Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ συνεχίζουν τον δίκαιο αγώνα για ΣΣΕ!

Την απόφασή τους να συνεχίσουν τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις, με στάσεις εργασίας και άλλες δράσεις, για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης..

Την απόφασή τους να συνεχίσουν τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις, με στάσεις εργασίας και άλλες δράσεις, για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ανακοίνωσαν οι ηθοποιοί του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν την Πέμπτη 3 Γενάρη 2019, ενώ την αλληλεγγύη τους στις κινητοποιήσεις των ηθοποιών του ΚΘΒΕ εκφράζουν εργαζόμενοι άλλων κλάδων μέσα από τα σωματεία τους.

Οι ηθοποιοί κατήγγειλαν την αδιαλλαξία της διοίκησης – διεύθυνσης του ΚΘΒΕ, που, με τη στήριξη της κυβέρνησης, επιμένει να επιβάλει στη ΣΣΕ το μνημόνιο και χτες το απόγευμα ανακάλεσε και τη συμφωνία της σε αύξηση 7%. Κάλεσαν τη διοίκηση – διεύθυνση του ΚΘΒΕ, το υπουργείο και την κυβέρνηση να σταματήσουν την κωλυσιεργία, τους εκβιασμούς και τις συκοφαντίες και να ανοίξουν τα θέατρα, υπογράφοντας εδώ και τώρα τη ΣΣΕ χωρίς τους μνημονιακούς όρους, με αύξηση 7%.

Από την πλευρά της η Νεφέλη Ανθοπούλου, πρόεδρος της πενταμελούς Αντιπροσωπευτικής Επιτροπής των ηθοποιών του ΚΘΒΕ, παρουσίασε το χρονικό του τρίμηνου εμπαιγμού και την επιμονή της διοίκησης – διεύθυνσης του ΚΘΒΕ να περιληφθεί στη ΣΣΕ ο μνημονιακός όρος που περικόπτει κατά 10% τους μισθούς τους. Πρόκειται για έναν όρο που εφαρμόζεται στην πράξη από το 2010, αλλά δεν περιλαμβάνεται στη ΣΣΕ. Εναντίον της εφαρμογής του μνημονιακού αυτού όρου, οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ έχουμε προσφύγει στα δικαστήρια και εκκρεμεί η απόφαση. Και εξήγησε: «Θεωρούμε ότι αυτές οι περικοπές είναι παράνομες, δεν τις αποδεχόμαστε. Αν δεχτούμε να μπει αυτός ο όρος στη ΣΣΕ είναι σαν να συνομολογούμε στις παράνομες περικοπές για τις οποίες έχουν προσφύγει δικαστικά και ταυτόχρονα ακυρώνουμε το δικαίωμά μας σε τωρινές και μελλοντικές διεκδικήσεις».

Ο Γιώργος Τσαγκαράκης, μέλος του ΔΣ του ΣΕΗ, επισήμανε ότι διοίκηση – διεύθυνση και κυβέρνηση θέλουν να βάλουν το μνημόνιο μέσα στη ΣΣΕ και ξεκαθάρισε: «Παράνομη είναι η περικοπή και διεκδικούμε με όλους τους τρόπους να σταματήσει. Διεκδικούμε την υπογραφή της ΣΣΕ με αύξηση 7% και την τήρησή της μέχρι κεραίας. Παλεύουμε για ένα ΚΘΒΕ που θα αντιμετωπίζει τον πολιτισμό ως κοινωνικό αγαθό και θα καλύπτει τις ανάγκες για θέατρο σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές. Και κάτω από μια τέτοια συνθήκη οι 100 ηθοποιοί που προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο, δεν θα του φτάνουν. Παλεύουμε ώστε όλοι οι εργαζόμενοι στο ΚΘΒΕ να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες τους μέσα από τη ΣΣΕ».

Παράλληλα ο Βασίλης Σεϊμένης, μέλος του ΔΣ του ΣΕΗ, απάντησε και στο επιχείρημα που προβάλλει η διοίκηση – διεύθυνση του ΚΘΒΕ ότι το ΣΕΗ έχει αποδεχτεί τη συμπερίληψη του μνηνομιακού όρου στη ΣΣΕ που έχει υπογραφεί για το Εθνικό Θέατρο. Όπως είπε, «στο Εθνικό Θέατρο μπήκε αυτός ο όρος πριν από 4 χρόνια. Έγινε αποδεκτός από την τότε διοίκηση του ΣΕΗ. Δεν έχουμε εμείς την ευθύνη». Επίσης, πρόσθεσε ότι κάθε χώρος έχει τη δική του δυνατότητα διεκδίκησης, άλλοι μπαίνουν μπροστά, άλλοι ακολουθούν. Δεν σημαίνει ότι αν κάποιος δέχεται να είναι απλήρωτος θα πρέπει να το δεχτούν και οι υπόλοιποι.

Μαζική συμπαράσταση

Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Σάκης Βαρδαλής, ο Λεωνίδας Στολτίδης από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ και εκπρόσωποι ταξικών σωματείων.

Τη συμπαράσταση στον αγώνα των ηθοποιών εκφράζουν με ανακοινώσεις τους η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος – Ακροάματος (ΠΟΘΑ) και Σωματεία – μέλη της όπως: Κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα, Ένωση Εργαζομένων ΕΡΤ, Σωματείο Τεχνικού Διοικητικού και Λοιπού Προσωπικού Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Ένωση Τραγουδιστών Ελλάδας, Ένωση Λυρικών Πρωταγωνιστών Ελλάδας, Πανελλήνιος Σύλλογος Μηχανικών και Τεχνικών ΕΡΤ, Σωματείο Εργαζομένων ΟΜΜΑ, Σωματείο Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου. Επίσης την συμπαράστασή του εκφράζει και ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος.

Την αμέριστη συμπαράστασή τους στον δίκαιο και αποφασιστικό αγώνα των εργαζομένων του ΚΘΒΕ για ανάκτηση των απωλειών και την απόφασή τους να διαθέσουν όλες τις δυνάμεις τους στην υπεράσπιση αυτού του αγώνα, αλλά και απέναντι σε οποιαδήποτε μορφή κυβερνητικής και εργοδοτικής πίεσης ή εκβιασμού εκφράζουν με ανακοινώσεις τους δεκάδες Σωματεία και Σύλλογοι.

Πηγή: 902.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις