Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Οι συμφωνίες, η τουρκική «ασφαλής ζώνη» και η «Πηγή» με τα βρωμόνερα του Ερντογάν

Τρεις μέρες μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού Προέδρου με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην οποία ο Ντόναλντ..

Τρεις μέρες μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού Προέδρου με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην οποία ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ αποχωρούν από τις περιοχές ανατολικά του Ευφράτη και δεν θα βρίσκονται στην συγκεκριμένη περιοχή κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού μέσα στο έδαφος της Συρίας, την Τετάρτη, 9 Οκτώβρη 2019, ο τουρκικός στρατός μαζί με τις τουρκόφιλες συμμορίες των ισλαμιστών μισθοφόρων του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA), ξεκίνησαν, για τρίτη φορά, μια στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των λαών της βορειοανατολικής Συρίας και στοχεύοντας ιδιαίτερα τον κουρδικό πληθυσμό και τις ένοπλες πολιτοφυλακές του.

Προς το τέλος του 2018 άρχισε να διαφαίνεται η ολοκληρωτική ήττα του ISIS στη Συρία και το Ιράκ. Οι επεμβάσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για το ξαναμοίρασμα και τον έλεγχο των εδαφών της παλαιάς Οθωμανικής Αυτοκρατορίας περνάει σε  νέα φάση. Νέα δεδομένα δημιουργούνται στη περιοχή. Η επερχόμενη ήττα και διάλυση των ισλαμοφασιστών του ISIS δεν εγγυάται την ειρήνη. Τα μεγάλα παγκόσμια συμφέροντα και οι περιφερειακοί ιμπεριαλιστές της περιοχής διαγκωνίζονται, με τα μάτια στην επόμενη μέρα, για να πάρουν καλύτερες θέσεις στο μοίρασμα της λείας που θα ακολουθήσει, βάζοντας σε κίνδυνο, εκτός από τους πολύπαθους λαούς της περιοχής και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η ήττα του ISIS βρίσκει τη Ρωσία σημαντικά ισχυροποιημένη με τον πρώτο και καθοριστικό ρόλο ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Από κοντά το Ιράν που αναβαθμισμένο, μαζί με την Ρωσία, είναι οι μόνες μεγάλες δυνάμεις που διατηρούν, με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης του Άσαντ, στρατεύματα μέσα στη Συρία. Ο Ασαντ άντεξε την πίεση και αποκτά, πάλι, σιγά –σιγά τον έλεγχο της χώρας. Η Συρία με χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια ξεριζωμένους, με τις πόλεις της γεμάτες χαλάσματα και τις υποδομές της γκρεμισμένες, προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της. Τα αραβικά κράτη αφού απότυχαν να ανατρέψουν τον Ασαντ ξεκινούν συζητήσεις για να ξαναδεχτούν την Συρία στον Αραβικό Σύνδεσμο.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους αποτύχανε στους σχεδιασμούς τους, δεν κατάφεραν να ανατρέψουν την κυβέρνηση του Ασαντ και να εντάξουν τη Συρία στις σφαίρες επιρροής τους, παρά το αιματοκύλισμα που προκάλεσαν δημιουργώντας και εξοπλίζοντας τις συμμορίες ισλαμοφασιστών. Για τις ΗΠΑ ήταν μονόδρομος, στις νέες συνθήκες, η απαγκίστρωση των λιγοστών, έτσι κι αλλιώς, αμερικανικών στρατευμάτων από τη Βόρεια Συρία, προκειμένου να σωθούν τα προσχήματα και να ανοίξουν κάποιοι δρόμοι επικοινωνίας ώστε οι ΗΠΑ να διεκδικήσουν και να παίξουν ρόλο στην ανοικοδόμηση της χώρας και σε μελλοντικές οικονομικές συμφωνίες με τη μέχρι σήμερα «αντιδημοκρατική» και «εγκληματική» κυβέρνηση του Ασαντ.

Η πρώτη ανακοίνωση του Προέδρου των ΗΠΑ, , για αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Βόρεια Συρία, έγινε την 19η Δεκέμβρη 2018 και σηματοδότησε το πέρασμα σε μια νέα φάση της ισχυρής σύγκρουσης των γεωπολιτικών συμφερόντων ανάμεσα στους μεγάλους και μικρούς ιμπεριαλιστές που σχεδιάζουν την «επόμενη μέρα».

Μια βδομάδα νωρίτερα, στις12 Δεκέμβρη, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε συνάντηση για την τουρκική στρατιωτική βιομηχανία, ανακοίνωσε ότι η Τουρκία θα ξεκινήσει τις επόμενες μέρες νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Βόρεια Συρία,  μετά την «Ασπίδα του Ευφράτη» και τον «Κλάδο Ελαίας», αυτή τη φορά ανατολικά του Ευφράτη, στα Καντόνια της Ροζάβας: «Είπαμε ότι θα ξεκινήσουμε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις μας για να σώσουμε την περιοχή από  την αποσχιστική τρομοκρατική οργάνωση – (στο PYD αναφέρθηκε και τους Κούρδους πολιτοφύλακες των YPG/YPJ) –, μέσα σε λίγες μέρες, τώρα είναι καιρός να πραγματοποιήσουμε την απόφασή μας να διασκορπίσουμε τους “κύκλους του τρόμου” ανατολικά του Ευφράτη».

