Κοινωνία

Παγκόσμια Μέρα για την Υγεία: Σε κινητοποιήσεις καλούν οι ΕΝΙ Αχαΐας – Θεσσαλονίκης – Καρδίτσας

ΕΝΙ ΑΧΑΪΑΣ

Η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας (ΕΝΙΑ) καλεί όλους τους φορείς,  τους συλλόγους και τους πολίτες της Πάτρας την Τετάρτη 7 Απριλίου σε συγκεντρώσεις στις πύλες των νοσοκομείων μαζί με τα σωματεία των εργαζομένων: Στο Ρίο στη 1 μ.μ. και  στον Άγιο Ανδρέα στις 12 το μεσημέρι και κηρύσσει διευκολυντική στάση εργασίας για τη συμμετοχή των συναδέλφων 12-2 μ.μ.

Στο κάλεσμά της σημειώνει:

«Η πληρότητα στις ΜΕΘ των δημόσιων νοσοκομείων έχει ξεπεράσει το 100% και ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμένοι σε πρόχειρους αναπνευστήρες, χωρίς παρακολούθηση, υποθεραπευόμενοι σε πρόχειρες κλίνες.

 Το ίδιο αποδεκατισμένο και εξουθενωμένο υγειονομικό προσωπικό καλείται να αντιμετωπίσει πολλαπλάσιους ασθενείς στις κλινικές covid που αυξάνονται καθημερινά καταλαμβάνοντας σταδιακά το σύνολο των κλινικών των νοσοκομείων.

 Η “λοιπή νοσηρότητα” στα δημόσια νοσοκομεία δεν αντιμετωπίζεται, με κλειστά τα τακτικά ιατρεία και χειρουργεία. Όποιοι ασθενείς έχουν την δυνατότητα  προστρέχουν στα ιδιωτικά θεραπευτήρια, που θησαυρίζουν για ακόμα μία φορά λιποτακτώντας από την μάχη, ενώ όσοι δεν έχουν, απλά αφήνονται στην τύχη τους. Η γενική νοσηρότητα και  θνησιμότητα εκτοξεύονται από την “παράλληλη πανδημία” .

 Την ίδια στιγμή που τα νοσοκομεία αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο μεγάλο κύμα των νοσούντων, η διασπορά της νόσου στη κοινότητα καλπάζει ανεξέλεγκτη, χωρίς μηχανισμό επιδημιολογικής επιτήρησης, παρακολούθησης και ελέγχου.  Η δημόσια πρωτοβάθμια Υγεία είναι αποσαθρωμένη, με ελάχιστες δυνατότητες λόγω τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό και υποδομές, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να παραμένουν στο σπίτι χωρίς ουσιαστική ιατρική επίβλεψη και παρακολούθηση. 

 Η Κυβέρνηση φέρει ακέραια την εγκληματική ευθύνη για την τραγική εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης στη χώρα γιατί:

  • Επιμένει στην εμμονική ιδεοληπτική αντίληψή της και δεν προχωράει σε μαζικές μόνιμες προσλήψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ούτε στην επαναλειτουργία κλειστών νοσοκομείων, παραδεχόμενη κυνικά ” για να μην μείνουν μετά στο ΕΣΥ”.
  • Επιμένει στην μη επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών θεραπευτηρίων αλλά προχωράει στη επιστράτευση των γιατρών της γειτονιάς για να μην πειράξει την κερδοφορία των κλινικαρχών, ευχαριστώντας τους προκλητικά με κάθε ευκαιρία για την “συνεισφορά τους”.
  • Επιμένει σε αποτυχημένα και αλλοπρόσαλλα μέτρα γενικευμένου lock down, on -off που πλέον δεν πείθουν κανέναν, χωρίς κανένα μέτρο αποσυμφόρησης στους μαζικούς χώρους δουλειάς, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τις κλειστές δομές όπως καταυλισμούς, φυλακές κλπ. γιατί απλά μόνο αυτό έμαθε να κάνει.
  • Επιμένει να διώκει με ΕΔΕ, εισαγγελικές παρεμβάσεις και απολύσεις όσους τολμούν να αναδεικνύουν τα προβλήματα και να υπηρετούν την Δημόσια Υγεία και τους ασθενείς τους.Προχωράει σε ένα όργιο καταστολής και αυθαιρεσίας στην λογική του “εχθρού λαού”».

ΕΝΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) καλεί την Τετάρτη 7 Απριλίου σε στάση εργασίας 08:00-11:00 και συμμετοχή σε κεντρική κινητοποίηση στις 9:00 στην πύλη του Ιπποκρατείου, τηρώντας τους κανόνες ασφαλείας. Καλεί επίσης τους υγειονομικούς και τον λαό της Θεσσαλονίκης, μέσα από τα σωματεία τους, να οργανώσουν και να συμμετέχουν σε πολύμορφες συμβολικές κινητοποιήσεις, στις πύλες των νοσοκομείων.

Στην Ανακοίνωσή της, ανάμεσα στα άλλα, σημειώνει:

«Ένας χρόνος μετά την πρώτη κινητοποίηση της ΕΝΙΘ και της ΟΕΝΓΕ μετά την έναρξη της πανδημίας. Ένας χρόνος που οι υγειονομικοί δίνουμε την μάχη μέσα και έξω από τα νοσοκομεία για την ζωή και την υγεία των ασθενών. Ένας χρόνος που η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι το ΕΣΥ είναι οχυρωμένο και η αντιμετώπιση της πανδημίας ήταν η καλύτερη δυνατή. Η πραγματικότητα, όμως, που ζούμε καθημερινά, την διαψεύδει εκκωφαντικά:

–Με τους εκατοντάδες διασωληνωμένους σε όλη την χώρα, ιδίως στην Αττική, που βρίσκονται σε αναζήτηση κλίνης ΜΕΘ, την ώρα που μένουν άδειες κλίνες στις ιδιωτικές κλινικές.

–Με την πίεση στα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης να αυξάνεται συνεχώς, με την κατακόρυφη αύξηση των εισαγωγών σε κάθε εφημερία και της διασποράς στην κοινότητα.

–Με την εκτίναξη της θνητότητας λόγω Covid-19 το εφιαλτικό δίμηνο Νοέμβρη-Δεκέμβρη.

–Με τη μετατροπή του δημόσιου συστήματος υγείας σε σύστημα μιας νόσου με αποτέλεσμα την αύξηση της νοσηρότητας και της θνητότητας εξαιτίας της καθυστερημένης διάγνωσης και θεραπείας άλλων, πλην Covid-19, ασθενειών. Με την αναστολή λειτουργίας τακτικών ιατρείων, χειρουργείων και ολόκληρων κλινικών.

–Με τα δωράκια εκατομμυρίων ευρώ σε κλινικάρχες για την «εθελοντική συνεισφορά» τους, την ώρα που ήδη έχουν θησαυρίσει από τους ασθενείς που βρίσκουν κλειστή την πόρτα των νοσοκομείων που μετατράπηκαν σε μιας νόσου.

–Με τις άθλιες συνθήκες στις οποίες δουλεύουμε, με την εντατικοποίηση και την σωματική και ψυχική μας εξουθένωση, μετά από 6 μήνες χωρίς άδεια.

–Με τις τεράστιες συνεχιζόμενες ελλείψεις σε προσωπικό στο ΕΣΥ, με τις λιγοστές προσλήψεις να μην έχουν ολοκληρωθεί ακόμα και να μην καλύπτουν ούτε τις φετινές συνταξιοδοτήσεις.

–Με τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση της εκπαίδευσης των ειδικευόμενων.

–Με την στοχοποίηση, με ΕΔΕ, στερήσεις μισθού, ακόμα και απόλυση, όποιου υγειονομικού αγωνίζεται.

Αυτός ο τρόπος διαχείρισης «εκ των ενόντων» για να καλυφθούν τα τεράστια κενά, χωρίς ουσιαστική ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας και η προκλητική ενίσχυση των μεγάλων ιδιωτικών ομίλων στην υγεία, αποδείχτηκε περίτρανα τι σημαίνει για την ζωή και την υγεία του λαού. Είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της υγείας, που ακολουθούν πιστά όλες οι κυβερνήσεις και ευθύνεται για τις συνέπειες της πανδημίας, γιατί πυξίδα τους είναι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και όχι η προστασία της ανθρώπινης ζωής».

Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας νομού Καρδίτσας (ΕΙΝΚΥΝΚ) 

Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας νομού Καρδίτσας (ΕΙΝΚΥΝΚ) καλεί  τα Σωματεία, τους φορείς και όλο το λαό της περιοχής να συμμετέχουν την Τετάρτη 7 Απριλίου (Παγκόσμια Ημέρα Υγείας)στην κινητοποίηση στην Κεντρική Πλατεία της Καρδίτσας στις 7 μ.μ.

Στην Ανακοίνωσή της η ΕΙΝΚΥΝΚ, ανάμεσα στα άλλα, σημειώνει:

«Από τη μία μεριά, έχουμε την επέλαση της πανδημίας ενάντια στην οποία η κυβέρνηση, όπως και όλη η Ε.Ε., δεν φρόντισε άμεσα να ενισχύσει νοσοκομεία, κέντρα υγείας και ΤΟ.Μ.Υ. με το απαραίτητο προσωπικό, τις υποδομές και τους εξοπλισμούς. Επίσης, δεν επίταξε ούτε στις πιο κρίσιμες στιγμές τον ιδιωτικό τομέα της υγείας.

Από την άλλη μεριά, η κυβέρνηση φρόντισε να περικόψει 600 εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για την υγεία. Έτρεξε να αποζημιώσει τους μεγαλοκλινικάρχες με υπερδιπλάσιες τιμές νοσηλίων. Άνοιξε τον τουρισμό χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο για χάρη των μεγαλοξενοδόχων. Μοίρασε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στις εταιρείες μεταφορών.

Αυτή είναι η αιτία για τους περισσότερους από 100 ασθενείς που εδώ κι ένα μήνα βρίσκονται καθημερινά διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. Για τα συνεχή αρνητικά ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων και ασθενών σε ΜΕΘ. Για τους ανεπαρκείς σε αριθμό υγειονομικούς που μάλιστα έχουν φτάσει στα όριά τους. Για τις υποδομές του δημόσιου συστήματος υγείας που έχουν «χτυπήσει κόκκινο».

Ίδια είναι η αιτία για τις ελάχιστες προσλήψεις γιατρών στο νοσοκομείο, στα κέντρα υγείας και στις ΤΟ.Μ.Υ. της Καρδίτσας. Για τις ανεπαρκείς προσλήψεις στο υπόλοιπο προσωπικό που αφορούν όλες συμβασιούχους με ημερομηνία λήξης. Για το δραματικό περιορισμό της υπόλοιπης λειτουργίας των δημόσιων δομών υγείας του νομού μας σε σχέση με τη φροντίδα των υπόλοιπων ασθενών και των χρονίως πασχόντων. Για τις συνεχείς μετακινήσεις γιατρών και προσωπικού από το ένα τμήμα στο άλλο, πολλές φορές χωρίς την απαραίτητη εκπαίδευση, απλά και μόνο για να μπαλώνονται οι τεράστιες ανάγκες. Για τις παλαιωμένες υποδομές και εξοπλισμούς που φτάνουν ήδη στα όριά τους».

 

(Επισκέψεις: 68 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend