Απόψεις Διεθνή

«Οι μόνοι φίλοι των Κούρδων είναι τα βουνά»

Μπροστά στη διαφαινόμενη ολοκληρωτική ήττα του ISIS στη Συρία και το Ιράκ δημιουργούνται νέα δεδομένα στη περιοχή. Η επερχόμενη ήττα και διάλυση των ισλαμοφασιστών του ISIS δεν εγγυάται την ειρήνη. Τα μεγάλα παγκόσμια συμφέροντα και οι περιφερειακοί ιμπεριαλιστές της περιοχής διαγκωνίζονται, με τα μάτια στην επόμενη μέρα, για να πάρουν καλύτερες θέσεις στο μοίρασμα της λείας που θα ακολουθήσει, βάζοντας σε κίνδυνο, εκτός από τους πολύπαθους λαούς της περιοχής και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η ανακοίνωση του Προέδρου των ΗΠΑ, της 19ης Δεκέμβρη 2018, για αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Βόρεια Συρία, σηματοδοτεί το πέρασμα σε μια νέα φάση της ισχυρής σύγκρουσης των γεωπολιτικών συμφερόντων ανάμεσα στους μεγάλους και μικρούς ιμπεριαλιστές που σχεδιάζουν την «επόμενη μέρα».

Στην πραγματικότητα οι Αμερικάνοι ετοιμάζονται να αποσύρουν τους 2.000 στρατιώτες και αξιωματικούς τους από τη Ροζάβα που λειτουργούσαν σαν εκπαιδευτές του συνασπισμού των αραβοκουρδικών Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) και, το κύριο και σπουδαιότερο, σχημάτιζαν μια ασπίδα απέναντι στις διαθέσεις των Τούρκων να χτυπήσουν τους Κούρδους της Ροζάβα, για όσο θα κρατούσε η μάχη και μαζί η συμμαχία για την αντιμετώπιση του ISIS. Την ίδια στιγμή όχι μόνο δεν αποσύρονται από την ευρύτερη περιοχή, αλλά ενισχύουν την παρουσία τους στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι Αμερικάνοι αναβαθμίζουν τις στρατιωτικές δυνάμεις τους στην Ελλάδα και την Κύπρο, αξιοποιώντας παλιές και νέα υποδομές, προωθούν σχέδια μέσα από αμυντικές συνεργασίες» με δυνάμεις σαν το Ισραήλ και την Αίγυπτος. Επιχειρηματικοί κολοσσοί, όπως η «ExxonMobil», δραστηριοποιούνται στην ελληνική και την κυπριακή ΑΟΖ, με την σταθερή παρουσία ισχυρών αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων.

Μια βδομάδα νωρίτερα,σις12 Δεκέμβρη, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε συνάντηση για την τουρκική στρατιωτική βιομηχανία, ανακοίνωσε ότι η Τουρκία θα ξεκινήσει τις επόμενες μέρες νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Βόρεια Συρία,  μετά την «Ασπίδα του Ευφράτη» και τον «Κλάδο Ελαίας», αυτή τη φορά ανατολικά του Ευφράτη, στα Καντόνια της Ροζάβας. «Είπαμε ότι θα ξεκινήσουμε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις μας για να σώσουμε την περιοχή από  την αποσχιστική τρομοκρατική οργάνωση – (στο PYD αναφέρθηκε και τους Κούρδους πολιτοφύλακες των YPG/YPJ) –, μέσα σε λίγες μέρες, τώρα είναι καιρός να πραγματοποιήσουμε την απόφασή μας να διασκορπίσουμε τους “κύκλους του τρόμου” ανατολικά του Ευφράτη».

Από τις κινητοποιήσεις των λαών της Ροζάβα, την Πέμπτη 20 Δεκέμβρη, μπροστά από τη βάση της Συμμαχίας στο Κομπανί, μια μέρα μετά την Ανακοίνωση Αποχώρησης των Αμερικάνων. (ΦΩΤΟ ANF)

Η Ανακοίνωση αποχώρησης των ΗΠΑ, που ανάβει το πράσινο φως για επικείμενη εισβολή της Τουρκίας, φαίνεται να «αιφνιδίασε» αρκετούς στην Ευρώπη και μέσα στις ίδιες τις ΗΠΑ, φανερώνοντας την ισχυρή διαπάλη ανάμεσα στα συμφέροντα των Γάλλων και των Γερμανών, αλλά και μέρους του Κεφαλαίου των ΗΠΑ.