Όμως είχαν προηγηθεί συζητήσεις με την Τουρκία, τον Ιούνη 2018, και αποχώρηση, με αίτημα των Αμερικάνων, των τελευταίων Κούρδων στρατιωτικών συμβούλων από την Μανμπίτζ – οι Κούρδοι πολιτοφύλακες των YPG/YPJ είχαν αποχωρήσει τον Νοέμβρη του 2018 και την προστασία της περιοχής είχαν αναλάβει Πολιτοφύλακες της Μανμπίτζ και ένα φυλάκιο των Αμερικάνων.

Η Ανακοίνωση αποχώρησης των ΗΠΑ, φαίνεται να «αιφνιδίασε» αρκετούς στην Ευρώπη και μέσα στις ίδιες τις ΗΠΑ, φανερώνοντας την ισχυρή διαπάλη ανάμεσα στα συμφέροντα των Γάλλων και των Γερμανών, αλλά και μέρους του Κεφαλαίου των ΗΠΑ.

Από την άλλη σε ανακοίνωσή τους, τότε, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) προειδοποιούν ότι η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ θα δώσει την ευκαιρία στην τρομοκρατική οργάνωση του ISIS να ανασυνταχτεί.

Η διοικήτρια των YPJ, Νασρίν Αμπντουλάχ

Τον Μάρτη του 2017, η διοικήτρια των YPJ, Νασρίν Αμπντουλάχ, εξηγώντας τη συμμαχία των Κουρδικών Δυνάμεων με τους Αμερικάνους δήλωνε:

«Δεν έχουμε ξεχάσει το ρητό ότι οι μόνοι φίλοι των Κούρδων είναι τα βουνά, αυτό συνεχίζει να είναι αλήθεια».

Και εξηγούσε: Η βοήθεια των ΗΠΑ είναι «στρατιωτική, όχι πολιτική ή οικονομική, υποστήριξη». Μια «προσωρινή, διαφανή, τακτική» συμφωνία. Εμείς έχουμε στρατιωτική συνεργασία με τις ΗΠΑ για να πολεμήσουμε την τρομοκρατία του ISIS και τους υπόλοιπους τρομοκράτες, για αυτόν τον σκοπό είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τον οποιοδήποτε, είτε είναι οι ΗΠΑ είτε είναι η Ρωσία».

 

«Οι μόνοι φίλοι των Κούρδων είναι τα βουνά»

Τον Απρίλη του 2017, ο τότε συμπρόεδρος του PYD και σήμερα εκπρόσωπος του Κόμματος Δημοκρατικής Ενωσης (PYD), Σαλίχ Μουζλίμ (Saleh Muslim), σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ειδήσεων ANF NEWS, για την επιχείρηση στη Ράκκα, τις συζητήσεις με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, τις απειλές της Τουρκίας και τις εξελίξεις γύρω από την Manbij (Ιεράπολη)  και το Efrin δήλωνε:

Έχουμε το σχέδιο μας για μια Δημοκρατική Ομοσπονδιακή Συρία που στοχεύει στον εκδημοκρατισμό της Συρίας. Και αυτοί λένε πως θέλουν μια δημοκρατική Συρία. Ακόμα και εάν αυτό είναι σε επίπεδο συζητήσεων, λένε ότι δε θέλουν τη διαίρεση της Συρίας. Ούτε εμείς θέλουμε η Συρία να διαιρεθεί. Θέλουμε να παραμείνουμε ως μέρος της Συρίας. Είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος με τις διεθνείς δυνάμεις σε αυτό το θέμα. Παρόλα αυτά, θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε με σκοπό την υλοποίηση του σχεδίου μας σε κάθε περίπτωση. Στο μέλλον ίσως υπάρξουν διαφωνίες και ίσως βρεθούμε σε διαφορετικές καταστάσεις. Αυτό δεν είναι θέμα που μπορεί να μας οδηγήσει να ζητήσουμε τη διαίρεση της Συρίας. Υπάρχουν διαφορετικές δυναμικές και η ομοφωνία ίσως να μην επιτευχθεί. Θα είμαστε προετοιμασμένοι και για μία διαφορετική περίπτωση. Θέλουμε να κάνουμε τις σχέσεις μας σταθερές και μόνιμες σε κάθε περίπτωση. Αυτές οι σχέσεις βασίζονται σε αμοιβαία συμφέροντα και έτσι θα μείνουν.

