Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Όμιλος Aviareps: Απέλυσε 300 εργαζόμενους στο «Ελ. Βενιζέλος» παρά τα αυξημένα έσοδα και κέρδη

Προέδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου είναι ο Στέργιος Πιτσιόρλας, πρώην υπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα

Ο όμιλος Aviareps, στον οποίο ανήκουν η αεροπορική εταιρεία Sky Expess και οι εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης Swissport και Skyserv, απέλυσε..

Ο όμιλος Aviareps, στον οποίο ανήκουν η αεροπορική εταιρεία Sky Expess και οι εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης Swissport και Skyserv, απέλυσε με συνοπτικές διαδικασίες περίπου 300 εργαζομένους που είχαν συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι μεγάλο μέρος των υπαλλήλων αορίστου χρόνου θα ενταχθούν στο καθεστώς της εκ περιτροπής απασχόλησης, με ταυτόχρονη μείωση μισθού κατά 50%!

Ο όμιλος αξιοποίησε όσα προβλέπονται από τις πρόσφατες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την …«προστασία των επιχειρήσεων» για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.  Η κυβέρνηση ως κύριος εκφραστής των συμφερόντων του κεφαλαίου φρόντισε κυρίως για την προστασία των επιχειρήσεων, γιατί οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι δεν θα λάβουν ούτε το ποσό των 800 ευρώ αφού ο επιχειρηματικός όμιλος τους απέλυσε! Τους «πέταξε» στο δρόμο της ανεργίας με ένα …sms που τους ανακοίνωνε τη διακοπή των συμβάσεων. 

Ο συγκεκριμένος όμιλος όμως όλα τα προηγούμενα χρόνια είχε αύξηση εσόδων και κερδών. Ο όμιλος ελέγχει περίπου το 70-80% της επίγειας εξυπηρέτησης αεροδρομίων στην Ελλάδα. Τα κέρδη αυξάνονταν αλλά οι συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων μισθούς των 650 ευρώ μεικτά! Τα κέρδη πήγαιναν στς τσέπες των αφεντικών που μάλιστα ετοιμάζονταν να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό για την εξαγορά του λιμανιού του Ηρακλείου Κρήτης. 

Ο  όμιλος Aviareps, ανήκει στον επιχειρηματία Γιάννη Γρύλο. Οι μπίζνες του ομίλου αφορούν αεροπορικές υπηρεσίες επίγειας εξυπηρέτησης (ground handling), τουρισμού, αεροπορίας, logistics και cargo μέσω της Swissport Hellas και Skyserv, καθώς της αεροπορικής εταιρεία Sky Express.

Προέδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου είναι ο Στέργιος Πιτσιόρλας, πρώην υπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα. Ο Πιτσιόρλας υπήρξε πρόεδρος στο ΤΑΙΠΕΔ την περίοδο 2015 – 2016 και ήταν ο βασικός πρωταγωνιστής στο ξεπούλημα των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στη γερμανική Fraport. Μετέπειτα ανέλαβε υφυπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης και αργότερα Αναπληρωτής Υπουργός στο ίδιο υπουργείο. Πλέον συνεχίζει την …καριέρα του στον ιδιωτικό τομέα!

Όμως ας επανέλθουμε στα μεγέθη του ομίλου που πέταξε στο δρόμο εκατοντάδες εργαζόμενους, επιλέγοντας να μην τους δώσει την ευκαιρία να λάβουν ούτε το επίδομα των 800 ευρώ. 

Η αύξηση εσόδων που δεν …αφορά τους εργαζόμενους 

Τα τελευταία χρόνια, ο όμιλος είχε αύξηση εσόδων και κερδών λόγω της ανόδου του τουρισμού. Ειδικότερα:

— Η Swissport Aviareps, σύμφωνα με τον τελευταίο διαθέσιμο ισολογισμό της σημείωσε το 2017 έσοδα 38,1 εκατ. ευρώ, έναντι 36,8 εκατ. το 2016, 

— Η Swissport Eπίγεια Εξυπηρέτηση σημείωσε το 2018 έσοδα 3,5 εκατ., έναντι 3,1 εκατ. το 2017.

— Η SkyServ εξυπηρέτησε το 2018 97.677 πτήσεις, έναντι 67.550 πτήσεων το 2017, σημειώνοντας έσοδα 66,8 εκατ. 

— Η Sky Expess  το 2018 διπλασίασε σχεδόν τα έσοδά της, τα οποία ανήλθαν στα 59,6 εκατ. ευρώ, έναντι 32,6 εκατ. το 2017!

Αύξηση εσόδων και κέρδη λοιπόν στις πλάτες των εργαζομένων τα προηγούμενα χρόνια τους οποίους σήμερα μέσα στην κρίση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού …«εκτελεί» με ταχύτατες διαδικασίες.

Απαιτούμε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και οι μισθοί όλων των εργαζομένων

Το Σωματείο Εργαζομένων Select Service Partner του νομού Αττικής με αφορμή τις απολύσεις σε Swissport – Skyserv, σε ανακοίνωση του σημειώνει:

Καταγγέλλουμε την εργοδοσία της Swissport – Skyserv που προχωρά στην απόλυση όλων των συμβασιούχων εργαζόμενων και σε εκ περιτροπής εργασία τους εργαζόμενους αορίστου χρόνου. Αξιοποιεί την πανδημία που έχει προκύψει λόγω κορονοϊού για να φορτώσει για μία ακόμη φορά τα σπασμένα στους εργαζόμενους, προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο περιορίσει τη χασούρα της από τις ακυρώσεις των πτήσεων.

Γνωρίζουμε καλά, ως εργαζόμενοι και εμείς στο αεροδρόμιο, ότι όχι μόνο κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας της υγείας των εργαζομένων δεν έχει παρθεί, αλλά από την πρώτη στιγμή επιβαρυνθήκαμε εμείς, με υποχρεωτικές άδειες, με συνεχή τροποποίηση των ωραρίων μας, ενώ τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση θεωρούμε πως είναι ανεπαρκή και όπως αποδεικνύεται με τον πιο τραγικό τρόπο δεν περιορίζουν με κανένα τρόπο την εργοδοτική αυθαιρεσία .

Γνωρίζουμε καλά πως αυτό που έκανε το αεροδρόμιο «δημοφιλές», να κερδίζει βραβεία, να αυξάνει τον αριθμό των αφίξεων και άρα και την κερδοφορία του, όπως και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε αυτό, είναι η σκληρή και εξαντλητική δουλειά μας. Όλο το προηγούμενο διάστημα που μέτραγαν οι επιχειρηματίες αυτές τις «διακρίσεις», για μας μεταφραζόταν σε τεράστια εντατικοποίηση της εργασίας μας, εργατικά ατυχήματα που δε δηλώνονταν απαραίτητα ως τέτοια «για να μη χαλάσει η εικόνα της εταιρείας», αβεβαιότητα καθώς οι σχέσεις εργασίας ήταν ίδιες και τότε.

Όλοι μαζί οι εργαζόμενοι πρέπει να πούμε ως εδώ. Δε θα ανεχτούμε πάλι τις συνέπειες αυτής της κατάστασης να τις φορτωθούμε εμείς, δε θα συνεχίσουμε να ρισκάρουμε την επιβίωσή μας για τη διασφάλιση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων!

Στηρίζουμε με κάθε τρόπο τους εργαζόμενους των παραπάνω εταιρειών! Απαιτούμε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και οι μισθοί όλων των εργαζομένων, καμία βλαπτική τροποποίηση των όρων εργασίας τους.

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις