Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Οι Παλαιστίνιοι εκτοπίζονται από τη Ράφα μπροστά στη δολοφονική μανία του Ισραήλ

Εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι τη Ράφα, υπό την απειλή της χερσαίας επίθεσης από τον Ισραήλ. Την ίδια ώρα ο Μπενιαμίν Νετανιάχου προκλητικά..

Εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι τη Ράφα, υπό την απειλή της χερσαίας επίθεσης από τον Ισραήλ.

Την ίδια ώρα ο Μπενιαμίν Νετανιάχου προκλητικά δηλώνει ότι αποφεύχθηκε «η ανθρωπιστική καταστροφή»!

«76 χρόνια μετά τη Νάκμπα, οι Παλαιστίνιοι συνεχίζουν να εκτοπίζονται βίαια. Στη Λωρίδα της Γάζας, 600.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη Ράφα αφού εντατικοποιήθηκαν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις», υπογράμμισε από την πλευρά του το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA).

«Η Νάκμπα που ζούμε (…) είναι η χειρότερη απ’ όλες. Πολύ πιο σκληρή από εκείνη του 1948», είπε ο Μοχάμεντ αλ Φάρα, 42 ετών, που ήδη εξαναγκάστηκε να πάρει την οικογένειά του και να φύγουν από το σπίτι τους στη Χαν Γιούνις (νότια) για να σωθούν από τους βομβαρδισμούς και τις μάχες. Μεγάλο μέρος της πόλης αυτής μετατράπηκε σε ερείπια.

Στη Νάκμπα, περίπου 760.000 Άραβες στην Παλαιστίνη εξωθήθηκαν να εξοριστούν και προσέφυγαν σε γειτονικές χώρες ή στις περιοχές οι οποίες σταδιακά μετατράπηκαν στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, από την πλευρά του, είπε χθες πως το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, που πήρε την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας το 2007 και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει ορκιστεί να αφανίσει, «θα μείνει», κι ότι αυτό, μαζί με τις υπόλοιπες παρατάξεις, θα πάρει αποφάσεις «για τη μεταπολεμική διακυβέρνηση της Γάζας».

Ο Ισμαήλ Χανίγια πρόσθεσε ότι το μέλλον των έμμεσων διαπραγματεύσεων για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός είναι αβέβαιο, διότι το Ισραήλ «επιμένει να κατέχει το σημείο διέλευσης της Ράφας και να επεκτείνει την επίθεσή του» στον παλαιστινιακό θύλακο.

Τις δηλώσεις αυτές τις έκανε κατά τη διάρκεια ομιλίας του που αναμεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά, έπειτα από επτά και πλέον μήνες πολέμου, την ημέρα που οι Παλαιστίνιοι θυμούνται τη Νάκμπα, («Καταστροφή»),  την εξαναγκαστική μαζική έξοδο του αραβικού πληθυσμού μετά την εγκαθίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948.

Μεγάλο μέρος των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας, που απειλούνται από λιμό και έχουν ήδη επανειλημμένα εκτοπιστεί βίαια αφότου ξέσπασε ο πόλεμος ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τη Χαμάς, έχει πάρει για ακόμα μια φορά τους δρόμους σε αναζήτηση καταφυγίου, παρότι «δεν υπάρχει ασφαλής τοποθεσία στη Γάζα», όπως διαπιστώνει ο ΟΗΕ.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου επιμένει να δηλώνει μήνες τώρα αποφασισμένος να διατάξει ευρείας κλίμακας χερσαία επίθεση στη Ράφα, στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο, όπου έχουν κρυφτεί κατ’ αυτόν τα «τελευταία» τάγματα του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς.

Εμπόλεμη ζώνη η Ράφα

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου και αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για αεροπορικούς βομβαρδισμούς, πλήγματα του πυροβολικού και μάχες στη Ράφα, στην Τζαμπάλια (βόρεια) και στη Ζαϊτούν, προάστιο της πόλης της Γάζας.

Η Χαμάς έκανε λόγο για συγκρούσεις με ισραηλινά στρατεύματα στην Τζαμπάλια. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν πως εκτυλίσσονται «εντατικές» μάχες εκεί, διαβεβαιώνοντας πως σκότωσαν «μεγάλο αριθμό τρομοκρατών».

Συνεχίστηκαν επίσης οι εχθροπραξίες σε «συγκεκριμένους τομείς» στην ανατολική Ράφα, όπου οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν πως διεξήγαγαν επιχείρηση εναντίον «κέντρου εκπαίδευσης» του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς, κινήματος που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Από την 7η Οκτωβρίου, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 35.233 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, με βάση τον πιο πρόσφατο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.

Χωρίς ανθρωπιστική βοήθεια

Αφού μονάδες του ισραηλινού στρατού μπήκαν με άρματα μάχης σε τομείς της Ράφας την 7η Μαΐου και κυρίευσαν την παλαιστινιακή πλευρά του σημείου διέλευσης στα σύνορα με την Αίγυπτο, νευραλγικής σημασίας για τις παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας, η ροή σταμάτησε.

Πλέον δεν εισέρχονται καύσιμα, απόλυτα απαραίτητα για να λειτουργούν βασικές υποδομές αλλά και για να κινούνται οχήματα με ανθρωπιστική βοήθεια. Το Ισραήλ και η Αίγυπτος επιρρίπτουν ευθύνες το μεν στη δε και αντιστρόφως. Η βοήθεια έχει μπλοκαριστεί επίσης στο Κερέμ Σαλόμ, το κυριότερο σημείο διέλευσης βοήθειας από το Ισραήλ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απαίτησε, χωρίς αποτέλεσμα, προχθές μέσω X να «ανοίξει ξανά αμέσως» η διέλευση στη Ράφα. 

Σχετικά θέματα

Απόψεις