— Ωστόσο, δεν έχουμε κάποια γραπτή συμφωνία. Οι ΗΠΑ και οι άλλες δυνάμεις έχουν ευρύτερους στόχους στην περιοχή. Το ζήτημα δεν είναι μόνο η Συρία και το Κουρδιστάν. Υπάρχουν πολλά άλλα ζητήματα όπως αυτό των ΗΠΑ-Ρωσίας, του ΝΑΤΟ, των σχέσεων με την Τουρκία και την Ουκρανία. Η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη για αυτούς. Ίσως χρειαστεί να διαλέξουν μεταξύ ΝΑΤΟ και Τουρκίας στο μέλλον. Αυτό γιατί το ΝΑΤΟ είναι σημαντικό για αυτούς. Εξαιτίας των συμφερόντων τους με την Τουρκία, ίσως διαλέξουν να τελειώσουν τις σχέσεις τους μαζί μας. Γνωρίζουμε αυτήν την πραγματικότητα. Ωστόσο, δε γνωρίζουμε ακόμα τι θα κάνουν. Αλλά θέλουμε οι σχέσεις μας να συνεχίσουν στη βάση των αμοιβαίων συμφερόντων. Ακόμα, δεν είμαστε ούτε ποτέ θα γίνουμε υπηρέτες κανενός. Πράττουμε σύμφωνα με τα συμφέροντά μας και θα συνεχίσουμε έτσι. Θέλουμε οι σχέσεις μας να συνεχιστούν σε αυτό το πλαίσιο».

Η επιχείρηση «Πηγή της Ειρήνης» και η τουρκική «Ασφαλής ζώνη»

Η Τουρκία, από την εποχή της ίδρυσης του τουρκικού κράτους, ως διάδοχο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, δέσμια των επιδιώξεων και των συμφερόντων του μεγάλου τουρκικού κεφαλαίου, δεν παραιτήθηκε ποτέ από την διεκδίκηση ενός ηγετικού ρόλου στα αραβικά εδάφη της πάλαι ποτέ Αυτοκρατορίας και στον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών.

Ο Ερντογάν απειλούσε από καιρό ότι θα ξεκινήσει μια στρατιωτική επιχείρηση στο έδαφος της Συρίας, ανατολικά του Ευφράτη, όπου θα δημιουργήσει μια «Ασφαλή ζώνη» πλάτους 32 χιλιομέτρων και μήκους 480 χιλιομέτρων κατά μήκος της συριακής πλευράς των συνόρων.


Στις 9 Οκτώβρη, τρεις μέρες μετά το πράσινο φως των Αμερικάνων, ο Ερντογάν ανακοινώνει την έναρξη της Επιχείρησης «Πηγή της Ειρήνης» από τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις και τους μισθοφόρους ισλαμοφασίστες που δημιούργησε από τα υπολείμματα του ISIS τα οποία παριστάνουν έναν αντιπολιτευόμενο Εθνικό Συριακό Στρατό.

Σκοπός της επιχείρησης Πηγή της Ειρήνης, από την οποία αναβλύζει αίμα, θάνατος και λασπόνερα, είναι «η αποτροπή της δημιουργίας ενός τρομοκρατικού διαδρόμου στα νότια σύνορά μας και να φέρουν ειρήνη στην περιοχή».

Η Τουρκία θέλει να απωθήσει τους μαχητές του YPG, που τους θεωρεί ως προέκταση της κουρδικής ομάδας ανταρτών (ΡΚΚ) το οποίο χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική οργάνωση», να ξεριζώσει τους Κούρδους κατοίκους προχωρώντας σε βίαιη αλλαγή των δημογραφικών δεδομένων της περιοχής και να εγκαταστήσει μόνιμα στη Ζώνη τουλάχιστον 1 εκατομμύριο από τους 3.600.000 Σύριους άραβες πρόσφυγες που φιλοξενεί αυτή τη στιγμή.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), με κύριο κορμό τους Κούρδους μαχητές του YPG και τις μαχήτριες YPJ, αντέδρασαν έντονα, μπήκαν στη μάχη και δήλωσαν αποφασισμένες να υπερασπιστούν τα εδάφη τους «με κάθε κόστος». Τούρκοι στρατιώτες και οι μισθοφόροι τους, κατάφεραν τις πέντε πρώτες μέρες, με την στήριξη της τουρκικής αεροπορίας και του πυροβολικού, να πάρουν τον έλεγχο των πόλεων Ταλ Αμπιάντ και Ρας αλ-Αϊν.

Σε όλο τον κόσμο οργανώνονται, καθημερινά, συγκεντρώσεις καταδίκης της τουρκικής επιθετικότητας και συμπαράστασης και αλληλεγγύης στους Κούρδους της Συρίας.

Από τη μεγάλη συγκέντρωση αλληλεγγύης στους Κούρδους της Συρίας, στην Αθήνα το Σάββατο 12 Οκτώβρη στα Προπύλαια.

Στις 13 Οκτώβρη αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν ότι έχει ξεκινήσει η απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη βόρεια Συρία.

Στην πραγματικότητα οι Αμερικάνοι αποσύρουν τους 2.000 στρατιώτες και αξιωματικούς τους από τη Ροζάβα που λειτουργούσαν σαν εκπαιδευτές του συνασπισμού των αραβοκουρδικών Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) και, το κύριο και σπουδαιότερο, σχημάτιζαν μια ασπίδα απέναντι στις διαθέσεις των Τούρκων να χτυπήσουν τους Κούρδους της Ροζάβα, για όσο θα κρατούσε η μάχη και μαζί η συμμαχία για την αντιμετώπιση του ISIS. Την ίδια στιγμή όχι μόνο δεν αποσύρονται από την ευρύτερη περιοχή, αλλά ενισχύουν την παρουσία τους στο Ιράκ και την Ανατολική Μεσόγειο.

Λίγες ώρες αργότερα, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) δηλώνουν ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία με τη συριακή κυβέρνηση με την οποία καλείται ο συριακός στρατός «να εισέλθει και να αναπτυχθεί κατά μήκος των συριακοτουρκικών συνόρων» και να αποκρούσει την τουρκική επίθεση.

Ο εκπρόσωπος του Κόμματος Δημοκρατικής Ενωσης (PYD), Σαλίχ Μουσλίμ

Ο εκπρόσωπος του Κόμματος Δημοκρατικής Ενωσης (PYD), Σαλίχ Μουσλίμ σε συνέντευξή του στο ANF ανέφερε σχετικά με τη συμφωνία μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και της Αυτόνομης Διοίκησης της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας:

«Η συμφωνία είναι στρατιωτική και ένα πρώτο βήμα. Αυτό το βήμα θα ακολουθήσει διάλογος και συνομιλίες για να ολοκληρωθεί. Στη συμφωνία αναφέρεται: η ασφάλεια των συνόρων, στην πραγματικότητα η κυριαρχία της Συρίας ως κράτους έχει παραβιαστεί. Τα σύνορα πρέπει να προστατευθούν από κοινού για να διατηρηθεί η συριακή κυριαρχία. Για το σκοπό αυτό, τα Συριακά στρατεύματα θα σταθμεύουν στην περιοχή από το Derik μέχρι τον Ευφράτη και θα σηκώσουν τη σημαία της Συρίας. Οι Σύριοι στρατιώτες δεν θα αναπτυχθούν μέσα στις πόλεις αλλά σε ορισμένες περιοχές έξω από τις πόλεις. Το έργο της Δημοκρατικής Αυτοδιοίκησης δεν θα εμποδιστεί. Τα Συμβούλια εδώ θα συνεχίσουν τα έργα τους όπως συνήθως».

Ο Σαλίχ Μουσλίμ  σημείωσε ότι είχαν μιλήσει πολλές φορές με τους Ρώσους και τους Σύριους Αξιωματούχους είχαν γίνει στο παρελθόν πολλές και είχαν προσπαθήσει να καταλήξουν σε συμφωνία. Οι συνομιλίες αυτές είναι οι πρώτες που κατέληξαν σε  συμφωνία:

«Η Ρωσία και το καθεστώς δεν δέχονταν συμφωνία πριν από την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων. Τώρα όμως το έχουν αποδεχθεί. Αυτό είναι ένα πρώτο και οι συνομιλίες θα συνεχιστούν. Ένα από τα σημαντικότερα σημεία της συμφωνίας αυτής είναι η αναφορά στο Αφρίν. Μόλις διατηρηθεί η ασφάλεια στην περιοχή, θα υπάρξει συνεργασία και για την απελευθέρωση του Αφρίν».

Ο Μουσλίμ δήλωσε ότι οι συνομιλίες θα επαναληφθούν στη Δαμασκό μέσα σε λίγες μέρες και στο κύριο πλαίσιο των συνομιλιών θα συμπεριλαμβάνονται:

«Αναγνώριση της Δημοκρατικής Αυτόνομης Διοίκησης, αναγνώριση των δικαιωμάτων των Κούρδων στο Σύνταγμα και εξασφάλιση των δικαιωμάτων των άλλων λαών στην περιοχή. Αυτά θα έχουν συνταγματική εγγύηση. Πόσο ευρύ θα είναι το πλαίσιο της συμφωνίας, θα καθοριστεί από τις μελλοντικές συνομιλίες».

Ο εκπρόσωπος του PYD  παρατήρησε ότι μόνο η Ρωσία μπορεί να σταματήσει αυτές τις επιθέσεις τώρα, και συνέχισε:

«Οι ΗΠΑ δεν σταμάτησαν τις επιθέσεις, δεν το έκαναν ή δεν μπορούσαν να τους σταματήσουν. Έδειξαν μια στάση όπως ‘‘θα μπορούσαμε να χάσουμε κάποια πράγματα στο μέλλον αν συμβεί να αντιμετωπίσουμε την Τουρκία τώρα’’. Τα αμερικανικά στρατεύματα βρίσκονται τώρα πολύ μακριά. Δεν ξέρω τι θα συμβεί μαζί τους. Αυτό δεν είναι πρόβλημά μας. Αφορά πλέον το συριακό κράτος».

Αναφερόμενος στην αλλαγή των ισορροπιών τις τελευταίες ημέρες, είπε ότι ήταν οι ισορροπίες που ώθησαν το συριακό καθεστώς και τη Ρωσία να κάνουν αυτή τη συμφωνία. Σημείωσε ότι η Ρωσία έχει τη δυνατότητα να σταματήσει αυτές τις επιθέσεις και είναι ο εγγυητής της συμφωνίας και συμπλήρωσε:

«Η εφαρμογή αυτής της συμφωνίας είναι σημαντική. Θα δούμε στην πράξη αν αυτή η συμφωνία θα σταματήσει τις επιθέσεις ή όχι. Όπως ανέφερα προηγουμένως, θέλαμε να μιλήσουμε και να συμφωνήσουμε με τη Ρωσία και το καθεστώς πριν, αλλά δεν θα το δεχόταν. Ωστόσο, οι σημερινές επιθέσεις, οι εξελίξεις και η ένδοξη αντίσταση έχουν αναγκάσει όλες τις πλευρές να επανεξετάσουν. Τώρα, η Ρωσία έχει δει ότι το συριακό κράτος θα χάσει επίσης εάν η Τουρκία εισβάλει στην περιοχή καθώς οι τουρκικές δυνάμεις δεν θα αφήσουν μια περιοχή στην οποία εισέβαλαν. Παρόλα αυτά, δεν είναι ακόμη μια συνολική συμφωνία, είναι μια πρώιμη διαπραγμάτευση».

Ο Σαλίχ Μουσλίμ  παρατήρησε ότι ο αγώνας εναντίον της τουρκικής εισβολής θα συνεχιστεί.

«Η Τουρκία επιτίθεται με όλη της τη δύναμη. Σε αυτό το σημείο, όχι τα συριακά στρατεύματα, αλλά εμείς θα πολεμήσουμε ενάντια στις τουρκικές επιθέσεις. Τα συριακά στρατεύματα θα αντιπροσωπεύουν το συριακό κράτος και την κυριαρχία του με την παρουσία τους στα σύνορα.

Υπάρχει μια άλλη υπόσχεση που έχει γίνει. Η Ρωσία και το συριακό καθεστώς δήλωσαν ότι θα κλείσουν τον αεροπορικό χώρο της Συρίας για τα τουρκικά αεροσκάφη και θα σταματήσουν τις αεροπορικές επιδρομές. Αυτό θα στηρίξει την Αντίσταση της Αξιοπρέπειας, τη  μάχη που δίνει ο λαός της Βορειοανατολικής Συρίας και οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF). Θα προσφέρει κάποια ανακούφιση».

Ο χάρτης με τις φυλακές όπου κρατούνται χιλιάδες μέλη του ISIS, 11.000 τουλάχιστον από τους οποίους είναι αλλοδαποί. Οι τρεις καταυλισμοί για τις οικογένειες των μελών του ISIS βρίσκονται στο Roj, Ain Issa και al-Hol. Στο Roj και το Ain Issa, που φιλοξενούσαν 1.700 και 12.900 άτομα αντίστοιχα τον Μάιο του 2019, βρίσκονται και στο εσωτερικό της προτεινόμενης «Ασφαλούς ζώνης» της Τουρκίας.

Απαντώντας στα σχόλια του Προέδρου Τραμπ ότι “οι Κούρδοι μπορεί να απελευθερώσουν μερικούς (κρατούμενους του ISIS) για να μας εμπλέξουν”, ο Σαλίχ Μουσλίμ δήλωσε:

«Δεν απελευθερώσαμε κανέναν. Εκείνοι που κατάφεραν να φύγουν διέφυγαν εξαιτίας του τουρκικού βομβαρδισμού στα στρατόπεδα και τις φυλακές. Για παράδειγμα, η φυλακή και το στρατόπεδο Ain Issa βομβαρδίστηκε. Υπήρχαν όμως αμερικανικά στρατεύματα στο Ain Issa. Γιατί παρέμειναν σιωπηλοί, ενώ οι Τούρκοι βομβάρδιζαν το στρατόπεδο και τη φυλακή, γιατί δεν σταμάτησαν τους Τούρκους; Δεν εξυπηρετεί κανέναν η ποινικοποίηση των Κούρδων ».

Δυο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα

Μετά από τέσσερις ώρες παζάρια, την Πέμπτη 17 Οκτώβρη,  ανακοινώθηκε μια «συμφωνία», στην οποία κατέληξαν ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πρόκειται για μια «συμφωνία» προσωρινής παύσης του πυρός για 120 ώρες, όπου, από ότι φαίνεται,  το κάθε μέρος συμφώνησε στις δικές του προτάσεις οι οποίες βεβαίως είναι «για το καλό των κατοίκων της Συρίας (Κούρδων και Σύριων Αράβων) και της ειρήνης στη περιοχή». Από την μια μεριά η Τουρκία που κάνει την επιδρομή στη Συρία και από την άλλη οι ΗΠΑ που έχουν αποχωρήσει και την ίδια στιγμή «δεν εμπλέκονται και δεν στηρίζουν την εισβολή», ανακοίνωσαν:

 «Σήμερα οι ΗΠΑ και η Τουρκία συμφώνησαν για μια εκεχειρία στη Συρία», δήλωσε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Μάικ Πενς. Η τουρκική επίθεση «θα σταματήσει τελείως όταν λήξει αυτή η αποχώρηση». Σύμφωνα με τον Πενς πρόκειται για απόσυρση των δυνάμεων των κουρδικών ενόπλων ομάδων της YPG από μια ζώνη 32 χιλιόμετρα από τα συρο-τουρκικά σύνορα. 

Αμέσως μετά ο Αμερικανός αντιπρόεδρος αποκάλυψε το λόγο για τον οποίο η κυβέρνηση του Τραμπ έσπευσε να παρουσιάσει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

«Με την εφαρμογή (της εκεχειρίας), οι ΗΠΑ δεν θα επιβάλουν περαιτέρω κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας» υποστήριξε ο Πενς. «Ο πρόεδρος αποφάσισε να αποσύρει τις οικονομικές κυρώσεις» μόλις ολοκληρωθεί η επιχείρηση, πρόσθεσε. 

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έσπευσε να δηλώσει ότι η Τουρκία δεν μιλά για «εκεχειρία», αλλά για «παύση στρατιωτικών επιχειρήσεων».  Συγκεκριμένα, είπε: «η Τουρκία θα παύσει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία μόνο για να αποχωρήσουν οι τρομοκράτες (σ.σ. οι Κούρδοι πολιτοφύλακες YPG/YPJ) από τη ζώνη ασφαλείας στη βορειοανατολική Συρία». Συμπλήρωσε  ότι η συμφωνία «δεν είναι μια εκεχειρία καθώς εκεχειρίες γίνονται μόνο μεταξύ δύο νόμιμων πλευρών».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με τον Πέινς ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι η Άγκυρα δεν έδωσε καμία εγγύηση στις ΗΠΑ αναφορικά με τη συριακή πόλη Κομπάνι. Πρόσθεσε πως υπήρξε συμφωνία με τις ΗΠΑ για τη συλλογή βαρέως οπλισμού από την YPG και την καταστροφή των θέσεων των κουρδικών δυνάμεων. Επιπλέον, είπε, ότι συμφωνήθηκε με την Ουάσινγκτον οι τουρκικές δυνάμεις να ελέγχουν τη ζώνη ασφαλείας στη Συρία.

Ο Διοικητής των SDF, Μαζλούμ Κομπάνι Άμπντι, δήλωσε ότι οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) θα αποδεχθούν μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με την Τουρκία στη βόρεια Συρία και θα κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο ώστε αυτή να λειτουργήσει. Πρόσθεσε πως η συμφωνία περιορίζεται στις βόρειες μεθοριακές περιοχές της Συρίας που βρίσκονται μεταξύ των πόλεων Ρας αλ Αΐν και Ταλ Αμπιάντ.

 Η παύση των εχθροπραξιών για 120 ώρες, στην πραγματικότητα δεν τηρήθηκε ποτέ από τις ισλαμοφασιστικές συμμορίες του Ερντογάν και τον τουρκικό στρατό.

Ηδη μόλις χτες στις 8:26 μ.μ. ο τουρκικός στρατός χτύπησε με βαρύ πυροβολικό το χωριό Ζόρμεξαρ, λίγο πιο έξω από το Κομπανί, ενώ οι μισθοφόροι του Ερντογάν επιτέθηκαν, με βαρύ οπλισμό και τεθωρακισμένα, σε διάφορα χωριά στην περιοχή του Ρας Αλ-Αΐν (Σερεκανίγια), όπου συνάντησαν την σφοδρή αντίσταση των SDF.

Η λήξη της διορίας των 120 ωρών για την αποχώρηση των Κούρδων από τις περιοχές τους λήγει, (όλως τυχαίως…), την ώρα της προγραμματισμένης συνάντησης του Ερντογάν με τον Πούτιν.

«Εχουμε σιγουρέψει το πετρέλαιο…»

Ο Ντόναλντ Τραμπ κάνει δηλώσεις στο Λευκό Οίκο για το σιγούρεμα του πετρελαίου

Ο Πρόεδρος Τραμπ, στην εκδήλωση για τις αστροναύτισσες στον Λευκό Οίκο, την Παρασκευή, είπε, απαντώντας σε επικρίσεις σχετικά με το χειρισμό του κινήματος αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία:

«Έχουμε πάρει τον έλεγχο του πετρελαίου στη Μέση Ανατολή, του πετρελαίου για το οποίο μιλάμε, του πετρελαίου που ανησυχούσαν όλοι. Έχουμε τον έλεγχο των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με αυτό».

Το ίδιο επανέλαβε την Κυριακή σε tweet: «Οι ΗΠΑ έχουν σιγουρέψει το πετρέλαιο, οι μαχητές του ISIS είναι διπλά ασφαλισμένοι από τους Κούρδους και την Τουρκία, οι Αμερικανοί στρατιώτες δεν βρίσκονται σε περιοχές μάχης ή κατάπαυσης του πυρός και φέρνουμε τους στρατιώτες σπίτι»

Προφανώς ο Τραμπ αναφέρεται στις ειδικές αμερικανικές δυνάμεις που έχουν — και θα συνεχίσουν να έχουν αφου αυτοί «δεν αποσύρονται»  — τον έλεγχο των πεδίων πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Deir Ezzor. Επιπλέον η φράση «φέρνουμε τους στρατιώτες σπίτι» αφαιρέθηκε από ένα επόμενο tweet.

Κάτοικοι της πόλης Ταλ Ταμρ, στη βόρεια Συρία, καλωσορίζουν τους Σύριους στρατιώτες αμέσως μετά την είσοδό τους στη πόλη, τη Δευτέρα 14 Οκτώβρη 2019, μια μέρα μετά το κάλεσμα των Κούρδων και την συμφωνία των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων προκειμένου να αποτρέψουν την εισβολή της Τουρκίας.

Στο μεταξύ αργά την Κυριακή τα Κρατικά Μέσα Ενημέρωσης της Συρίας μετέδωσαν ότι τα τουρκικά στρατεύματα εισήλθαν στην Ras al-Ain μετά την αποχώρηση των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF).

Την ίδια ώρα η Σύρια βουλευτίνα Jansit Kazan δήλωσε:

«Ο τουρκικός στρατός μπορεί να είναι μέσα στο Ras al-Ain, αλλά δεν θα μείνει εκεί για πολύ καιρό, θα υποχωρήσει … ο τουρκικός στρατός είναι ήδη περικυκλωμένος από τον συριακό στρατό, οπότε δεν φοβόμαστε»

Η Jansit Kazan τόνισε ότι τώρα δίνεται προτεραιότητα στο διπλωματικό μέτωπο της επίλυσης της σύγκρουσης στη Συρία, η Δαμασκός δεν θα ανεχτεί καμία ξένη κατοχή της συριακής επικράτειας.

«Δεν θα υπάρχουν Τούρκοι, ακόμα κι αν υπάρχουν Κούρδοι, θα βρίσκονται μέσα στο συριακό κράτος και υπό την προστασία του Συριακού Στρατού, σε καμία περίπτωση δεν δεχόμαστε καμιά κατοχή – ούτε από την Τουρκία ούτε από κανέναν μετά από εννέα χρόνια του πολέμου».

Μέσα σε 12 μέρες, από την έναρξη της επιχείρησης «Πηγή της Ειρήνης», οι Τούρκοι, εκτός από τον έλεγχο των δυο πόλεων Ταλ Αμπιαντ και Ρας αλ-Ραΐν κατάφεραν:

  • Να ενώσουν όλους τους Κούρδους, παρά τις διαφορές τους, εναντίον τους.
  • Να οδηγήσουν τον Αραβικό Σύνδεσμο σε καταδίκη της εισβολής και να διευκολύνουν την προσέγγιση των συντηρητικών Αράβων με τη Δαμασκό. Μόνο το Κατάρ και το Πακιστάν στήριξαν την Αγκυρα σε αυτή την επιχείρηση.
  • Ανοιξαν τον δρόμο σε συνομιλίες ανάμεσα στους Κούρδους και την Συριακή Κυβέρνηση, που το επιδίωκαν οι Κούρδοι από το 2011.
  • Να στρέψουν εναντίον τους την Ευρωπαϊκή Ενωση, το Ιράν, και την παγκόσμια Κοινή Γνώμη.

Οι Κούρδοι, από την άλλη μεριά, αναπόφευκτα αναδεικνύονται σε σημαντικό παράγοντα που επηρεάζουν και θα επηρεάσουν στο μέλλον αποφασιστικότερα τις εξελίξεις στη περιοχή.

Στη Βόρεια Συρία, το 2003 ιδρύεται το PYD (Κόμμα Δημοκρατικής Ενωσης – Partiya Yekitiya Demokrat). Την επόμενη χρονιά δημιουργούνται οι Μονάδες Λαϊκής Προστασίας (YPG). Με την καθοδήγηση του PYD οργανώνονται και ξεκινούν αγώνες των Κούρδων «για μια δημοκρατική λύση που περιλαμβάνει την αναγνώριση των πολιτιστικών, εθνικών και πολιτικών δικαιωμάτων και αναπτύσσει και ενισχύει τον ειρηνικό αγώνα τους για να μπορέσουν να αυτοκυβερνηθούν σε μια πολυπολιτισμική και δημοκρατική κοινωνία».

