Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

ΟΓΕ – Σωματεία – Φορείς διαδηλώνουν σήμερα ενάντια στην εκμετάλλευση, στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή

Αθήνα: στις 6.30 μ.μ. στο Σύνταγμα – Θεσσαλονίκη: στις 7 μ.μ. στην πλ. Αγίας Σοφίας

Αγωνιστικά τιμά την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας η ΟΓΕ. Μαζικές και μαχητικές κινητοποιήσεις ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία..

Αγωνιστικά τιμά την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας η ΟΓΕ. Μαζικές και μαχητικές κινητοποιήσεις ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία και στην εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτόν θα αποτελέσουν οι συγκεντρώσεις που οργανώνονται από την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας,  με τους Συλλόγους και τις Ομάδες της, μαζί με εργατικές ομοσπονδίες, σωματεία, με ομοσπονδίες και ενώσεις αυτοαπασχολούμενων, με Φοιτητικούς Συλλόγους.

Στην Αθήνα η συγκέντρωση θα γίνει στις 6.30 μ.μ. στο Σύνταγμα .

Στη Θεσσαλονίκη στις 7 μ.μ. στην πλ. Αγίας Σοφίας, ενώ κινητοποιήσεις οργανώνονται και σε άλλες πόλεις..

Στο κάλεσμά της η ΟΓΕ σημειώνει μεταξύ άλλων: 

«Η φετινή 8η Μάρτη είναι μέρα πάλης για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση της γυναίκας ενάντια στην εκμετάλλευση, τη μήτρα της βίας και του ιμπεριαλιστικού πολέμου που ξέσπασε στην Ουκρανία. Εντείνουμε τον αγώνα μας ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτόν, καθώς η όξυνση των οικονομικών και γεωπολιτικών ανταγωνισμών ανάμεσα στο στρατόπεδο των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ από τη μια και της Ρωσίας από την άλλη προειδοποιούν για τους τεράστιους κινδύνους ακόμα και γενικευμένης ανάφλεξης και τις επιπτώσεις που θα έχει για τον λαό μας αυτή η εμπλοκή. Αρνούμαστε να στοιχηθούμε πίσω από τα συμφέροντα του ενός ή του άλλου τμήματος των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών, των μεγαλεμπόρων κ.ά. που τα υπηρετούν το ένα ή το άλλο κράτος ή ομάδα κρατών ή διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών.

Δυναμώνουμε τον συλλογικό αγώνα για:

 • Άμεση απεμπλοκή της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.
 • Να σταματήσει η συμμετοχή της Ελλάδας!
 • Να ξηλωθούν όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις και υποδομές.
 • Να μην επικυρωθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις.
 • Κανένα ελληνικό στρατιωτικό σώμα να μη σταλεί στις επιχειρήσεις στην Ουκρανία ή σε άλλες ιμπεριαλιστικές αποστολές.
 • Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Στις 8 Μάρτη δυναμώνουμε το σύνθημα Εκμετάλλευση, πόλεμοι και βία. Ασπίδα προστασίας η πάλη για τη γυναικεία ισοτιμία και τη χειραφέτηση των λαών”».

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα απευθύνουν: Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας, η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις βάσεις,  η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), η ΠΕΚΑΜ και η ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ. Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνει και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ).

Στις 6 μ.μ. οι προσυγκεντρώσεις για το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

Οι προσυγκεντρώσεις για το συλλαλητήριο στις 8 Μάρτη στο Σύνταγμα είναι στις 6 μ.μ. στα εξής σημεία:

Σύνταγμα: Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών της ΟΓΕ.

Κάνιγγος: Σωματεία Κατασκευών, Βιομηχανίας, Ναυτεργατικά Σωματεία, Σωματεία Λιμενεργατών, Επισιτισμού – Τουρισμού, Τηλεπικοινωνιών – Πληροφορικής, Χρηματοπιστωτικού, Εμπορίου, Υπηρεσιών, Δικηγόρων, Καλλιτεχνών και ΜΜΕ.

Ομόνοια: Μαζικοί φορείς των συνοικιών της Αττικής.

Προπύλαια: Σωματεία δημόσιας και ιδιωτικής Υγείας – Πρόνοιας, Σωματεία Εκπαιδευτικών, Φοιτητικοί Σύλλογοι, Συντονιστικό Αγώνα Μαθητών, Σωματεία Εργαζομένων σε Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα, Σωματεία δήμων, Περιφέρειας, υπουργείων. 

Παλαιά Βουλή: Σωματεία και ενώσεις αυτοαπασχολούμενων, Ομοσπονδίες και Σωματεία συνταξιούχων, μαζικοί φορείς του Δήμου Αθήνας. 

Εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς του Θριασίου, δρομολογούν λεωφορεία τα οποία θα αναχωρήσουν στις 17.00 από το δημοτικό πάρκινγκ στην Ελευσίνα και στις 17.15 από την παραλία Ασπροπύργου.

Στη Θεσσαλονίκη η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 7 μ.μ. στην πλατεία Αγίας Σοφίας.

Κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις

Πάτρα, στις 7 μ.μ., έξω από το Εργατικό Κέντρο, μετά από κάλεσμα του Συλλόγου Δημοκρατικών Γυναικών Πάτρας και του Εργατικού Κέντρου.

Αλεξανδρούπολη, στις 6.30 μ.μ., στο δημαρχείο.

Αγρίνιο, στις 6.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία, μετά από κάλεσμα της Ομάδας Γυναικών Αγρινίου, μέλος της ΟΓΕ και του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου.

Γιάννενα, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων. Καλεί και το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων.

Ζάκυνθος, στις 7 μ.μ., έξω από την π. Νομαρχία, μετά από κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου. Καλεί και η ΕΛΜΕ Ζακύνθου.

Ηράκλειο, συγκέντρωση – συναυλία στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας, από τις Ομάδες Γυναικών της ΟΓΕ και την συμμετοχή σωματείων και φορέων.

Χανιά, στις 7.30 μ.μ., συγκέντρωση – συναυλία, στην πλατεία Νέων Καταστημάτων. Καλούν ο Σύλλογος Γυναικών Χανίων (μέλος της ΟΓΕ), μαζί με την Επιτροπή Ειρήνης και εργατικά σωματεία του νομού.

Ικαρία, στις 13.00, στην πλατεία Ευδήλου. Καλεί η Ένωση Δημοκρατικών Γυναικών Ικαρίας (μέλος της ΟΓΕ). Καλούν επίσης, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Συναφών Επαγγελμάτων Ικαρίας – Φούρνων, το Σωματείο Συνταξιούχων Μισθωτών Ικαρίας-Φούρνων, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ικαρίας – Φούρνων.

Καλαμάτα, στις 7 μ.μ., στο παλιό δημαρχείο, μετά από κάλεσμα του Συλλόγου Γυναικών Καλαμάτας (μέλος της ΟΓΕ). Καλούν το Συνδικάτο Οικοδόμων Μεσσηνίας και το Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΥΑ Μεσσηνίας, το Σωματείο Υπαλλήλων Ιδιωτικού Τομέα, το Συνδικάτο Τροφίμων – Ποτών – Γάλακτος και το Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού.

Κέρκυρα, στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Καλούν ομάδες γυναικών, το Εργατικό Κέντρο και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας

Κεφαλονιά (Αργοστόλι), στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Κοζάνη, στις 6.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία

Κομοτηνή, στις 5.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία. Καλούν ο Σύλλογος Γυναικών Ροδόπης (μέλος της ΟΓΕ) και η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής. (Διαβάστε εδώ).

Κόρινθος, στις 6 μ.μ., μπροστά από την Εθνική Τράπεζα. Καλούν ο Σύλλογος Γυναικών Κορίνθου και ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Κορινθίας.

Λαμία, στις 6.30 μ.μ, στην πλ. Ελευθερίας.

Λιβαδειά, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, μετά από κάλεσμα της Ομάδας Γυναικών Λιβαδειάς (μέλος της ΟΓΕ) και του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Μυτιλήνη, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Σαπφούς, μετά από κάλεσμα του Συλλόγου Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης. Καλεί και το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο (ΠΕΚ).

Νάουσα, στις 18.00, πικετοφορία στους δρόμους της πόλης που θα ξεκινήσει από το Εργατικό Κέντρο, μετά από κάλεσμα της Ομάδας Γυναικών Νάουσας (μέλος της ΟΓΕ).

Πτολεμαΐδα, στις 6 μ.μ., στην κεντρική πλατεία

Πύργος, στις 6.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

Ρόδος, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Κύπρου, μετά από κάλεσμα της Ομάδας Γυναικών Ρόδου (μέλος της ΟΓΕ). Καλεί και το Σωματείο Εργαζομένων στα ξενοδοχεία Amilia Mare και Paradise Village.

Φλώρινα, στις 6 μ.μ., στην κεντρική πλατεία

Χαλκίδα, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ταχυδρομείου.

Στη Θεσσαλία θα πραγματοποιηθούν συσκέψεις, εκδηλώσεις και εξορμήσεις..

Εκδηλώσεις – συσκέψεις από Σωματεία

Οι εκδηλώσεις – συσκέψεις από τα Σωματεία συνεχίζονται:

 • Σήμερα Τρίτη 8 Μάρτη, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΓΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, πραγματοποιούν ανοιχτή σύσκεψη στις 11 το πρωί, στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ (Μπουμπουλίνας 21), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, με θέμα «Η πάλη για χειραφέτηση και γυναικεία ισοτιμία, τα ιδιαίτερα προβλήματα των ναυτεργατριών στο ναυτικό επάγγελμα».
 • Την Τρίτη 8 Μάρτη, ο Σύλλογος εργαζομένων Δήμου Χαϊδαρίου πραγματοποιεί στις 12μ.  στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου εκδήλωση – συζήτηση με ομιλήτρια την Ελένη Ξηρογιάννη, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδος.
 • Την Τρίτη 8 Μάρτη, το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΠαΓΝΗ, στο πλαίσιο 3ωρης στάσης εργασίας από τις 12μ., έως τις 15.00, θα πραγματοποιήσει εκδήλωση στις 12 το μεσημέρι στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου με αναφορά στην επέτειο της 8ης Μάρτη, τα δικαιώματα και τις διεκδικήσεις των γυναικών.
 • Την Τρίτη 8 Μάρτη, το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας καλεί στη σύσκεψη που διοργανώνει με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.
 • Την Τρίτη 8 Μάρτη, στη Λήμνο, στις 8 μ.μ. στο κινηματοθέατρο «Μαρούλα» θα γίνει εκδήλωση για την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, που θα περιλαμβάνει ομιλία και προβολή αντιπολεμικής ταινίας. Καλούν ο ΣΕΠΕ Λήμνου, η ΕΛΜΕ Λήμνου – Αγ. Ευστρατίου, ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Αθλητικός Σύλλογος (ΜΕΑΣ) Λήμνος και η Κινηματογραφική Λέσχη Λήμνου.
 • Την Τετάρτη 9 Μάρτη, ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων και  ιδιωτικών Υπαλλήλων και το Σωματείο Καθαριστριών Ν. Μαγνησίας διοργανώνουν σύσκεψη στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Βόλου.
 • Το Σάββατο 12 Μάρτη ο Σύλλογος Γυναικών Αμαρουσίου διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Ισότητα στα λόγια ή ισοτιμία στην πράξη;» Η 8η Μάρτη μας δείχνει τον δρόμο της πάλης ως ασπίδα προστασίας για τη χειραφέτηση και τη γυναικεία ισοτιμία», στις 18:00, στην Αίθουσα Κεραμιστών «Το ΤΟΛ», Λ. Κηφισίας 207, Μαρούσι
 • Το Σάββατο 12 Μάρτη, ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Αττικής «Ο Βύρων», καλεί σε εκδήλωση – συζήτηση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Εργαζόμενης Γυναίκας. Θα γίνει στις 7 μ.μ., στο Εργατικό  Κέντρο Αθήνας (3ης Σεπτεμβρίου 48Α, 2ος όροφος).
 • Την Κυριακή 13 Μάρτη, ο Σύλλογος Γυναικών Καβάλας διοργανώνει εκδήλωση στις 6 μ.μ., στο καφέ «Μετά τις δέκα».
 • Επίσης με αφορμή την 8η Μάρτη, η ΟΓΕ δίνει συνέχεια στην προσπάθεια να συντονίσει τον αγωνιστικό βηματισμό της με σωματεία. Στην κατεύθυνση αυτή, την Δευτέρα 14 Μάρτη έχει καλέσει σε σύσκεψη το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Μισθωτών Δικηγόρων (7.30 μ.μ., στα γραφεία της), ενώ την Παρασκευή 18 Μάρτη οργανώνει συζήτηση με υγειονομικούς και Σωματεία Εργαζομένων σε νοσοκομεία της Αττικής (6 μ.μ., Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος, 4ος όροφος).

Καλέσματα από Ομοσπονδίες και Σωματεία

 «Η 8η Μάρτη είναι μέρα διεκδίκησης για τις γυναίκες της εργατικής τάξης, του μόχθου και του μεροκάματου, τις γυναίκες που βιώνουν την ταξική εκμετάλλευση, την κοινωνική καταπίεση, τη φυλετική ανισοτιμία. Είναι μέρα που φέρνει τη σφραγίδα των αγώνων ενάντια στην ταξική εκμετάλλευση», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας – Ιματισμού – Δέρματος Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ), καλώντας στη συγκέντρωση την Τετάρτη 8 Μαρτίου, στις 18:00, στο Σύνταγμα.

«Μέσα στο συλλογικό, οργανωμένο αγώνα του σωματείου μπορεί κάθε εργαζόμενη να βρει τη δύναμη ώστε με τη δική της αποφασιστική θέληση, στάση, δράση να αντιπαλέψει την εκμετάλλευση, κάθε είδους διάκριση, τη βία, την ανισότητα», επισημαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Γάλα – Ποτά – Τρόφιμα, τονίζοντας ότι, «συμμετέχουμε στη συγκέντρωση στις 8 Μάρτη 2022, 18.30 στο Σύνταγμα».

Το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων τιμώντας αγωνιστικά την 8η Μάρτη, πρωτοστατώντας για να δυναμώσει τώρα ο συλλογικός οργανωμένος αγώνας για τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες των γυναικών στην εργασία, στην Υγεία και στην κοινωνική προστασία της μητρότητας, καλεί στη συγκέντρωση, δίνοντας συνέχεια στην αγωνιστική διεκδίκηση για μέτρα προστασίας του εργατικού, λαϊκού εισοδήματος, των εργασιακών, κοινωνικών δικαιωμάτων, της υγείας.

Το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό ν. Αττικής σημειώνει ότι «τιμά αγωνιστικά την 8η Μάρτη, πρωτοστατώντας για να δυναμώσει τώρα ο συλλογικός οργανωμένος αγώνας για τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες των γυναικών στην εργασία, στην Υγεία και στην κοινωνική προστασία της μητρότητας. Δίνουμε συνέχεια στην αγωνιστική διεκδίκηση για μέτρα προστασίας του εργατικού, λαϊκού εισοδήματος, των εργασιακών, κοινωνικών δικαιωμάτων, της υγείας μας! Εμπνεόμαστε από τους γεμάτους αυτοθυσία αγώνες των αγωνιστριών των περασμένων αιώνων που άνοιξαν τον δρόμο της πάλης για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση των γυναικών. Σε αυτό το δρόμο οι εργαζόμενες γυναίκες αντλούν τη δύναμη, το θάρρος, το κουράγιο για να αντιπαλέψουν την εκμετάλλευση, τους εκβιασμούς, τη βία, ιδιαίτερα την εργοδοτική, κρατική».

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Γ. Σεφέρης» σημειώνει: «Δίνουμε δυναμικά το παρών στους εργατικούς- λαϊκούς αγώνες, δυναμώνουμε κάθε εστία αγώνα! Συζητάμε με τους μαθητές μας για την 8η Μάρτη και τη σύγχρονη πάλη για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση της γυναίκας. Συμμετέχουμε στη συγκέντρωση στις 8 Μάρτη 2022, 18.00 στο Σύνταγμα».

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Αν. Αττικής «Ο Σωκράτης» επισημαίνει «εμπνεόμαστε από τους γεμάτους αυτοθυσία αγώνες των αγωνιστριών των περασμένων αιώνων που άνοιξαν τον δρόμο της πάλης για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση των γυναικών. Σε αυτό το δρόμο οι εργαζόμενες γυναίκες αντλούν τη δύναμη, το θάρρος, το κουράγιο για να αντιπαλέψουν την εκμετάλλευση, τους εκβιασμούς, τη βία, ιδιαίτερα την εργοδοτική, κρατική».

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας τονίζει πως «Η 8η Μάρτη φωτίζει την πάλη για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση των εργαζόμενων γυναικών και σηματοδοτεί ότι υπάρχει διέξοδος σε όσα προβλήματα αντιμετωπίζουμε στη ζωή μας. Οργανωμένες στο σωματείο μας, με συμμετοχή στη δράση του και τις πρωτοβουλίες του, μπορούμε να κάνουμε τις ανάγκες κάθε εργαζόμενης γυναίκας να αποκτούν πρωταγωνιστικό ρόλο μέσα από τη διεκδίκηση».

Η Ένωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ), «καλεί κάθε γυναίκα εργαζόμενη στον κλάδο να δυναμώσουμε την διεκδίκηση για μέτρα προστασίας του εισοδήματος μας και των δικαιωμάτων μας στη ζωή και τη δουλειά». «Όλες στον αγώνα για ζωή και δουλειά με δικαιώματα. Τιμάμε αγωνιστικά τη Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας με συγκέντρωση την Τρίτη 8η Μάρτη 2022, 18.00 στο Σύνταγμα», σημειώνει.

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις