Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Εργαζόμενοι στα εργοτάξια του Μετρό: Με πολύμορφη μαζική απεργιακή δράση διεκδίκησαν τα δίκαια αιτήματα τους 

Με καθολική συμμετοχή και μαζική συγκέντρωση ξεκίνησαν από σήμερα Δευτέρα επαναλαμβανόμενες απεργίες οι εργαζόμενοι της «ΑΒΑΞ» στα εργοτάξια του Μετρό, έπειτα από μαζικές..

Με καθολική συμμετοχή και μαζική συγκέντρωση ξεκίνησαν από σήμερα Δευτέρα επαναλαμβανόμενες απεργίες οι εργαζόμενοι της «ΑΒΑΞ» στα εργοτάξια του Μετρό, έπειτα από μαζικές συνελεύσεις που πραγματοποίησαν στα κεντρικά εργοτάξια στα οποία βρίσκονται οι δύο μετροπόντικες, στη Βεΐκου και στην Κατεχάκη.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της μιας λωρίδας κυκλοφορίας της Λ. Κατεχάκη στο ρεύμα προς Αθήνα, ενώ ανάρτησαν πανό με τα αιτήματά τους στην πεζογέφυρα. Αποφάσισαν συνέχιση του απεργιακού αγώνα με συγκέντρωση το πρωί της Τρίτης 21 Μάη στο εργοτάξιο του Μετρό στην πλατεία Κολωνακίου.

Στο πλευρό τους βρέθηκαν αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, αποτελούμενη από τον Κώστα Ζιώγα, αντιπρόεδρο και τον Παναγιώτη Γολεγό, μέλος της Κεντρικής Διοίκησης και εργαζόμενο στα εργοτάξια της «ΑΒΑΞ» και ο Ηλίας Τσιμπουκάκης, πρόεδρος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών (ΣΜΤ).

Στη μαζική απεργιακή κινητοποίηση μίλησε ο Βασίλης Κλουβάτος, πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου των εργαζομένων στα εργοτάξια του Μετρό. Επίσης μίλησε ο Κώστας Ζιώγας, αντιπρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, ο οποίος κάλεσε τους εργαζόμενους να κλιμακώσουν την πάλη και τον αγώνα τους μέχρι η εργοδοσία να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους, καθώς και να μην υποκύψουν στις πιέσεις που ασκεί η εργοδοσία για να σπάσει η απεργία, πιέσεις και προσπάθειες που όμως μέχρι στιγμής έχουν πέσει στο κενό.

Οι εργαζόμενοι απεργούν απαιτώντας 15% αυξήσεις σε μισθούς και στα καταβαλλόμενα μεροκάματα, 10% επίδομα υπόγειων εργασιών, 5ήμερο – 8ωρο, μέτρα υγείας και ασφάλειας.

Τονίζουν πως δεν θα ανεχθούν να δουλεύουν 12ωρα – 13ωρα και 6ήμερα, κάτω από άθλιες συνθήκες εργασίας, μέσα στο λιοπύρι ή στο βάθος μιας «γαλαρίας», την ίδια στιγμή που βλέπουν τους κατασκευαστικούς ομίλους προκλητικά να ανακοινώνουν τα νέα ρεκόρ κερδών τα οποία σπάνε το ένα μετά το άλλο. Σε αυτό το πλαίσιο, κλιμακώνουν με συγκεντρώσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας εν μέσω απεργιών, μέχρι να καμφθεί η αδιαλλαξία του ομίλου.

Σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, μεταξύ άλλων επισημαίνει, ότι «ο πολύμηνος αγώνας σας είναι αγώνας όλου του κλάδου και είμαστε βέβαιοι ότι θα σπάσει την αδιαλλαξία της εργοδοσίας, όπως έσπασε η μοιρολατρία και ο φόβος. Είστε ήδη νικητές! Γιατί κατακτήσατε την ενότητα  και συνεχίζετε να δίνετε παλικαρίσια απεργιακή μάχη.  Ο αγώνας σας  έχει “βγει” από την περίφραξη του εργοταξίου και έχει γίνει ήδη γνωστός σε όλα τα εργοτάξια και τα γιαπιά της Αττικής.  Η μάχη αυτή μπορεί και πρέπει να δώσει τη σκυτάλη σε όλους τους εργαζόμενους στα μικρά και στα μεγάλα έργα. Να ατσαλώσει τον κλάδο για σκληρή αναμέτρηση με κυβέρνηση  και  εργοδοσία. Ώστε να βγούμε νικητές έχοντας  κατακτήσει αξιοπρεπείς μισθούς, ανθρώπινα ωράρια και χωρίς να φοβόμαστε αν δεν θα γυρίσουμε το μεσημέρι σπίτι μας!».

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή είχε συνάντηση με το επιχειρησιακό Σωματείο στα εργοτάξια του Μετρό ο Νίκος Έξαρχος, βουλευτής του ΚΚΕ, διαβεβαιώνοντας τους εργαζόμενους ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει να στηρίζει με όλους τους τρόπους τον αγώνα και τα δίκαια αιτήματά τους. Ενόψει δε και των ευρωεκλογών, ανέδειξε τη σημασία οι οικοδόμοι, οι εργαζόμενοι του κλάδου και ευρύτερα να ενισχύσουν το ΚΚΕ, ώστε να είναι ο λαός πιο δυνατός την επόμενη μέρα.

Πηγη: 902

Σχετικά θέματα

Απόψεις