Όμως είχαν προηγηθεί συζητήσεις με την Τουρκία, τον Ιούνη 2018, και αποχώρηση, με αίτημα των Αμερικάνων, των τελευταίων Κούρδων στρατιωτικών συμβούλων από την Μανμπίτζ – οι Κούρδοι πολιτοφύλακες των YPG/YPJ είχαν αποχωρήσει τον Νοέμβρη του 2016 και την προστασία της περιοχής είχαν αναλάβει Πολιτοφύλακες της Μανμπίτζ και ένα φυλάκιο των Αμερικάνων –. Παράλληλα προχωρά η πώληση των αεροσκαφών F35, που προσωρινά έχει «παγώσει», και η ολοκλήρωση της πώλησης αντιαεροπορικών συστημάτων «Πάτριοτ».

Τέλος η Τουρκία «συμφώνησε» με τις ΗΠΑ ότι, μετά την αποχώρηση των αμερικάνικων στρατευμάτων, αναλαμβάνει να πολεμήσει τα υπολείμματα του ISIS και την εξαφάνιση κάθε τρομοκρατικού στοιχείου… Μόνο που στα εδάφη που βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο των υποστηριζόμενων από την Τουρκία ισλαμιστών  και υπάρχουν τουρκικά στρατεύματα, δεν υπάρχουν πια καθόλου δυνάμεις του ISIS. Για τους Τούρκους βέβαια τρομοκράτες θεωρούνται οι Κούρδοι πολιτοφύλακες των YPG/YPJ και όλος ο πληθυσμός που μιλάει κουρδικά.

Στις αρχές του Νοέμβρη, σε μια κίνηση καλοπιάσματος της Τουρκίας, η κυβέρνηση των ΗΠΑ επικήρυξε τρία ηγετικά στελέχη του PKK, και ενέκρινε την καταβολή έως και 5 εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες «που θα οδηγήσουν στον εντοπισμό» του Μουράτ Καραγιλάν, έως και 4 εκατομμυρίων για τον Τζεμίλ Μπαγίκ και 3 εκατομμυρίων για τον Ντουράν Καλκάν.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας χαρακτήρισε θετική την κίνηση αυτή της κυβέρνησης Τραμπ, προσθέτοντας ωστόσο πως αναμένει να την ακολουθήσουν χειροπιαστά μέτρα στη Συρία και στο Ιράκ όσον αφορά τον αγώνα εναντίον του PKK και των παραφυάδων του, εννοώντας σαφώς το PYD και τις δυνάμεις των YPG/YPJ.

Από την πλευρά της η Τουρκία, αφού χρηματοδότησε, εξόπλισε και εκπαίδευσε κάθε είδους αντικαθεστωτικές ομάδες, από τα παρακλάδια της Αλ Νούσρα μέχρι και αυτόν τον ίδιο τον ISIS, αποφάσισε να εμπλακεί η ίδια, εισβάλοντας στη Συρία στο πλευρό των αντικαθεστωτικών «μετριοπαθών» ισλαμοφασιστών, τις δυνάμεις των οποίων ενισχύει με στρατολογημένους ισλαμιστές και πρώην μέλη του ISIS, που μεταφέρει από την Τουρκία.

Τον Αύγουστο του 2016 ξεκινάει η επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη». Τουρκικά στρατεύματα με τις συμμορίες τους εισβάλουν στη Συρία και χτυπούν την μεθοριακή πόλη Τζαραμπλούς, με την βοήθεια και της αμερικάνικης αεροπορίας. Μετά από σύντομη μάχη, οι ισλαμοφασίστες του ISIS παραδίνονται, οι περισσότεροι από αυτούς «ξυρίζουν τα μούσια τους» και εντάσσονται στις φιλοτουρκικές δυνάμεις…

Τον Γενάρη του 2018 ξεκινάει η επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας». Στις 18 Μάρτη, οι Τούρκοι με τις συμμορίες τους, κάτω από τα παγωμένα και αδιάφορα βλέμματα των Ρώσων και των Ιρανών και την σιωπή των Αμερικάνων και των Ευρωπαίων, εισβάλουν στο Αφρίν και το «απελευθερώνουν από τους κατοίκους του».  Οι Τούρκοι κάνουν σαφές στην παγκόσμια κοινή γνώμη, τι εννοούν με τον όρο «τρομοκρατία», προχωρώντας σε εθνοκάθαρση και γενοκτονία στην περιοχή.

Ταυτόχρονα η τουρκική αεροπορία δεν σταμάτησε τις εισβολές και τους βομβαρδισμούς στο Βόρειο Ιράκ, παρά τις διαμαρτυρίες της κυβέρνησης του Ιράκ, κυνηγώντας μαχητές του PKK, όπου σε κάθε τέτοια επιχείρηση χάνουν την ζωή τους άμαχοι πολίτες, που προσπαθούν να χτίσουν τις ζωές τους από την αρχή.

 Οι τελευταίες επιδρομές, στα εδάφη των Γεζίντι, στο Β. Ιράκ, έγιναν στις 14 και 15 Δεκέμβρη, με θύματα αρκετούς άμαχους και γυναικόπαιδα. Η Τουρκία συνεχίζει τη γενοκτονία από εκεί που σταμάτησαν οι ισλαμοφασίστες του ISIS.

Από την κηδεία τεσσάρων θυμάτων από τους τουρκικούς βομβαρδισμούς στο Καταφύγιο Προσφύγων στο Μαχμούρ του Βόρειου Ιράκ. (ΦΩΤΟ ANF)

Σε ομιλία του, στην πόλη Ντενιζλί της νοτιοδυτικής Τουρκίας, ο Ερντογάν τόνισε ότι οι επιδρομές εναντίον των μελών του PKK στην περιοχή Σίντζαρ του βόρειου Ιράκ «μετέτρεψαν αυτές τις περιοχές στους τάφους τους. Θα τους θάψουμε στα ορύγματα που σκάβουν».

Οι μόνοι φίλοι των Κούρδων είναι τα βουνά

Την Ανακοίνωση για την αποχώρηση των Αμερικάνων ακολούθησαν αρκετές αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο. Ο Αμερικάνος υπουργός Αμυνας, Τζέιμς Μάτις, παραιτήθηκε διαφωνώντας με τις επιλογές του Τραμπ.

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ικανοποιημένος από την ανακοίνωση αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία και τη χαρακτήρισε «δίκαιη».

Η Γερμανία ανησυχεί: «Η μονομερής αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από τη Συρία μπορεί να επιφέρει πλήγμα στη μάχη κατά της οργάνωσης ISIS και να θέσει σε κίνδυνο τις επιτυχίες που έχουν καταγραφεί». Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας σε σύντομη δήλωσή του αναφέρει:  «Δεν είμαστε οι μόνοι που εκπλαγήκαμε από την αιφνίδια αλλαγή πολιτικής εκ μέρους της αμερικανικής πλευράς. Το ISIS υποχώρησε όμως η απειλή παραμένει». Στη Συρία παραμένουν γύρω στου 1.200 Γερμανούς στρατιώτες.

Οι Γάλλοι έχουν να αντιμετωπίσουν την έντονη δράση των ισλαμοφασιστών μέσα στην ίδια τη Γαλλία και τη διατήρηση των συμφερόντων που έχουν διαχρονικά μέσα στη Συρία. Η υπουργός Αμυνας  Φλοράνς Παρλί σημειώνει: Αν και το ISIS έχει χάσει το 90% των εδαφών που ήλεγχε, η μάχη δεν έχει ακόμη τελειώσει. «Το Ισλαμικό Κράτος δεν εξαφανίστηκε από τον χάρτη, ούτε οι ρίζες του. Οι τελευταίοι θύλακες της τρομοκρατικής αυτής οργάνωσης πρέπει να ηττηθούν στρατιωτικά μια για πάντα». Η Γαλλίδα υπουργός ανέφερε: «Προς το παρόν, ασφαλώς θα μείνουμε στη Συρία γιατί ο αγώνας κατά του Ισλαμικού Κράτους είναι ζωτικής σημασίας». Φαίνεται ότι στο μεταξύ δυνάμεις του γαλλικού στρατού αναπτύχθηκαν ανάμεσα στις δυνάμεις των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων και των μισθοφόρων των Τούρκων, στη θέση των Αμερικάνων.

