιαστικά και τη συμφωνία της ΝΔ.

Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ είχε προειδοποιήσει κατ’ επανάληψη γι’ αυτή την εξέλιξη, ενώ σε ό,τι αφορά το περιβόητο «σχέδιο διάσωσης» έχει επισημάνει ότι:

Η συμφωνία τους για τον ΕΔΟΕΑΠ έχει πυλώνες την εφαρμογή της ανταποδοτικότητας, του κεφαλαιοποιητικού συστήματος και μιας διοίκησης με συμμετοχή των αφεντικών.

Με τις αναλογιστικές μελέτες που θα απαιτούν συνεχείς αναπροσαρμογές στις εισφορές, θα πετάξουν έξω σε μικρό χρονικό διάστημα άνεργους και μικροσυνταξιούχους.

Δημιουργούν ένα Ταμείο που δεν θα μπορεί να παρέχει τις σημερινές υπηρεσίες υγείας και επικούρησης, αφού έβαλαν μεν εργοδοτική εισφορά, σχεδόν ίση με την εργατική, 8,05%, που και αυτή είναι μέρος του μισθού μας, προσθέτουν και ένα 2% επί του τζίρου των ΜΜΕ (20% του διαφημιστικού τζίρου έδινε το αγγελιόσημο), που από την πείρα του αγγελιόσημου ουσιαστικά δεν αποδίδεται από την εργοδοσία. Αρα, γρήγορα θα αρχίσουν οι περικοπές. Άλλωστε, τα αφεντικά χρωστούν επίσης παρακρατημένες εργατικές εισφορές εκατομμυρίων για τον ΕΔΟΕΑΠ.

Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ καλεί τους εργαζόμενους, άνεργους, συνταξιούχους να καταδικάσουν αποφασιστικά: Το δήθεν «σχέδιο διάσωσης» του ΕΔΟΕΑΠ, που ακόμα και τώρα κρατούν κρυφό από τους εργαζόμενους σε ό,τι αφορά το πραγματικό του περιεχόμενο.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Σήμερα, μόλις τέσσερα χρόνια από τότε, έχουμε πια και γνώση και πείρα.

Κάποια αφεντικά δεν καταβάλλουν τα ποσά των ασφαλιστικών εισφορών, λυμαίνονται και τις εισφορές των εργαζόμενων. Όλοι οι εργοδότες επιτίθενται λυσσαλέα στον πόρο του 2% επί του τζίρου.

Έγιναν υπόγειες συζητήσεις- όπως καταγγέλθηκε επώνυμα- από τη διοίκηση Καπάκου στον ΕΔΟΕΑΠ με τους καναλάρχες για εγγραφή στον ΕΔΟΕΑΠ εργαζόμενων σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις Ομίλων ΜΜΕ, χωρίς απόδοση του 2% επί του τζίρου τους.

Η ψήφιση του νόμου Χατζηδάκη για την επικουρική ασφάλιση μπορεί να ανοίξει το δρόμο και με εξαναγκασμό των αφεντικών προς τους νέους εργαζόμενους και στα ΜΜΕ να υποχρεωθούν να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές επικούρησης σε ιδιωτικά ταμεία. Εάν γίνει αυτό, σύντομα θα οδηγήσει τους ήδη και άμεσα μελλοντικούς συνταξιούχους σε απώλεια και αυτής της παροχής, ενώ ταυτόχρονα δυσοίωνες είναι οι προοπτικές για τα δικαιώματα των νέων εργαζόμενων.

Εκατομμύρια ευρώ από τη φορολογία του Ελληνικού λαού κατέληξαν στα ταμεία των Ομίλων ΜΜΕ με αφορμή τις οπτικοακουστικές παραγωγές, ενώ δίνονται και «πακέτα στήριξης του Τύπου».

Μήπως λοιπόν δρομολογούνται αρνητικές αλλαγές σε παροχές Υγείας που θα πληρώσουν συνταξιούχοι, άνεργοι, ελαστικά εργαζόμενοι, γιατί θα βρεθούν εκτός ΕΔΟΕΑΠ;

Που ακόμα και όσοι και για όσο παραμείνουν στην περίθαλψη του ΕΔΟΕΑΠ θα εξαναγκαστούν να είναι πάντα με το χέρι στην τσέπη για να πληρώνουν τη δική τους συμμετοχή στους Ομίλους Ιδιωτικής Υγείας ή στα Νοσοκομεία-επιχειρήσεις, όπως προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης για το «Νέο ΕΣΥ» που τα θεμέλια του βρίσκονται στα κλεισίματα δομών και κλινικών, στη μείωση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και την υποχρηματοδότηση της Δημόσιας Υγείας, δρόμο που άνοιξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Με αυτά τα δεδομένα χρειάζεται επαγρύπνηση και εγρήγορση. Δε χωρούν εφησυχασμός και αυταπάτες γιατί θα μας κοστίσουν σε δικαιώματα και στην ίδια μας τη ζωή.

Έχουμε χρέος να βάλουμε εμπόδια, να αντιπαλέψουμε αυτή την πολιτική και όσους την εκφράζουν στον κλάδο, παραμερίζοντας αποφασιστικά τους νεκροθάφτες των δικαιωμάτων μας. Με ενότητα, αλληλεγγύη και θέληση για ζωή και δουλειά με δικαιώματα, όλοι οι εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι του κλάδου έχουμε τη δύναμη ενιαία να οργανώσουμε άμεσα από τα κάτω την δική μας αντίσταση.

Αθήνα 28 Μάρτη 2022

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις