Στο πλευρό κάθε εκπαιδευτικού που αντιμετωπίζει διώξεις και πειθαρχικά και απέναντι στην πολιτική που στερεί το δικαίωμα στην ολόπλευρη σύγχρονη μόρφωση δήλωσαν την Παρασκευή εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Μέρας Δράσης που κήρυξαν οι ομοσπονδίες ΔΟΕ και ΟΛΜΕ.
Στην Αθήνα, μαχητική ήταν η συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Παιδείας. Τον λόγο πήραν πολλοί εκπρόσωποι εκπαιδευτικών σωματείων, ΕΛΜΕ και Συλλόγων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, από όλη την Αττική, συγκλίνοντας στην ανάγκη να συνεχιστεί και να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στα πειθαρχικά και τις διώξεις των εκπαιδευτικών που αντιπαλεύουν την κατηγοριοποίηση και την υποβάθμιση που φέρνει η «αξιολόγηση». Να συνεχιστεί η καθημερινή πάλη για μόρφωση, δουλειά και ζωή με δικαιώματα, για το δικαίωμα κάθε παιδιού στη μόρφωση που έχει ανάγκη, ενάντια στην «αξιολόγηση», διεκδικήσεις στις οποίες το υπουργείο Παιδείας και η διοίκηση της εκπαίδευσης επιχειρούν άλλωστε να απαντήσουν με τις επιδείξεις αυταρχισμού.
Μεταφέρθηκε ο αναβρασμός που επικρατεί για την άθλια κατάσταση των σχολικών υποδομών, για τις ελλείψεις που υπάρχουν στα σχολεία μέσα στο Γενάρη, για τον μισθό που δεν φτάνει να βγει ο μήνας, για τα μισά δικαιώματα των αναπληρωτών, για την περαιτέρω κατηγοριοποίηση και τα λουκέτα στα σχολεία λαϊκών συνοικιών που φέρνει η δημιουργία «Ωνάσειων Σχολείων», για την πολιτική που συνολικά βάζει τα κέρδη των λίγων πάνω από τη ζωή, από τις λαϊκές ανάγκες.
«Οχι στις διώξεις και στα πειθαρχικά, καλύψτε τις ανάγκες σε όλα τα σχολειά!», το σύνθημα που κυριάρχησε στη συγκέντρωση συμπυκνώνοντας τα παραπάνω.
Παράλληλα, όλο αυτό το διάστημα, οι εκπαιδευτικοί με τη στάση τους υπερασπίζονται και το ίδιο το απεργιακό δικαίωμα το οποίο βρίσκεται σταθερά στο στόχαστρο όπως επιβεβαιώθηκε και από τη συνάντηση αντιπροσωπείας με τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου. Σύμφωνα με εκπροσώπους των εκπαιδευτικών, προέκυψε η παραδοχή πως η επιβολή των πειθαρχικών αποτελεί κεντρική κατεύθυνση ενώ έγινε λόγος και για γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που κρίνει παράνομες τις απεργίες.
Θερμά υποδέχτηκαν οι συγκεντρωμένοι στο βήμα την νεοδιόριστη εκπαιδευτικό του 7ου Δημοτικού Σχολείου Αχαρνών Σοφία Καψαλάκη η οποία είναι αντιμέτωπη με δίωξη επειδή υπερασπίστηκε δημόσια την πρόσβαση μαθητή της στην εκπαιδευτική διαδικασία. «Στο πλευρό μας βρίσκεται τόσο η οικογένεια του μικρού μαθητή η οποία μου είπε πριν έρθω εδώ να μεταφέρω όλη την ευγνωμοσύνη για όσα κάνουμε για τα παιδιά όλου του κόσμου, όσο και από τους γονείς όλου του σχολείου που στέκονται αλληλέγγυα στο πλευρό μου και θα είναι σταθερά μαζί μου ως το τέλος» σημείωσε και πρόσθεσε: «Και από αυτό το βήμα ζητούμε από το υπουργείο Παιδείας και όλες τις υπηρεσίες που το εκπροσωπούν να σκύψουν πραγματικά πάνω από τα προβλήματα των σχολείων μας, να ανταποκριθούν στις ανάγκες των μαθητών και να σταματήσουν εδώ και τώρα τις διώξεις προς του συναδέλφους».
«Όποτε τολμήσουν να ακουμπήσουν συνάδελφο θα είμαστε εκεί, με όλα τα μέσα», δήλωσε παίρνοντας τον λόγο στη συγκέντρωση ο πρόεδρος της ΔΟΕ Σπύρος Μαρίνης, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων:
«Είμαστε εδώ για τη συναδέλφισσα μας τη Σοφία που δίνει μάχη μαζί με το σωματείο της προκειμένου να έχει μαθητής της τη στήριξη που χρειάζεται και σήμερα διώκεται, για την Ελευθερία Παλαιστίδου που μίλησε στα παιδιά για τον πόλεμο και τη σφαγή ενός ολόκληρου λαού, για τις εκπαιδευτικούς του 1ου Ειδικού Νηπιαγωγείου Πειραιά που έκαναν το αυτονόητο – να ζητήσουν μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια στο σχολείο τους. Για τους συναδέλφους που καθαιρέθηκαν από θέσεις ευθύνης γιατί πήραν μέρος σε συλλογικές αποφάσεις του κλάδου. Είμαστε εδώ για όλους τους νεοδιόριστους και νεοδιόριστες που έχουν όλα αυτά χρόνια στηρίξει το δημόσιο σχολείο και αντί σήμερα να παραλαμβάνουν τις μονιμοποιήσεις από το υπουργείο Παιδείας, παραλαμβάνουν πειθαρχικά», σημείωσε, καταγγέλλοντας πως «το υπουργείο που κόπτεται για τη νομιμότητα, δεν έχει καν την ευαισθησία να υλοποιήσει ακόμα και τις δικαστικές αποφάσεις». Από 902.gr