Πολιτική

«Ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών» – Ηχηρό μήνυμα από τη διαδήλωση κατά της συμφωνίας για τις βάσεις

«Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών» διατράνωσαν Εργατικά Σωματεία, ΕΕΔΥΕ, Φοιτητικοί Σύλλογοι, Σύλλογοι Αυτοαπασχολουμένων, ΟΓΕ και φορείς του λαϊκού κινήματος  με την κινητοποίησή τους στην Αθήνα ενάντια στη Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ που συνεδριάζει στην Αθήνα. Με συγκέντρωση στο Πάρκο Ελευθερίας και πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία κάλεσαν σε οργάνωση του αγώνα και αποφασιστική ενίσχυση της λαϊκής πάλης ενάντια στην επικίνδυνη πολιτική της εμπλοκής στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, που ρίχνει τον λαό μας και τους άλλους λαούς στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, σε μεγάλους κινδύνους. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η συνεδρίαση της Στρατιωτικής Επιτροπής έχει στόχο να ενισχυθεί η ΝΑΤΟική παρουσία και η επιχειρησιακή ικανότητα στο Αιγαίο, στην Αν. Μεσόγειο, στα Βαλκάνια, τη Μαύρη Θάλασσα, στη Μέση Ανατολή και στον Περσικό Κόλπο, να επεκταθεί σε όλο τον κόσμο, να δημιουργηθούν νέες υποδομές πολέμου, να προετοιμαστεί το «πρώτο πυρηνικό πλήγμα», στο πλαίσιο του οξύτατου ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού με τη Ρωσία και την Κίνα.

 

 

Με συνθήματα όπως «Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί» και «Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά» οι διαδηλωτές πορεύτηκαν μαχητικά στην αμερικάνικη πρεσβεία. Σε μια συμβολική κίνηση οι διαδηλωτές έκαψαν τη σημαία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

 

 

«Οι εργαζόμενοι, η νεολαία, συνολικά ο λαός μας κι από εδώ σήμερα, έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα δηλώνουμε την αντίθεσή μας στους πολεμοκάπηλους σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και στην εμπλοκή της χώρας μας σε αυτούς», τόνισε από το βήμα της κινητοποίησης ο Γιάννης Αναγνώστου, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας.

Στην ομιλία του κατήγγειλε την προσπάθεια της κυβέρνησης «να σύρει το λαό πίσω από το άρμα των ευρωατλαντικών σχεδιασμών κι επιδιώξεων, πίσω από το άρμα των συμφερόντων της ελληνικής αστικής τάξης που επιδιώκει την αναβάθμιση της γεωστρατηγικής της θέσης στην περιοχή» αλλά και την απόπειρα «να βάλει σιγαστήρα στη λαϊκή πάλη», φτάνοντας στο σημείο να κλείσει το κέντρο της Αθήνας, στο όνομα της πραγματοποίησης της συνάντησης των μεσογειακών κρατών. «Με τη μαζική παρουσία και συμμετοχή στη σημερινή συγκέντρωση, τους δηλώνουμε πως δεν κάνουμε πίσω!», ξεκαθάρισε. 

«Να τους διώξουμε όλους. Με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του, ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και ΕΕ να … πάνε από εκεί που ήρθαν!», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Γιάννης Ντουνιαδάκης υποναύαρχος ΠΝ ε.α. Ο Γ. Ντουνιαδάκης σημείωσε ότι οι ελληνικές αστικές κυβερνήσεις, παλιότερες και η σημερινή, χρησιμοποιώντας λέξεις όπως «άμυνα», «ασφάλεια», «σταθερότητα» «προσπαθούν να κρύψουν την επιθετικού χαρακτήρα πολιτική τους, προκειμένου να αναβαθμιστεί γεωπολιτικά η εγχώρια αστική τάξη και να κερδίσει μεγαλύτερο μερίδιο από τα λάφυρα των πολέμων. Αυτή η επιθετικότητα τους αναδεικνύεται μεταξύ άλλων με τις αλλεπάλληλες συμμετοχές ελληνικών στρατιωτικών μονάδων σε ιμπεριαλιστικές πολεμικές επιχειρήσεις, σε πρόβες πολέμου, αλλά και σε στρατηγικές συνεργασίες, επίσης επιθετικές!» 

«Συνεχίζουμε μαζικά, αποφασιστικά, δυναμικά, ώστε περισσότεροι νέοι και νέες να εναντιωθούν στο ΝΑΤΟ, περισσότεροι να μάθουν την αλήθεια ενάντια στα ψέμματα που διαδίδουν, συχνά και από τη θέση της έδρας των πανεπιστημίων μας», ανέφερε στον χαιρετισμό του Νίκος Χαρίσης, πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου Τουρκικών Σπουδών. Οπως σημείωσε, «η κυβέρνηση αντί να δίνει λεφτά για τις σπουδές μας, για την υγεία μας, για να ανοίξουν με μέτρα προστασίας οι σχολές μας, αντί να φροντίσει για τη στέγαση των φοιτητών, μας “χαρίζει” μία πρωτιά στην κατάταξη μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ στις στρατιωτικές δαπάνες, φτάνοντας πέρυσι στο δυσθεώρητο ύψος των 6,6 δις. ευρώ σε μόλις ένα χρόνο, για στρατιωτικές – πολεμικές δαπάνες που δεν έχουν καμία σχέση με την άμυνα της χώρας μας.

Η συγκέντρωση στο Πάρκο Ελευθερίας ολοκληρώθηκε με τραγούδια του Μάνου Λοΐζου, 39 χρόνια από το θάνατο του. Τα τραγούδια του μεγάλου μουσικοσυνθέτη συνέδεσαν του αγώνες ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τους πολέμους.

Τα τραγούδια που ακούστηκαν είναι τα «Τίποτα δεν πάει χαμένο», «Γ’ Παγκόσμιος», «Γέρο νέγρο Τζιμ» και «Ακορντεόν». Στο τραγούδι η Πολυξένη Καράκογλου και στα πλήκτρα ο Κώστας Βλαχούτσος. Πηγή: 902.gr

(Επισκέψεις: 181 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend