Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Οι κατασκηνωτές του «Κόκκινου Αερόστατου» επισκέφτηκαν τον προϊστορικό οικισμό στο Δισπηλιό

Στον προϊστορικό οικισμό στο Δισπηλιό, έναν λιμναίο οικισμό της Νεότερης Νεολιθικής Περιόδου, που αναπτύχθηκε γύρω από τη λίμνη από τα μέσα της 6ης χιλιετίας π.Χ. μέχρι τα μέσα της 4ης χιλιετίας π.Χ. βρέθηκαν σήμερα το πρωί οι κατασκηνωτές του «Κόκκινου Αερόστατου».

Στον προϊστορικό οικισμό στο Δισπηλιό, έναν λιμναίο οικισμό της Νεότερης Νεολιθικής Περιόδου, που αναπτύχθηκε γύρω από τη λίμνη από τα μέσα της 6ης χιλιετίας π.Χ. μέχρι τα μέσα της 4ης χιλιετίας π.Χ. βρέθηκαν σήμερα το πρωί οι κατασκηνωτές του «Κόκκινου Αερόστατου».

Πρόκειται για έναν από τους σπουδαιότερους προϊστορικούς οικισμούς της Ευρώπης, ο οποίος ανακαλύφθηκε αρχικά το 1932, όταν σε μια περίοδο μεγάλης ξηρασίας τα νερά της λίμνης υποχώρησαν και αναδύθηκαν ξύλινοι πάσαλοι. Ο αρχαιολόγος Αντώνης Κεραμόπουλος μίλησε, τότε, για ύπαρξη λιμναίου οικισμού. Η σταθερή και συστηματική ανασκαφή και μελέτη του χώρου πραγματοποιήθηκε από τον κομμουνιστή καθηγητή Γιώργο Χουρμουζιάδη από το 1992 έως και τον θάνατό του, το 2013, ο οποίος μαζί με την ομάδα του έκαναν και αναπαράσταση του τμήματος οικισμού και των καλυβιών με τα υλικά που χρησιμοποιούσαν και τότε, αλλά και το εσωτερικό τους.

Στο χώρο έχει στηθεί αναπαράσταση του προϊστορικού οικισμού

Όπως σημείωσε ο ξεναγός, εργαζόμενος του χώρου Γιάννης Γιάκας, ο οποίος με την ενδιαφέρουσα ξενάγησή του κέρδισε το χειροκρότημα των παιδιών, εδώ ήταν ένας πολύ μεγάλος οικισμός με εκατοντάδες καλύβες, αλλά όπως έλεγε ο Γ. Χουρμουζιάδης το ενδιαφέρον δεν είναι πόσες καλύβες υπήρχαν, αλλά γιατί οι άνθρωποι ήρθαν και αποφασίζουν να δημιουργήσουν έναν οικισμό σε αυτό το μέρος.

Μέσα από ερωτήσεις και απαντήσεις τα παιδιά απαρίθμησαν τους λόγους, όπως τη χρησιμότητα του νερού τόσο για τη ζωή του ανθρώπου όσο και για την άμυνά του από τα άγρια ζώα και τα φερτά υλικά της λίμνης που χρησιμοποιούνταν ως δομικά υλικά.

Τα ευρήματα μαρτυρούν την ύπαρξη μιας αναπτυγμένης ανθρώπινης κοινωνίας, αφού βρέθηκαν στοιχεία που μαρτυρούν την ύπαρξη γεωργίας και κτηνοτροφίας (σπόροι, κόκαλα εξημερωμένων ζώων), εργαλεία ψαρέματος, ακόμα και μουσικό όργανο, μια φλογέρα, αλλά και κουδουνίστρες, ο οψιδιανός (ηφαιστειακό πέτρωμα) που βγαίνει στα Καρπάθια και τη Μήλο και φανερώνει την ύπαρξη και ανάπτυξη εμπορικών σχέσεων, καθώς και μια πινακίδα με σύμβολα που υποδηλώνουν τις αρχικές προσπάθειες του ανθρώπου να κάνει τον έναρθρο λόγο γραπτή γραφή.

Τα παιδιά στη συνέχεια περιηγήθηκαν στις καλύβες, συζήτησαν με βάση τις αντίστοιχες σελίδες του βιβλίου, «Κι όμως κινείται», έφτιαξαν με πηλό αντικείμενα που είδαν στις καλύβες και φυσικά έπαιξαν με την ψυχή τους.

Η συνέχεια του προγράμματος περιλαμβάνει βόλτα στο ενυδρείο και την πόλη της Καστοριάς.

Από 902.gr

 

Απόψεις