Στα μέσα του Ιούλη 2012 ο κυβερνητικός στρατός αποσύρεται από τη Βόρεια Συρία, αφήνοντας ισχυρές δυνάμεις μόνο στο Καμισλί και στην Αλ Χάσακα. Το κενό εξουσίας που δημιουργήθηκε γρήγορα το κάλυψε το PYD με τους ένοπλους πολιτοφύλακες του YPG. Τον Μάρτη του 2013 ιδρύονται  οι  Μονάδες Προστασίας Γυναικών (YPJ) και μαζί με τους άνδρες μαχητές αναλαμβάνουν και μάχονται για την υπεράσπιση των κουρδικών εδαφών στη Βόρεια Συρία.

Το Νοέμβρη του 2013 στη Βόρεια Συρία, η Ροζάβα (Δυτικό Κουρδιστάν) κηρύσσει την αυτονομία της και με βάση τις αρχές του Δημοκρατικού Συνομοσπονδισμού δημιουργούνται τα τρία αυτοδιοικούμενα Καντόνια, Αφρίν στα δυτικά, Κομπανί στο κέντρο και Ζαζίρε στα ανατολικά. Σε αντίθεση με τους άλλους λαούς που στήριξαν τις κινητοποιήσεις της «Αραβικής Ανοιξης» με γενικό αίτημα «να πέσει το καθεστώς», οι Κούρδοι δημιουργούν τον πολιτικό συνασπισμό του Tev-Dam (Κίνημα Δημοκρατικής Κοινωνίας – Tevgera Civaka Demokratîk) και ξεκινούν την υλοποίηση του προγράμματος για την δημιουργία της Δημοκρατικής Ομοσπονδίας της Βόρειας Συρίας.

Στη διακυβέρνηση της αυτόνομης Ροζάβα συμμετέχουν εθνότητες από όλες τις περιοχές, όπως Κούρδοι, Αραβες, Ασσύριοι, και Τουρκμένιοι, καθώς και θρησκευτικές ομάδες μουσουλμάνων, χριστιανών και Γιεζίντι.

Στη Βόρεια Συρία ένα ενδιαφέρον πείραμα, που έχει ανησυχήσει όλες τις δυνάμεις της γύρω περιοχής (Τουρκία, Ιράκ, Ιράν, AΣυρία και Ιρακινό Κουρδιστάν) είναι σε εξέλιξη.

Παρά τις όποιες δικαιολογημένες επιφυλάξεAις και ενστάσεις μπορεί να έχει κάποιος για την κατεύθυνση των κοινωνικών αλλαγών και την αποτελεσματικότητα του Δημοκρατικού Συνομοσπονδισμού σε ότι αφορά μια μόνιμη και σταθερή λύση υπέρ των συμφερόντων των εργαζομένων, δεν μπορεί να παραβλέψει τις βαθιές τομές που έχουν μέχρι τώρα επιτευχθεί. Νόμοι που ψηφίζονται και εφαρμόζονται, σε αυτές ακόμα τις συνθήκες του πολέμου και των καταστροφών, συνιστούν άλματα για τα δεδομένα της περιοχής τον μέχρι τώρα τρόπο ζωής και τη διαμορφωμένη κουλτούρα. Είναι αληθινή επανάσταση τα Μέτρα και οι Νόμοι όπως: Η απαγόρευση της παρέμβασης των θρησκευτικών αρχών στις δημόσιες υποθέσεις και το δικαίωμα κάθε ανθρώπου να έχει όποια θρησκεία θέλει ή να είναι άθεος, η απαγόρευση της πολυγαμίας, η απαγόρευση της κλειτοριδεκτομής, η απαγόρευση του γάμου σε ανήλικους, η θεσμοθέτηση του πολιτικού γάμου, η πλήρης ισότητα ανδρών και γυναικών, η προστασία του δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης, η αναγνώριση όλων των γλωσσών οι οποίες μιλιούνται στην περιοχή  (στη Ροζάβα επίσημες γλώσσες είναι η Κουρδική, η Αραβική και η Ασσυριακή) και ο σεβασμός των πολιτιστικών στοιχείων των λαών της περιοχής.

Από την άλλη όλες αυτές οι, θετικές, παρεμβάσεις και αλλαγές στο εποικοδόμημα της κοινωνίας τους δεν στηρίζονται γερά σε μια προσπάθεια κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής και σε έναν κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας.

Σε τελευταία ανάλυση, όποια και  να είναι η εξέλιξη των γεγονότων, οι Κούρδοι της Συρίας έχουν κερδίσει το δικαίωμα να υπάρχουν, να μιλούν τη γλώσσα τους, να έχουν τα σχολεία τους. Τα υπόλοιπα θα λυθούν στις συνομιλίες και διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν με την κεντρική κυβέρνηση της Συρίας, αφού αποκρουστεί τελεσίδικα η εισβολή της Τουρκίας.

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις