Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ο Ευφράτης στεγνώνει — Η Τουρκία συνεχίζει τον πόλεμο του νερού ενάντια στη Βόρεια Συρία

Τα νερά του ποταμού Ευφράτη έχουν μειωθεί σημαντικά σαν αποτέλεσμα του πολέμου του νερού που διεξάγει το τουρκικό κράτος εναντίον των λαών της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας. Ενα μεγάλο μέρος του ποταμού Ευφράτη έχει στεγνώσει. Αυτές οι περιοχές που κάποτε αποτελούσαν πηγή ζωής για την περιοχή έχουν γίνει πλέον άνυδρες εκτάσεις.

Τα νερά του ποταμού Ευφράτη έχουν μειωθεί σημαντικά σαν αποτέλεσμα του πολέμου του νερού που διεξάγει το τουρκικό κράτος εναντίον των λαών της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας.

Ενα μεγάλο μέρος του ποταμού Ευφράτη έχει στεγνώσει. Αυτές οι περιοχές που κάποτε αποτελούσαν πηγή ζωής για την περιοχή έχουν γίνει πλέον άνυδρες εκτάσεις.

Το τουρκικό κράτος, εδώ και χρόνια χρησιμοποιεί το νερό του Ευφράτη ως όπλο κατά των Σύριων, κόβει σε μεγάλο βαθμό τα ύδατα που εκβάλλουν στο Ιράκ και τη Συρία.

Το 1987 είχε υπογραφεί Συμφωνία ανάμεσα στην Τουρκία και τη Συρία σύμφωνα με την οποία το τουρκικό κράτος υποχρεούται να αφήνει τουλάχιστον 500 κυβικά νερού το δευτερόλεπτο, του ποταμού Ευφράτη, να περνούν ανεμπόδιστα στη Συρία.

Το τουρκικό κράτος ωστόσο, δεν συμμορφώνεται με τη συμφωνία, και περιορίζει αυτή τη στιγμή την παροχή νερού στα 200, μόνο, κυβικά μέτρα νερού ανά δευτερόλεπτο.

Σήμερα, μετά τον πόλεμο στο Ιράκ, την «Αραβική Ανοιξη» και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Συρία, δεν υπάρχουν συνομιλητές για να συζητήσουν την κατανομή των υδάτων. Ετσι μόνη της η Τουρκία υλοποιεί σχέδια που έχει εκπονήσει από πολλά χρόνια.

Οι αρνητικές επιπτώσεις της μείωσης των νερών φαίνονται καθαρά στο έδαφος. Λόγω των διακοπών νερού, τα νερά στις λίμνες των φραγμάτων στη Συρία έχουν μειωθεί.

Η συστηματική κατακράτηση των νερών του Ευφράτη στα φράγματα της Τουρκίας, έχει ήδη προκαλέσει μεγάλες ζημιές, από το 2018, στη γεωργία της Βόρειας Συρίας και έχει περιορίσει μαζικά την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στην περιοχή.

Επιπλέον, η έκταση της γεωργικής γης στις όχθες του Ευφράτη μειώνεται. Το πιο σημαντικό, η πρόσβαση στο πόσιμο νερό έχει γίνει δύσκολη. Αυτή η κατάσταση προκαλεί σοβαρά προβλήματα υγείας.

Τους τελευταίους πέντε μήνες με συνεχή μπλοκαρίσματα του ρέοντος νερού ο Ευφράτης κινδυνεύει με να εξαφανιστεί. Σύμφωνα με τον διευθυντής του Φράγματος Ροζάβα (Tishreen), Hammoud al-Hamadin, «αμέτρητα βάσανα θα μεταφερθούν στην περιοχή, στην οποία το ποτάμι θα μειωθεί σημαντικά το φθινόπωρο. Η λίμνη του φράγματος Ροζάβα έχει μετατραπεί σε κοίτη».

Ο Χαμούντ αλ-Χαμαντίν σημείωσε ότι η λίμνη του Φράγματος Ροζάβα έχει χάσει περισσότερα από 5 μέτρα από το απόθεμά της και είναι κοντά στο να φτάσει στο νεκρό επίπεδο μετά το οποίο το φράγμα δεν θα μπορεί να συνεχίσει τις εργασίες του αφού αυτό που λέγεται «λίμνη» θα πάψει να υπάρχει, και πρόσθεσε: «Περίπου ένα μέτρο και φτάνουμε στο νεκρό επίπεδο, που θα σημαίνει περιβαλλοντική και ανθρωπιστική καταστροφή».

Το στρατηγικό απόθεμα της λίμνης είναι 5,5 μέτρα και τα 5 μέτρα εκτός λειτουργίας σημαίνουν την εξάντληση του αποθέματος της λίμνης και το τέλος της. Αυτό οφείλεται στην διακοπή της ροής των υδάτινων πόρων από την τουρκική πλευρά».

Και συνέχισε: «Η σημερινή έλλειψη νερού είναι άνευ προηγουμένου. Παλιότερα, η Τουρκία μπλόκαρε το νερό για ένα μήνα και μετά το άφηνε για δύο ή τρεις ημέρες. Αυτό σήμαινε μια αχτίδα ελπίδας να συνεχιστεί το έργο των φραγμάτων, να σωθούν οι γεωργικές καλλιέργειες και στις δύο πλευρές του ποταμού, ή να διατηρήσουμε στρατηγικά επίπεδα στο ελάχιστο, αλλά εδώ και πέντε μήνες, ο ρυθμός είναι εντελώς σταθερός, περίπου στα 200 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο και μερικές φορές λιγότερο, και αυτό αντανακλάται άμεσα στη στάθμη των λιμνών».

Όσον αφορά τους αριθμούς:

Ο μηχανικός Χαμούντ αλ-Χαμαντίν διευκρινίζει ότι «ο ρυθμός εξάτμισης από τις λίμνες το καλοκαίρι φτάνει τα 75 κυβικά μέτρα και η μετρούμενη ανάγκη για πόσιμο νερό είναι περίπου 25 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο και η ανάγκη για άρδευση είναι περίπου 140 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο, άρα η συνολική κατανάλωση είναι 240 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο, ενώ η εισροή υδάτων είναι περίπου 200 κυβικά μέτρα, αυτό σημαίνει απώλεια 40 κυβικών μέτρων ανά δευτερόλεπτο του αποθέματος των λιμνών αντί να το ανεβάσει».

Μια άλλη, παράλληλη, συνέπεια της κατακράτησης των υδάτων, είναι η δημιουργία ενός κατάλληλου περιβάλλοντος για την αναπαραγωγή μικροβίων όλων των ειδών, ειδικά επειδή η τουρκική πλευρά ρίχνει επίσης βιομηχανικά απόβλητα από εργοστάσια και λύματα σε το ποτάμι. Όταν το νερό μειώνεται, η συγκέντρωση αυτής της ρύπανσης αυξάνεται και έχουμε χαμηλότερη ποιότητα νερού. Στην περίπτωση της μηχανικής του νερού, γνωρίζουμε ότι ο ποταμός ξεπλένεται μόνος του μέσω της ροής του, αλλά αυτή τη στιγμή ο ποταμός έχει σταματήσει, επομένως δεν λειτουργεί αυτό το πλεονέκτημα.

Η Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας προειδοποίησε ότι η πολιτική του τουρκικού κράτους να μειώσει τα νερά του ποταμού Ευφράτη θα προκαλέσει ανθρωπιστικές κρίσεις στην περιοχή, θέτοντας σε κίνδυνο 9 εκατομμύρια Σύριους που ζουν σε περιοχές κοντά στον ποταμό.

Η τουρκική κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει την διεθνή θέση του ποταμού Ευφράτη και τον θεωρεί «εθνικό» ποτάμι που υπόκειται στην κυριαρχία του. Το μέρος του Ευφράτη που διαρρέει τη Συρία το ονομάζει «νερό πέρα από τα σύνορα».

Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με απάθεια και αδιαμαρτύρητα το συστηματικό έγκλημα που διαπράττεται. Ενθαρρυμένο από αυτή την σιωπή το τουρκικό κράτος συνεχίζει να παίζει με τις ζωές των ανθρώπων.

Οι «ευαίσθητες» δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν τη διάπραξη του εγκλήματος, δεν αφορά για την ώρα τα σχέδιά τους και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους.

Η διοίκηση των φραγμάτων της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας κάλεσε τη διεθνή κοινότητα και τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων να σταματήσουν τις προκλητικές ενέργειες του τουρκικού κράτους.

ΠΗΓΗ: ANFNEWS, ANHA

 

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις