Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Οι Κούρδοι της Αθήνας τίμησαν την Παγκόσμια Ημέρα Αλληλεγγύης στο Κομπανί

Με εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο οι Κούρδοι τίμησαν την 1η Νοέμβρη Παγκόσμια Ημέρα για το Κομπανί . Οι Κούρδοι..

Με εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο οι Κούρδοι τίμησαν την 1η Νοέμβρη Παγκόσμια Ημέρα για το Κομπανί . Οι Κούρδοι της Αθήνας συγκεντρώθηκαν σήμερα το απόγευμα στα Προπύλαια και άναψαν κεριά για να τιμήσουν την ηρωική αντίσταση της μαρτυρικής πόλης ενάντια στο ISIS και τη συνεχιζόμενη αντίσταση του λαού της Rojava, ενάντια στο σκοτάδι της τρομοκρατίας και της τουρκικής κατοχής.

Αντιπροσωπεία των Κούρδων στα Προπύλαια, στην Αθήνα.
Από τις εκδηλώσεις τιμής της 1ης Νοέμβρη -Παγκόσμιας μέρας για το Κομπανί, στο Βερολίνο (φωτό ANF)
Από τις εκδηλώσεις τιμής της 1ης Νοέμβρη -Παγκόσμιας μέρας για το Κομπανί, στο Σύδνεϋ (φωτό ANF)
Από τις εκδηλώσεις τιμής της 1ης Νοέμβρη -Παγκόσμιας μέρας για το Κομπανί, στη Ρώμη (φωτό ANF)
Από τις εκδηλώσεις τιμής της 1ης Νοέμβρη -Παγκόσμιας μέρας για το Κομπανί, στη Βασιλεία, Ελβετία. (φωτό ANF)

Το Κομπανί, μια μικρή πόλη 45.000 κατοίκων, στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία, στις 15 Σεπτέμβρη 2014 έδωσε ραντεβού με την αθανασία, όταν άρχισε η λυσσαλέα επίθεση των βαριά εξοπλισμένων μισθοφόρων του ISIS, από ανατολικά, δυτικά και νότια της πόλης. Στο βορρά στα τουρκοσυριακά σύνορα τουρκικά στρατεύματα, παραταγμένα κατά μήκος των συνόρων, εμπόδιζαν Κούρδους εθελοντές που ήθελαν να περάσουν από τη Τουρκία για να πολεμήσουν στο πλευρό των ομοεθνών τους.

Το αυτοδιοικούμενο καντόνι του Κομπανί, που δημιουργήθηκε τον Δεκέμβρη του 2012, ερημώθηκε. Πάνω από 100 χωριά της περιοχής ισοπεδώθηκαν. 200.000 κάτοικοι, μαζί με το 90% της πόλης, πήραν το δρόμο της προσφυγιάς.

4.500 μαχητές και μαχήτριες των Μονάδων Λαϊκής Προστασίας YPG/YPJ (ΓεΠεΓκε/ΓεΠεΖε), αποφάσισαν να αντισταθούν και να υπερασπιστούν την πόλη, σε έναν αγώνα που έμοιαζε χαμένος, με βασικά τους όπλα την αυτοθυσία και τη βαθιά τους αγάπη στις αξίες της ισότητας και της δημοκρατίας. Ένα νέο Μεσολόγγι γεννήθηκε στη μέση της Ροζάβας (το Δυτικό Κουρδιστάν), μια καινούργια Καισαριανή άρχισε να γράφει σελίδες δόξας, ένα σύγχρονο Στάλινγκραντ προκάλεσε τον παγκόσμιο θαυμασμό και κέρδισε την διεθνή αλληλεγγύη.

 

Η ηρωική αντίσταση των υπερασπιστών του Κομπανί με βασικό τους όπλο την αυτοθυσία των υπερασπιστών του και τη βαθιά τους αγάπη στις αξίες της ισότητας και της δημοκρατίας, προκάλεσε παγκόσμια συγκίνηση και ένα μεγάλο κύμα αλληλεγγύης .

Την 1η Νοέμβρη 2014 συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στους υπερασπιστές του Κομπανί που μάχονταν μέχρι εκείνη την ώρα για 45 περίπου ημέρες, οργανώνονται σε ολόκληρο τον κόσμο. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε μεγάλες πόλεις της Ευρώπης, της Αυστραλίας και της Βόρειας Αμερικής, ανάμεσά τους και στην Αθήνα.

Η 1η Νοέμβρη καθιερώνεται Παγκόσμια Ημέρα Αλληλεγγύης στο Κομπανί.

Η απόφαση των Κούρδων μαχητών του YPG/YPJ να αντισταθούν και να υπερασπιστούν ανυποχώρητα το Κομπανί με βασικό τους όπλο την αυτοθυσία των υπερασπιστών του και τη βαθιά τους αγάπη στις αξίες της ισότητας και της δημοκρατίας, προκάλεσε παγκόσμια συγκίνηση και ένα μεγάλο κύμα αλληλεγγύης

Στο τέλος του Οκτώβρη αμερικανικά αεροπλάνα άρχισαν να βομβαρδίζουν θέσεις των ακραίων ισλαμιστών του ISIS. Οι Τούρκοι, κάτω από τη πίεση της διεθνούς κοινότητας και τις διαδηλώσεις οργής των Κούρδων της Τουρκίας, επιτρέπουν να περάσουν από τα τουρκικά εδάφη 150 μαχητές Πεσμεργκά, από το ιρακινό Κουρδιστάν, για να πολεμήσουν στο πλευρό των YPG/YPJ.

Μετά από 133 μέρες, από τις 15 Σεπτέμβρη του 2014, οι ηρωικοί κάτοικοι του Κομπανί και των γύρω χωριών, οι περήφανοι μαχητές και μαχήτριες των Μονάδων Λαϊκής Προστασίας YPG/YPJ (ΓεΠεΓκε/ΓεΠεΖε) και οι Κούρδοι Πεσμεργκά από το Ιράκ, απελευθέρωσαν τελείως την πόλη και τη γύρω περιοχή διώχνοντας από τα εδάφη τους, τους φανατικούς και βαριά εξοπλισμένους μισθοφόρους του «Ισλαμικού Κράτους» (ISIS).

Την Δευτέρα 26 Γενάρη 2015, οι Μονάδες Λαϊκής Προστασίας YPG/YPJ της Ροζάβα ανακοίνωσαν επίσημα την πλήρη απελευθέρωση της πόλης του Κομπανί και το διώξιμο των μισθοφόρων φονιάδων του «Ισλαμικού Κράτους» (Daesh – ISIS) από την περιοχή.

Η πλατεία Azadeye (Αζαντεγί – Ελευθερίας) στο Κομπανί, πριν από τον Σεπτέμβρη του 2014
Η πλατεία Azadeye (Αζαντεγί – Ελευθερίας) στο Κομπανί, όπως ήταν τον Γενάρη του 2015, μετά την ήττα του ISIS. Μόνο ο αετός έχει μείνει στη θέση του, αν και τραυματισμένος, να κοιτάει με αισιοδοξία το μέλλον.

Οι μισθοφόροι φονιάδες του «Ισλαμικού Κράτους», αφού σκόρπισαν το θάνατο, στο όνομα μιας στρεβλωμένης πίστης, λεηλάτησαν, βίασαν, δολοφόνησαν γέρους, γυναίκες και παιδιά, υποχρεώθηκαν σε άτακτη φυγή, αφήνοντας πίσω τους εκατοντάδες νεκρούς και τα συντρίμμια μιας πόλης, με κατεστραμμένες σχεδόν ολοκληρωτικά τις υποδομές Ολόκληρος ο κόσμος πανηγυρίζει την μεγάλη νίκη. Μόνο ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφού έκανε ότι μπορούσε να μείνει η πόλη αβοήθητη μέχρι να πέσει στα χέρια του ISIS, έκφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του από αυτή την εξέλιξη, φοβούμενος κυρίως τη δημιουργία ενός δεύτερου αυτόνομου Κουρδιστάν, αυτή τη φορά στα σύνορα Συρίας – Τουρκίας.

Μια καινούργια μέρα ξημέρωσε. Η μέρα της ανοικοδόμησης. Το Κομπανί ξαναχτίστηκε, οι κάτοικοί του που αναγκάστηκαν να φύγουν για να σώσουν τη ζωή τους και τις οικογένειές τους, επέστρεψαν. Κτίρια που καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της πόλης ξαναχτίζονται και αποκαθίστανται οι απαραίτητες υποδομές. Ένα νέο μοντέλο συμμετοχικής δημοκρατίας που αναπτύχθηκε από τα γραπτά του Abdullah Ocalan εφαρμόζεται παράλληλα με την τεράστια προσπάθεια της ανοικοδόμησης.

Σήμερα, ότι δεν κατάφερε να κάνει το ηττημένο πια ISIS, το κάνει τώρα η Τουρκία του Ερντογάν. Η κατοχή, λεηλασία και εθνοκάθαρση στο Αφρίν αποτελούν άμεση συνέχεια των έργων του ISIS. Οι επιθέσεις εναντίον του λαού των Γιεζίντι, που βίωσε την γενοκτονία από το ISIS, συνεχίζονται αμείωτες από τα τουρκικά στρατεύματα και τις ισλαμοφασιστικές συμμορίες τους ακολουθώντας την ίδια φιλοσοφία. Το πνεύμα του ISIS προσπαθεί να παραμείνει ζωντανό στο σώμα του φασισμού του Ερντογάν. Ο αγώνας για την απελευθέρωση του Αφρίν είναι από αυτή την άποψη ένας αγώνας εναντίον της ιδεολογίας του ISIS. Η δημιουργία ενός ασφαλούς χώρου για τους Γιεζίντι πάνω στη γη, που θα τους επιτρέψει να ζήσουν μια αυτόνομη ζωή, να υπερασπιστούν ένα αυτόνομο Γιεζιντστάν (Ezidxan – το όνομα της πατρίδας των Γιεζίντι), σημαίνει ταυτόχρονα υπεράσπιση της ανθρωπότητας από το σκοτάδι του ISIS.

Σχετικά θέματα

Απόψεις