Η Μεγάλη Βρετανία σημειώνει πως είναι σημαντικό να μην υποτιμηθεί η απειλή που εγκυμονεί το ISIS. «Ακόμη και χωρίς έδαφος, το ISIS θα παραμείνει απειλή».  

Πάνω από εκατό χιλιάδες άτομα από τη Βόρεια και την Ανατολική Συρία συναντήθηκαν, την Τετάρτη 20 Δεκέμβρη, σε μια διαμαρτυρία μπροστά στη βάση της Συμμαχίας στο Κομπανί ενάντια στις βρώμικες διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας.

Από την άλλη σε ανακοίνωσή τους οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) προειδοποιούν ότι η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ θα δώσει την ευκαιρία στην τρομοκρατική οργάνωση του ISIS να ανασυνταχτεί.

Τον Μάρτη του 2017, η διοικήτρια των YPJ, Νασρίν Αμπντουλάχ, εξηγώντας τη συμμαχία των Κουρδικών Δυνάμεων με τους Αμερικάνους δήλωνε:

«Δεν έχουμε ξεχάσει το ρητό ότι οι μόνοι φίλοι των Κούρδων είναι τα βουνά, αυτό συνεχίζει να είναι αλήθεια».

Και εξηγούσε: Η βοήθεια των ΗΠΑ είναι «στρατιωτική, όχι πολιτική ή οικονομική, υποστήριξη». Μια «προσωρινή, διαφανή, τακτική» συμφωνία. Εμείς έχουμε στρατιωτική συνεργασία με τις ΗΠΑ για να πολεμήσουμε την τρομοκρατία του ISIS και τους υπόλοιπους τρομοκράτες, για αυτόν τον σκοπό είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τον οποιοδήποτε, είτε είναι οι ΗΠΑ είτε είναι η Ρωσία».

Τον Απρίλη του 2017, ο τότε συμπρόεδρος του PYD, Σαλίχ Μούζλιμ (Saleh Muslim), σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ειδήσεων ANF NEWS, για την επιχείρηση στη Ράκκα, τις συζητήσεις με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, τις απειλές της Τουρκίας και τις εξελίξεις γύρω από την Manbij (Ιεράπολη), δήλωνε:  και το Efrin:

— Έχουμε το σχέδιο μας για μια Δημοκρατική Ομοσπονδιακή Συρία που στοχεύει στον εκδημοκρατισμό της Συρίας. Και αυτοί λένε πως θέλουν μια δημοκρατική Συρία. Ακόμα και εάν αυτό είναι σε επίπεδο συζητήσεων, λένε ότι δε θέλουν τη διαίρεση της Συρίας. Ούτε εμείς θέλουμε η Συρία να διαιρεθεί. Θέλουμε να παραμείνουμε ως μέρος της Συρίας. Είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος με τις διεθνείς δυνάμεις σε αυτό το θέμα. Παρόλα αυτά, θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε με σκοπό την υλοποίηση του σχεδίου μας σε κάθε περίπτωση. Στο μέλλον ίσως υπάρξουν διαφωνίες και ίσως βρεθούμε σε διαφορετικές καταστάσεις. Αυτό δεν είναι θέμα που μπορεί να μας οδηγήσει να ζητήσουμε τη διαίρεση της Συρίας. Υπάρχουν διαφορετικές δυναμικές και η ομοφωνία ίσως να μην επιτευχθεί. Θα είμαστε προετοιμασμένοι και για μία διαφορετική περίπτωση. Θέλουμε να κάνουμε τις σχέσεις μας σταθερές και μόνιμες σε κάθε περίπτωση. Αυτές οι σχέσεις βασίζονται σε αμοιβαία συμφέροντα και έτσι θα μείνουν.
— Ωστόσο, δεν έχουμε κάποια γραπτή συμφωνία. Οι ΗΠΑ και οι άλλες δυνάμεις έχουν ευρύτερους στόχους στην περιοχή. Το ζήτημα δεν είναι μόνο η Συρία και το Κουρδιστάν. Υπάρχουν πολλά άλλα ζητήματα όπως αυτό των ΗΠΑ-Ρωσίας, του ΝΑΤΟ, των σχέσεων με την Τουρκία και την Ουκρανία. Η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη για αυτούς. Ίσως χρειαστεί να διαλέξουν μεταξύ ΝΑΤΟ και Τουρκίας στο μέλλον. Αυτό γιατί το ΝΑΤΟ είναι σημαντικό για αυτούς. Εξαιτίας των συμφερόντων τους με την Τουρκία, ίσως διαλέξουν να τελειώσουν τις σχέσεις τους μαζί μας. Γνωρίζουμε αυτήν την πραγματικότητα. Ωστόσο, δε γνωρίζουμε ακόμα τι θα κάνουν. Αλλά θέλουμε οι σχέσεις μας να συνεχίσουν στη βάση των αμοιβαίων συμφερόντων. Ακόμα, δεν είμαστε ούτε ποτέ θα γίνουμε υπηρέτης κανενός. Πράττουμε σύμφωνα με τα συμφέροντά μας και θα συνεχίσουμε έτσι. Θέλουμε οι σχέσεις μας να συνεχιστούν σε αυτό το πλαίσιο.

Η Ενωση Κουρδικών Κοινοτήτων (KCK) εξέδωσε, την Δευτέρα 24 Δεκέμβρη, δήλωση σχετικά με την απόφαση του Τραμπ να αποσύρει στρατεύματα από τη Συρία, ενώ συνεχίζεται η πάλη εναντίον του ISIS.

Η δήλωση αξιολογεί τα σχέδια πίσω από την απόφαση και τις πιθανές συνέπειες, ζητώντας την αύξηση της μάχης ενάντια στους κατακτητές που βασίζονται στην αυτοδυναμία. Ανάμεσα στα άλλα αναφέρεται:

  • Η KCK εκτιμά ότι πρόκειται για μια επιχείρηση για τη διάσωση του τουρκικού κράτους το οποίο έχει μπει σε μια διαδικασία κατάρρευσης αντιμετωπίζοντας τον αγώνα του κουρδικού λαού για ελευθερία.
  • Η απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη Συρία, αξιολογείται ως πρόσκληση για τουρκική εισβολή κατοχή και εξέθεσαν ορισμένα σχέδια που σχεδιάζονται. Οι αξιολογήσεις των δομών της δημοκρατικής κοινωνίας της Rojava αναλύουν και βρίσκουν την απόσυρση των ΗΠΑ να είναι σύμφωνη με ένα τέτοιο βρώμικο σχέδιο. Ωστόσο, τέτοια σχέδια ισχύουν εδώ και χρόνια, αλλά δεν μπορούσαν ποτέ να ξεπεράσουν το δημοκρατικό-επαναστατικό μονοπάτι στη βόρεια Συρία.
  • Οι επιθέσεις κατοχής του τουρκικού κράτους και η αποχώρηση των ΗΠΑ θα αυξήσουν περαιτέρω την αποφασιστικότητα των ανθρώπων να αντισταθούν και να ενισχύσουν την επανάσταση.
  • Η δημοκρατική επανάσταση στη Συρία διαστρεβλώνεται από τον αγώνα των εξωτερικών δυνάμεων στον χαρακτήρα της. Με αυτόν τον τρόπο, όλες οι εξωτερικές δυνάμεις και οι απάνθρωπες συμμορίες όπως το ISIS εμπόδισαν τον αγώνα των λαών της Συρίας να πάρουν την αρχική τους κατεύθυνση. Οι δημοκρατικές επαναστατικές δυνάμεις, παραπλανημένες στην αραβική κοινωνία, θα επιστρέψουν στην αληθινή πορεία του δημοκρατικού-επαναστατικού αγώνα στη Συρία. Συγκεκριμένα, η δημοκρατική-επαναστατική δυναμική μέσα στην αραβική κοινωνία, που παραπλανήθηκε μαζί με την παρέμβαση του τουρκικού κράτους, θα διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην επικείμενη φάση της δημοκρατικής επανάστασης και στην οικοδόμηση της ενότητας της Συρίας. η δημοκρατική-επαναστατική δυναμική μέσα στην αραβική κοινωνία, που αποπροσανατολίστηκε και από την παρέμβαση του τουρκικού κράτους, θα διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην επικείμενη φάση της δημοκρατικής επανάστασης και στην οικοδόμηση της ενότητας της Συρίας.
  • Η επανάσταση της Ροζάβα και οι δημοκρατικές επαναστατικές δυνάμεις στη Συρία εισήλθαν στο στάδιο της ιστορίας χωρίς τη βοήθεια εξωτερικών δυνάμεων. Με αυτή την έννοια, η αποχώρηση των ΗΠΑ δεν θα αποδυναμώσει τον δημοκρατικό επαναστατικό αγώνα στη Συρία. Αντίθετα, θα προκαλέσει την κατάρρευση της πολιτικής του τουρκικού κράτους, που επιδιώκει να εγκαθιδρύσει μια πολιτική κυριαρχία στη Συρία μέσω της αμερικανικής παρουσίας και βασίζεται σε εξωτερικές δυνάμεις.
  • Όχι μόνο οι ΗΠΑ, αλλά όλες οι δυνάμεις, πάνω από όλα η Τουρκία, πρέπει να αποσυρθούν από τη Συρία. Η βασική δύναμη που υπονομεύει τη σταθερότητα, την ειρήνη και την αδελφοσύνη των λαών στη Συρία σήμερα και επιδεινώνει τα προβλήματα είναι το τουρκικό κράτος κατοχής. Έτσι, οι λαοί της Μέσης Ανατολής και της Συρίας, καθώς και ολόκληρη η ανθρωπότητα, θα πρέπει να πάρουν θέση εναντίον του φασιστικού τουρκικού κράτους και να αγωνιστούν για τον τερματισμό της κατοχής της Συρίας, συμπεριλαμβανομένου του Αφρίν.
  • Ο πληθυσμός της βόρειας Συρίας έχει περισσότερους από δέκα χιλιάδες νεκρούς και τουλάχιστον δύο φορές περισσότερους τραυματίες στον αγώνα κατά του ISIS και έχει γίνει συνείδηση ​​ολόκληρης της ανθρωπότητας σήμερα, που σημαίνει ότι γίνεται η πιο ισχυρή κοινωνία στον κόσμο. Δεν είναι δυνατόν να νικήσουνε μια λαϊκή δύναμη που έγινε η συνείδηση ​​και η τιμή του κόσμου.
  • Αυτή τη στιγμή, το φασιστικό καθεστώς ΑΚΡ / ΜΗΡ αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τη δημοκρατική ενότητα της Συρίας. Χωρίς την παρέμβαση του τουρκικού κράτους, οι λαοί της Συρίας, βασισμένοι στις αρχές ενός δημοκρατικού έθνους, θα διατηρούν την ενότητά τους και θα διασφαλίζουν τον εκδημοκρατισμό της Συρίας. Ο εκδημοκρατισμός είναι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί η ενότητα της Συρίας.

Και καταλήγει η δήλωση:

«Καλούμε τους Κούρδους και όλους τους άλλους λαούς της Βόρειας Συρίας να δυναμώσουν την αντίσταση εναντίον των εισβολέων με την συνειδητοποίηση ότι η συνείδηση ​​και η τιμή των ανθρώπων είναι η μεγαλύτερη δύναμη και να οικοδομήσουν τη Δημοκρατική Συρία στη βάση μιας δημοκρατικής και ελεύθερης Συρίας. Επαναλαμβάνουμε ότι είμαστε πάντα δίπλα στον λαό μας σε όλα τα μέρη του Κουρδιστάν».

(Επισκέψεις: 955 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend