Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Στο λιμάνι της… «δημιουργικής ασάφειας»

Άλλο ένα πρόβλημα «δημιουργικής ασάφειας» προέκυψε για την κυβέρνηση, αυτή τη φορά σχετικά με την τύχη του ΟΛΠ. Ο αντιπρόεδρος..

Άλλο ένα πρόβλημα «δημιουργικής ασάφειας» προέκυψε για την κυβέρνηση, αυτή τη φορά σχετικά με την τύχη του ΟΛΠ. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στο Πεκίνο, δήλωσε ότι η διαγωνιστική διαδικασία για την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς θα ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η Cosco, η οποία συμμετέχει στον διαγωνισμό και θεωρείται από πολλές πλευρές το φαβορί, «μπορεί να καταθέσει μια πολύ ανταγωνιστική προσφορά».

Οι δηλώσεις Δραγασάκη προκάλεσαν την αντίδραση του υφυπουργού Ναυτιλίας, Θόδωρου Δρίτσα, ο οποίος, με τη σειρά του, δήλωσε: «Η κυβερνητική θέση που έχει εξαγγελθεί στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης αναφορικά με το θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ ήταν σαφής. Ό,τι δημοσιεύματα υπάρχουν σήμερα αναφορικά με αυτό το θέμα θα αποσαφηνιστούν αξιόπιστα και έγκαιρα μόνο μετά την επιστροφή της ελληνικής αντιπροσωπείας από την Κίνα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιανουάριο, κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου Ναυτιλίας, ο κ. Δρίτσας δήλωσε ότι «παγώνει» η πώληση των μετοχών του ΟΛΠ και του ΟΛΘ ενώ αναφορικά με την COSCO επεσήμανε ότι «κάθε σύμβαση που έχει υπογράψει η χώρα μας με άλλες χώρες είναι σεβαστή και με σοβαρότητα θα επιχειρηθεί μια επαναδιαπραγμάτευση με την COSCO, ώστε να γίνει πιο επωφελής η συμφωνία για την χώρα μας».

Εν τω μεταξύ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ του Σαββάτου το Τμήμα Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει πως προκαλούν «απορία» τα δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο αναφορικά με την επιτάχυνση της διαδικασίας πώλησης του 67% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά, τα οποία επικαλούνται ξένο πρακτορείο ειδήσεων.

Όπως τονίζει, «επειδή, ο ΣΥΡΙΖΑ τόσο στις προγραμματικές θέσεις του όσο και στις προγραμματικές δηλώσεις, που έγιναν στην Βουλή κατά την ανάληψη των κυβερνητικών καθηκόντων, έχει εκφράσει την πλήρη αντίθεσή του στην πώληση του ΟΛΠ αλλά και όλων των λιμανιών, αναμένουμε από την κυβέρνηση να αποσαφηνίσει σχετικά με τα εν λόγω δημοσιεύματα».

Επειδή είναι πολύ δύσκολο τα όσα είπε ο κ. Δραγασάκης στο Πεκίνο να είναι προϊόν προσωπικής πολιτικής και επειδή το (κρατικό) πρακτορείο Νέα Κίνα σπανίως κατηγορείται για παραποίηση δηλώσεων κυβερνητικών αξιωματούχων, βρισκόμαστε μάλλον ενώπιον μιας νέας παλινωδίας της κυβέρνησης σε σχέση με τις προγραμματικές της δηλώσεις.

Για ιστορικούς και μόνο λόγους παραθέτουμε ένα απόσπασμα από ομιλία του Γιάννη Δραγασάκη στη Βουλή στις 12 Ιανουαρίου του 207, όταν ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είπε:

«Αποτελεί απάντηση η ιδιωτικοποίηση; Εμείς λέμε όχι. Έχουμε τις δυνατότητες να αξιοποιήσουμε τα λιμάνια, υπάρχουν πόροι και μπορούν να βρεθούν και άλλοι. Επειδή άκουσα τον κ. Βαρβιτσιώτη να λέει ότι θέλουμε διεθνείς συνεργασίες και διεθνείς εταίρους, λέω βεβαίως, ποιος διαφωνεί με αυτό; Άλλο ο διεθνής εταίρος, άλλο η διεθνής συνεργασία, η ισότιμη, η αμοιβαία επωφελής και άλλο το να πούμε ότι εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα και παραδίδουμε κρίσιμους τομείς του λιμανιού σε κάποιους άγνωστων ακόμα ταυτοτήτων, άγνωστων σχεδίων και επιδιώξεων, διεθνείς επενδυτές».

Επειδή λοιπόν είμαστε βέβαιοι ότι το μοτίβο της ανασκευασμένης κυβερνητικής πολιτικής στο συγκεκριμένο θέμα θα είναι: «Δεν πρόκειται περί ιδιωτικοποιήσεων, αλλά περί συνεργασίας του δημοσίου με τους επενδυτές» (;), παραθέσαμε το σχετικό απόσπασμα για να υπογραμμίσουμε τη συνέπεια λόγων και έργων αν όχι του ΣΥΡΙΖΑ, οπωσδήποτε όμως του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

 

Απόψεις