Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Παλαιστίνιος Πρέσβης: Καμιά συμφωνία για ΑΟΖ που δεν θα στηρίζεται στο Διεθνές Δίκαιο

Ο Πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης στην Ελλάδα MarwanToubassi, έκανε μια δήλωση μετά από κάποια δημοσιεύματα στα μέσα ενημέρωσης σχετικά..

Ο Πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης στην Ελλάδα MarwanToubassi, έκανε μια δήλωση μετά από κάποια δημοσιεύματα στα μέσα ενημέρωσης σχετικά με τις Θαλάσσιες Ζώνες και τις ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα τα περί συμφωνίας ανάμεσα στην Παλαιστίνη και την Τουρκία.

Συγκεκριμένα ο MarwanToubassi, δήλωσε

«Η θέση μας σε οποιοδήποτε ζήτημα αφορά στα ύδατα της Ανατολικής Μεσογείου και στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες (ΑΟΖ) εκεί, περιορίζεται στη δέσμευσή μας στις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου και της Συνθήκης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο των Θαλασσών στις οποίες είμαστε μέλη, καθώς και τα δικαιώματα που μας παρέχει αυτή η συνθήκη. Η Παλαιστίνη είναι ένθερμος υποστηρικτής της τήρησης του διεθνούς δικαίου, ως εκ τούτου, δεν θα συνάπταμε καμία συμφωνία ή διακανονισμό χωρίς να στηριζόμαστε σε αυτήν την αρχή. Ομοίως, η Παλαιστίνη αναμένει από όλες τις χώρες να σεβαστούν τα Παλαιστινιακά δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων των χωρικών υδάτων της και της ΑΟΖ.

Παρακαλούμε όλα τα ελληνικά κανάλια και μέσα ενημέρωσης να είναι προσεκτικά όταν μεταδίδουν επίσημες θέσεις, διασφαλίζοντας ότι οι δηλώσεις δεν μεταφέρονται αποσπασματικά ή δεν παρουσιάζονται εκτός πλαισίου.

Υπό το πρίσμα αυτό, η Πρεσβεία του Κράτους της Παλαιστίνης στην Αθήνα ευρίσκεται πάντα στη διάθεση όλων των δημοσιογράφων και των Ελληνικών ΜΜΕ, και οποιεσδήποτε επίσημες θέσεις αφορούν στα ελληνικά παλαιστινιακά θέματα εκφράζονται μόνο από τον Πρέσβη του Κράτους της Παλαιστίνης στην Αθήνα και το Παλαιστινιακό Υπουργείο Εξωτερικών».

Δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών του Κράτους της Παλαιστίνης

Για να αποσαφηνίσει τις πρόσφατες δηλώσεις που αποδόθηκαν στον Πρέσβη του Κράτους της Παλαιστίνης στην Τουρκική Δημοκρατία και είδαν το φως της δημοσιότητας, το Υπουργείο Εξωτερικών και Αποδήμων επιβεβαιώνει ότι αυτές οι δηλώσεις έχουν ληφθεί εκτός πλαισίου και αποδίδονται στον Πρέσβη ως απάντηση σε κάποιες ερωτήσεις που του ετέθησαν.

Κατά συνέπεια, το Υπουργείο επιβεβαιώνει ότι το Κράτος της Παλαιστίνης έχει στενές και καλές σχέσεις με τις χώρες της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Κύπρου και της Τουρκίας, και ότι το κράτος της Παλαιστίνης είναι πρόθυμο να διατηρήσει το καλό και την ανάπτυξη αυτών των σχέσεων.

Το Υπουργείο επιβεβαιώνει ότι όλες αυτές οι σχέσεις βασίζονται κυρίως στην καλή γειτονία και στο διεθνές δίκαιο. Το Υπουργείο επιβεβαιώνει επίσης ότι επί του παρόντος δεν συζητούνται συμφωνίες με κανένα από αυτά τα μέρη.

Η επίμαχη απάντηση του Παλαιστίνιου Πρέσβη στην Αγκυρα

Ο Παλαιστίνιος Πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης στην Αγκυρα, Φαέντ Μουσταφά, έδωσε συνέντευξη, η οποία δημοσιεύτηκε την Κυριακή, 21 Ιούνη, στην εφημερίδα Aydınlık, στην οποία δήλωσε σχετικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ότι «το Κράτος της Παλαιστίνης έχει δικαιώματα στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο. Η πρώτη παρουσία φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο εντοπίστηκε το 1990 και το πρώτο απόθεμα υπολογίστηκε το 1996. Αυτή η περιοχή ονομάζεται Θαλάσσιο Αποθεματικό. Δεν μπορέσαμε να αξιοποιήσουμε το φυσικό αέριο μέχρι σήμερα λόγω των ισραηλινών περιορισμών. Το Ισραήλ δεν μας επέτρεψε να εργαστούμε στην ακτογραμμή, μας εμπόδισε».

Στο σημείο αυτό ο Τούρκος δημοσιογράφος κάνει την εξής ερώτηση:

«– Υπεγράφη Συμφωνία οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης ανάμεσα στη Τουρκία και τη Λιβύη. Το θέμα συζητείται επίσης με άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου. Μπορεί να υπογραφεί συμφωνία ΑΟΖ με την Παλαιστίνη;»

Ο Faed Mustafa απαντά:

«Δίνουμε μεγάλη σημασία στις σχέσεις μας με την Τουρκία ως Παλαιστίνη. Εργαζόμαστε για την ανάπτυξη των σχέσεών μας σε όλους τους τομείς.

Είμαστε ανοιχτοί σε  όλες τις ιδέες για την εμβάθυνση αυτών των σχέσεων.  Αυτό  ισχύει επίσης και για μια συμφωνία ΑΟΖ με την Τουρκία. Έχουμε επίσης δικαιώματα στη Μεσόγειο. Η Παλαιστίνη έχει επίσης μερίδιο στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο. Είμαστε έτοιμοι να συμφωνήσουμε με την Τουρκία όσον αφορά το φυσικό αέριο.  Θέλουμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας σε όλους τους τομείς. Είμαστε ανοιχτοί σε όλους».

Αυτή η απάντηση του Πρέσβη πυροδότησε μια σειρά δημοσιεύματα στα ηλεκτρονικά μέσα, στην Κύπρο και την Ελλάδα, με τα οποία έκαναν λόγω για επικείμενη συμφωνία για οριοθέτηση ΑΟΖ, τύπου Λιβύης,  ανάμεσα στην Τουρκία και την Παλαιστίνη, χωρίς να κάνουν τον κόπο να διασταυρώσουν την είδηση και ξεχνώντας εντελώς την με κάθε ευκαιρία διακηρυγμένη προσήλωση του Κράτους της Παλαιστίνης στο Διεθνές Δίκαιο και στη Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο των Θαλασσών.

Δεν παρέλειψαν μάλιστα να σημειώσουν εμφατικά ότι ο «Παλαιστίνιος πρέσβης υποστήριξε πως και το παλαιστινιακό κράτος έχει δικαιώματα στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου», λες και δεν έχει…

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις