Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

ΟΕΝΓΕ: Δεν θα γίνουμε οι αποδιοπομπαίοι τράγοι της υποβάθμισης της δημόσιας ψυχιατρικής περίθαλψης

Ανακοίνωση για έγγραφο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για εισαγγελικά περιστατικά

«Δεν θα γίνουμε οι αποδιοπομπαίοι τράγοι της δραματικής συρρίκνωσης και υποβάθμισης της δημόσιας ψυχιατρικής περίθαλψης. Η κυβέρνηση, το υπουργείο Υγείας, ο ίδιος ο υφυπουργός Υγείας έχουν στο ακέραιο την ευθύνη», τονίζει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), σε ανακοίνωσή της για έγγραφο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για εισαγγελικά περιστατικά.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με καταγγελία της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), αστυνομικοί μετέφεραν ακουσίως με τη διαδικασία της εισαγγελικής παραγγελίας άτομο για ψυχιατρική εκτίμηση σε γενική εφημερία του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου». Όμως, οι αστυνομικοί, «χωρίς να ολοκληρωθεί η ψυχιατρική εξέταση και να αποφασιστεί αν θα γίνει εισαγωγή του ασθενούς ή όχι, επικαλούμενοι την εγκύκλιο Βαρτζόπουλου για άμεση αποδέσμευσή τους μετά τη μεταφορά του ασθενούς, απαίτησαν να φύγουν θέτοντας εκείνη τη στιγμή σε επισφάλεια τόσο το ιατρικό προσωπικό όσο και τον ασθενή που εξεταζόταν. Όταν οι ιατροί ζήτησαν την παραμονή τους στον χώρο όχι μόνο προκάλεσαν ένταση, αλλά έφτασαν στο ξεδιάντροπο σημείο να ζητάνε στοιχεία των συναδέλφων (που έτσι κι αλλιώς είναι αναρτημένα τα ονόματά τους στα προγράμματα εφημεριών), να εξαπολύουν απειλές για δήθεν απείθεια και προσαγωγή, ενώ το απογείωσαν κυνηγώντας συνάδελφο μέσα στο τμήμα νοσηλείας με έκθετο το όπλο υπηρεσίας». 

Στην ανακοίνωσή της η ΟΕΝΓΕ αναφέρει ότι, με πρόσφατο έγγραφο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής με θέμα «Εκτέλεση Εισαγγελικών Παραγγελιών – Διαδικασία ακούσιων νοσηλειών φερόμενων ως ψυχικά ασθενών σε Μονάδες Ψυχικής Υγείας», που εκδόθηκε στις 5/2/2025, «οι εφημερεύοντες ψυχίατροι είναι πλέον υπόλογοι και έρχονται αντιμέτωποι με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος αν 1. κρίνουν ότι ο ασθενής που προσήλθε μετά από εισαγγελική παραγγελία για εξέταση, πρέπει να υποβληθεί σε παρακλινικό έλεγχο προκειμένου να αποφασιστεί αν χρήζει νοσηλείας σε ψυχιατρική κλινική ή όχι, 2. αν ενημερώσουν την Αστυνομία που συνοδεύει το περιστατικό ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα κρεβάτια για νοσηλεία».

O αρμόδιος υφυπουργός Υγείας, σημειώνει η ΟΕΝΓΕ, «γνωρίζει για τις οδηγίες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη από την πρώτη στιγμή, αλλά επιδεικνύει για μία ακόμη φορά παντελή αδιαφορία, εκθέτοντας την υγεία και την ασφάλεια των ασθενών σε κίνδυνο και αφήνοντας τους εφημερεύοντες γιατρούς να βγάλουν το φίδι από την τρύπα».

Η κατάσταση, υπογραμμίζει η ΟΕΝΓΕ, «είναι πλέον εκρηκτική και επικίνδυνη. Ασθενείς με οξεία ψυχιατρική συμπτωματολογία και διαταραχές συμπεριφοράς παραμένουν για 12 ώρες ή και περισσότερο στα ΤΕΠ των ψυχιατρικών ή των γενικών νοσοκομείων, μέχρι να βρεθεί κρεβάτι στο επόμενο εφημερεύον νοσοκομείο. Συνεχείς αντεγκλήσεις μεταξύ των εφημερευόντων ψυχιάτρων και της Αστυνομίας, απειλές για προσαγωγές και απείθεια, που φτάνουν μέχρι το σημείο να εξαπολύεται ανθρωποκυνηγητό σε βάρος των εφημερευόντων γιατρών, όπως στην περίπτωση της ψυχιάτρου στη Θεσσαλονίκη. Ως εδώ».

Απαιτούμε από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τον υφυπουργό Υγείας, προσθέτει η ΟΕΝΓΕ, «να πάρει άμεσα θέση δημόσια και να απαντήσει στα παρακάτω ερωτήματα όπως οφείλει.

-Είναι “άρνηση εκτέλεσης νόμιμης υπηρεσίας” από τον εφημερεύοντα ψυχίατρο η παραπομπή ενός ασθενούς για εργαστηριακό έλεγχο για να αποκλειστεί, πριν αποφασιστεί η εισαγωγή του στην ψυχιατρική κλινική, ότι η κλινική εικόνα που παρουσιάζει είναι οργανικής αιτιολογίας;

-Αν κρίνουν οι εφημερεύοντες ψυχίατροι ότι χρειάζεται ο ασθενής να διακομισθεί σε εφημερεύον νοσοκομείο για να εξεταστεί από άλλες ειδικότητες και εκκρεμεί η απάντηση στην εισαγγελική παραγγελία, η Αστυνομία θα αποδεσμεύεται; Και αν ναι, πώς θα εξασφαλίζεται η μεταφορά του; Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη αν ο ασθενής εξαιτίας της ψυχοπαθολογίας του διαφύγει πριν την ολοκλήρωση του ελέγχου;

-Αν, όπως συμβαίνει κατά κόρον, η Αστυνομία παρόλο που έχει ενημερωθεί από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, μεταφέρει τον ασθενή σε νοσοκομείο που δεν έχει διαθέσιμες κλίνες και ο ψυχίατρος αφού τον εξετάσει κρίνει ναι μεν ότι χρειάζεται νοσηλεία, αλλά δεν μπορεί να γίνει εισαγωγή στην κλινική γιατί δεν υπάρχουν κρεβάτια, ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθηθεί; Τι θα απογίνει ο ασθενής; Από πού και ως πού στην παραπάνω περίπτωση, σύμφωνα με το έγγραφο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η μη εισαγωγή του ασθενούς είναι άρνηση παραλαβής του περιστατικού και άρνηση εκτέλεσης νόμιμης υπηρεσίας; Από πού και ως πού υποχρεώνεται ο εφημερεύων ψυχίατρος να υπογράφει την έγγραφη αναφορά της Αστυνομίας, με την οποία δεν συμφωνεί, διαφορετικά απειλείται με προσαγωγή;».

«Απαιτούμε από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να δώσει άμεσα λύση. Απαιτούμε την άμεση ανάκληση της εγκυκλίου Βαρτζόπουλου. Συνεχίζουμε να διεκδικούμε την εκτέλεση των ακούσιων νοσηλειών σε όλα τα στάδια από σύγχρονες, δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Έτσι μόνο εξασφαλίζεται η προστασία των δικαιωμάτων των ατόμων με ψυχικές διαταραχές και όχι με φιρμάνια που εκθέτουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των ασθενών και βάζουν επιπρόσθετα εμπόδια στο ήδη επιβαρυμένο έργο των γιατρών.

Η ΟΕΝΓΕ έχει ήδη απευθυνθεί στον νομικό σύμβουλο της Ομοσπονδίας για τις περαιτέρω ενέργειες και το αμέσως επόμενο διάστημα θα προχωρήσει σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας», υπογραμμίζει. 

Σχετικά θέματα