Προβλήματα σε τράπεζες, τηλεπικοινωνίες, μέσα ενημέρωσης και αεροπορικές εταιρείες παγκοσμίως σημειώθηκαν μετά από τεχνική βλάβη ευρείας κλίμακας σε πληροφοριακά συστήματα.
Αρχικά, η βλάβη εντοπίστηκε στα συστήματα της Αυστραλίας, ενώ πολύ σύντομα άρχισαν να γίνονται αναφορές για προβλήματα και σε άλλες χώρες, όπως σε Ισπανία, Τουρκία, Ολλανδία, Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, με το πρόβλημα να αποκτά διεθνείς διαστάσεις.
Η μεγάλη διακοπή στα πληροφοριακά συστήματα έχει προκαλέσει προβλήματα στις τράπεζες, τις τηλεπικοινωνίες, τα μέσα ενημέρωσης και τις αεροπορικές εταιρείες..
Η κυβέρνηση επηρεάζει δεκάδες επιχειρήσεις και φαίνεται πως συνδέεται με προβλήματα που αντιμετωπίζει η εταιρεία παροχής υπηρεσιών κυβερνοασφάλειας Crowdstrike, δήλωσε εκπρόσωπος του αυστραλιανού υπουργείου Εσωτερικών.
Μια επίσημη ενημέρωση υπηρεσίας Microsoft 365 που δημοσιεύτηκε στο X νωρίτερα, ανέφερε ότι “διερευνούμε ένα ζήτημα που επηρεάζει την ικανότητα των χρηστών να έχουν πρόσβαση σε διάφορες εφαρμογές και υπηρεσίες του Microsoft 365”.
Ωστόσο, ένας εκπρόσωπος της Microsoft είπε ότι “η πλειονότητα των υπηρεσιών ανακτήθηκαν νωρίτερα” την ίδια ημέρα.
Μεγάλοι αερομεταφορείς των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της American Airlines (AAL.O), της Delta Airlines (DAL.N) και της United Airlines εξέδωσαν ανακοινώσεις για επείγουσες προσγειώσεις το πρωί της Παρασκευής επικαλούμενες προβλήματα επικοινωνίας.
Το αεροδρόμιο του Βερολίνου ανακοίνωσε την αναστολή της εναέριας κυκλοφορίας ως τις 11:00 ώρα Ελλάδας.
Εν τω μεταξύ στο αεροδρόμιο του Σίδνεϊ της Αυστραλίας, η οποία αντιμετωπίζει τα μεγαλύτερα προβλήματα από την τεχνική βλάβη, εξαφανίστηκαν πληροφορίες από τους πίνακες αναχώρησης. Το αεροδρόμιο της Μελβούρνης παρουσιάζει επίσης καθυστερημένα check-in.
Σύστημα κρατήσεων του τομέα υγείας που χρησιμοποιείται από γιατρούς στην Αγγλία βρίσκεται εκτός δικτύου, αναφέρουν σε αναρτήσεις τους σήμερα στην πλατφόρμα “X” υγειονομικοί αξιωματούχοι.
Το βρετανικό Sky News, δεν μπορούσε επίσης σήμερα να εκπέμψει το πρόγραμμά του. «Το Sky News δεν είναι σε θέση να μεταδώσει απευθείας τηλεοπτικό πρόγραμμα σήμερα το πρωί, δηλώνοντας αυτή τη στιγμή στους τηλεθεατές ότι ζητάμε συγγνώμη για την αναστάτωση», δήλωσε ο εκτελεστικός πρόεδρος του δικτύου Ντέβιντ Ρόουντζ στην πλατφόρμα Χ.
Οι επιβάτες στο αεροδρόμιο του Εδιμβούργου στη Βρετανία δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα αυτόματα μηχανήματα καρτών επιβίβασης, ενώ οι οθονές δείχνουν μήνυμα που αναφέρει ότι «ο σέρβερ είναι εκτός διαδικτύου», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο Reuters.