Διεθνή

Ο Ερντογάν ετοιμάζεται να επιτεθεί στη Βόρεια Συρία — Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ροζάβα

Προχτές, Τετάρτη, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ[ Ερντογάν, μιλώντας σε συνάντηση για την τουρκική στρατιωτική βιομηχανία, ανακοίνωσε ότι η Τουρκία θα ξεκινήσει τις επόμενες μέρες νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Βόρεια Συρία, μετά την «Ασπίδα του Ευφράτη» και τον «Κλάδο Ελαίας», αυτή τη φορά ανατολικά του Ευφράτη, στα Καντόνια της Ροζάβας. «Είπαμε ότι θα ξεκινήσουμε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις μας για να σώσουμε την περιοχή από  την αποσχιστική τρομοκρατική οργάνωση – το PYD εννοεί και τους Κούρδους πολιτοφύλακες των YPG/YPJ, μέσα σε λίγες μέρες», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, «τώρα είναι καιρός να πραγματοποιήσουμε την απόφασή μας να διασκορπίσουμε τους “κύκλους του τρόμου” ανατολικά του Ευφράτη».

Ηδη τοπικές κουρδικές πηγές καταγράφουν στρατιωτικές κινήσεις του τουρκικού στρατού, περιπολίες με τεθωρακισμένα οχήματα και πτήσεις αναγνωριστικών αεροσκαφών στα σύνορα στη περιοχή Serêkaniyê (Κεϊλανπινάρ).

Η παραμεθόρια περιοχή Serêkaniyê (Ceylanpinar), μέσα σε κόκκινο κύκλο, όπου καταγράφηκαν οι πρώτες στρατιωτικές κινήσεις του τουρκικού στρατού.

Κινητοποιήσεις του λαού στη Ροζάβα

Στα χωριά και τις πόλεις της Ροζάβα οι κάτοικοι αντέδρασαν στις απειλές του Ερντογάν κατά της Βόρειας Συρίας με συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες

Κούρδοι, Αραβες και οι άλλοι λαοί της Συρίας ξεκίνησαν στο Καμισλί συγκεντρώσεις και πορεία μέχρι τα γραφεία της Αντιπροσωπείας των Ηνωμένων Εθνών,  με συνθήματα: «Όχι στην τουρκική επίθεση», «Όχι σε νέα οθωμανική επίθεση», «Όχι στον τρομοκράτη Ερντογάν», «Ζήτω η ενότητα των λαών, «Δεν θα αφήσουμε τα εδάφη μας».

Από την πορεία στο Καμισλί (φωτό ANF)

Στο καντόνι του Gire Spi (Tal Abyad), εκατοντάδες άνθρωποι άρχισαν μια πορεία σε απάντηση στις απειλές του Τούρκου προέδρου Erdoğan. Τα πανό των διαδηλωτών έγραφαν: «Οι λαοί της Συρίας λένε όχι στην τουρκική κατοχή» και «Σταθείτε ενάντια στην τουρκική κατοχή».

Συγκέντρωση και πορεία στο Gire Spi (Tal Abyad), (φωτό ANF)

Στο ηρωικό Κομπανί χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν, χτες,  στην πλατεία της Ελεύθερης Γυναίκας, στο κέντρο της πόλης και διαμαρτυρήθηκαν για τια απειλές του τουρκικού κράτους.

Κομπανί. Ο κόσμος αρχίζει να συγκεντρώνεται στην πλατεία της Ελεύθερης Γυναίκας… (φωτό ANF)

Από την πλατεία της Ελεύθερης Γυναίκας, ξεκίνησε μαζική πορεία προς την πλατεία των Μαρτύρων, όπου οι συγκεντρωμένοι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα: «Δολοφόνε Ερντογάν», «DAESH (ISIS) Ερντογάν», «Είμαστε άνθρωποι, είμαστε εδώ», «Ζήτω η Αντίσταση του Αφρίν».

Κομπανί. Η μαζική πορεία έχει ξεκινήσει… (φωτό ANF)

Σε κατάσταση Εκτακτης Ανάγκης η Ροζάβα

Μετά τις απειλές του Τούρκου προέδρου, το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Αυτόνομης Διοίκησης της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας δημοσίευσε «Έκκληση προς την κοινή γνώμη και όλους τους ελεύθερους πολίτες»:

«Εκ μέρους του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Δημοκρατικής Αυτόνομης Διοίκησης Βόρειας και Ανατολικής Συρίας, καταδικάζουμε τις εχθρικές δηλώσεις και τις απειλές εναντίον της περιοχής μας. Από την αρχή της συριακής κρίσης, ο Ερντογάν προσπαθεί να αποκόψει τμήματα της Συρίας και να τα συνδέσει με την Τουρκία. Θέλει να επαναφέρει τα σύνορα του οθωμανικού χαλιφάτου. Ο στόχος του Ερντογάν δεν είναι το βόρειο και ανατολικό τμήμα της Συρίας, αλλά η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας.

Την ώρα που το Ισλαμικό Κράτος αφήνει την τελευταία του πνοή στο Deir ez-Zor, ο Ερντογάν προσπαθεί, μέσα από τις απειλές του, να εισβάλει στη Συρία για να το διευκολύνει και να παρατείνει τη ζωή του. Ο στόχος του τουρκικού κράτους είναι επίσης να χτυπήσει το συριακό κοινωνικό ιστό και τη συνύπαρξη στη βόρεια και ανατολική Συρία. Αυτές οι εχθρικές δηλώσεις στοχεύουν ενάντια στις επιτυχίες των χωρών της Διεθνούς Συμμαχίας στον αγώνα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την εξάλειψή της στο τελευταίο της προπύργιο και χτυπούν την κατάσταση της ασφάλειας που ο συριακός λαός έχει αρχίσει να βιώνει στα ανατολικά του Ευφράτη, αυτό είναι που το σημερινό τουρκικό καθεστώς δεν θέλει.

Ως εκ τούτου, εμείς στη Δημοκρατική Αυτόνομη Διοίκηση Βόρειας και Ανατολικής Συρίας, απευθύνουμε έκκληση στη διεθνή κοινότητα, υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών και της Διεθνούς Συμμαχίας, να σταθεί ενάντια στα επιθετικά σχέδια του Ερντογάν, γιατί αποτελούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου και ισοδυναμούν με κατάσταση κατοχής. Καλούμε τις χώρες που συμμετέχουν στο ΝΑΤΟ να αντιταχθούν στις πολιτικές του Ερντογάν, καθώς αυτές αντιβαίνουν στις αρχές της Συμμαχίας και στοχεύουν μια περιοχή που δεν αποτελεί απειλή για την ασφάλειά του.

Καλούμε επίσης τη συριακή κυβέρνηση να λάβει μια επίσημη θέση ενάντια στην απειλή αυτή, επειδή ο Ερντογάν θέλει να καταλάβει μέρος της Συρίας και αυτό σημαίνει επίθεση κατά της κυριαρχίας της Συρίας. Απευθύνουμε επίσης έκκληση στις δημοκρατικές δυνάμεις στην περιοχή και σε όλο τον κόσμο, να υποστηρίξουν τη θέληση των λαών μας και να ενωθούν μαζί μας ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος που υποστηρίχθηκε από τον Ερντογάν και να αντισταθούν στη γενοκτονία που κήρυξε ο Ερντογάν εναντίον μας.

Εμείς, ως Δημοκρατική Αυτόνομη Διοίκηση Βόρειας και Ανατολικής Συρίας, κηρύσσουμε Κατάσταση Εκτάκτου Ανάγκης και καλούμε όλους τους Σύριους να ενωθούν ενάντια στις αποικιακές πολιτικές του τουρκικού κράτους.

Σήμερα είναι η ημέρα να αφιερώσουμε όλες μας τις ενέργειες για να προστατέψουμε τη γη μας, τους ανθρώπους μας. Πρέπει να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να διατηρήσουμε την ενότητα της γης μας και την ενότητα και την αδελφότητα των λαών μας.»

Οι Κούρδοι της Αθήνας

Από την απεργία πείνας που έχουν ξεκινήσει οι Κούρδοι στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου, από τις 6 Δεκέμβρη μέχρι τις 21, με αίτημα την απελευθέρωση του ηγέτη τους Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Το Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν οργάνωσε και πραγματοποιεί στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου, απεργία πείνας με αίτημα την απελευθέρωση του ηγέτη τους,  Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Ο Κούρδος ηγέτης, εδώ και μία εικοσαετία, βρίσκεται φυλακισμένος στο νησί Ιμραλί και, τα τελευταία χρόνια, δεν του επιτρέπεται η επικοινωνία ούτε καν με την οικογένειά του και τους δικηγόρους του.

Το Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν καταγγέλλει, με ανακοίνωσή του, «την μεθόδευση του φασιστικού τουρκικού καθεστώτος το οποίο είναι υπεύθυνο για την επιδείνωση των συνθηκών κράτησης και απομόνωσης του Abdullah Ocalan».

Μπροστά όμως στις εξελίξεις στη Βόρεια Συρία και την επιθετικότητα της Τουρκίας, οι Κούρδοι της Αθήνας καλούν σε συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στην τουρκική πρεσβεία, υπέρ του δοκιμαζόμενου λαού της Rojava, αύριο, Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου 2018, και ώρα 12 το μεσημέρι, στα Προπύλαια, με σύνθημα: «Λέμε όχι στην επέμβαση του τουρκικού στρατού στη Βόρεια Συρία. Λέμε όχι στα νέα σχέδια του Ερντογάν να επιτεθεί στην ηρωική πόλη του Κομπανί».

(Επισκέψεις: 737 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend