Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

ΟΗΕ: Το ξέσπασμα μιας επιδημίας  χολέρας στη Συρία αποτελεί σοβαρή απειλή

Η εκτεταμένη καταστροφή των εθνικών υποδομών νερού μετά από περισσότερο από μια δεκαετία πολέμου σημαίνει ότι μεγάλο μέρος του συριακού πληθυσμού εξαρτάται από μη ασφαλείς πηγές νερού

Ένα ξέσπασμα μιας επιδημίας  χολέρας σε αρκετές περιοχές της Συρίας αποτελεί «σοβαρή απειλή για τους ανθρώπους στη Συρία και την περιοχή», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στη χώρα, ζητώντας επείγουσα απάντηση για τον περιορισμό της εξάπλωσής της.

Το ξέσπασμα πιστεύεται ότι συνδέεται με την άρδευση των καλλιεργειών με μολυσμένο νερό και με ανθρώπους που πίνουν μη ασφαλές νερό από τον ποταμό Ευφράτη που διχοτομεί τη Συρία από βορρά προς ανατολικά, ανέφερε σε δήλωσή του ο Ιμράν Ριζά, μόνιμος εκπρόσωπος του ΟΗΕ και συντονιστής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η εκτεταμένη καταστροφή των εθνικών υποδομών νερού μετά από περισσότερο από μια δεκαετία πολέμου σημαίνει ότι μεγάλο μέρος του συριακού πληθυσμού εξαρτάται από μη ασφαλείς πηγές νερού.

Ο Ρίτσαρντ Μπρέναν, Περιφερειακός Διευθυντής Έκτακτης Ανάγκης της Περιφέρειας Ανατολικής Μεσογείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), δήλωσε ότι ο οργανισμός έχει καταγράψει οκτώ θανάτους από τη νόσο από τις 25 Αυγούστου: έξι στο Χαλέπι στα βόρεια και δύο στο Ντέιρ αλ Ζορ στα ανατολικά. Σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Reuters είπε: «Αυτή είναι η πρώτη επιβεβαιωμένη επιδημία χολέρας τα τελευταία χρόνια… η γεωγραφική εξάπλωση προκαλεί ανησυχία και επομένως πρέπει να κινηθούμε γρήγορα».

Το ξέσπασμα επικεντρώνεται στην περιοχή του βόρειου Χαλεπίου, όπου έχει καταγραφεί πάνω από το 70% των συνολικών 936 ύποπτων κρουσμάτων, και στην Ντέιρ εζ-Ζορ όπου καταγράφηκε πάνω από το 20%.

Μικρότερος αριθμός ύποπτων κρουσμάτων έχει καταγραφεί στη Ράκα, την Αλ-Χασάκα, τη Χάμα και τη Λαττάκεια.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων χολέρας είναι 20 στο Χαλέπι, τέσσερα στη Λαττάκεια και δύο στη Δαμασκό.

Πριν από το πρόσφατο ξέσπασμα της χολέρας, η κρίση του νερού είχε προκαλέσει αύξηση ασθενειών όπως η διάρροια, ο υποσιτισμός και οι δερματικές παθήσεις στην περιοχή, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ο Μπρέναν είπε ότι ο ΠΟΥ απηύθυνε έκκληση στους δωρητές να αυξήσουν τη χρηματοδότηση καθώς ο οργανισμός αντιμετωπίζει ήδη μια σειρά από κρούσματα χολέρας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του Πακιστάν όπου οι πλημμύρες έχουν επιδεινώσει μια προϋπάρχουσα επιδημία.

ΠΗΓΗ: ANFNEWS

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις