Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Οχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια: Συλλογική απόρριψη από φορείς του ΕΜΠ

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες, διδάσκοντες και προσωπικό του ΕΜΠ απορρίπτουν το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ήταν το μήνυμα..

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες, διδάσκοντες και προσωπικό του ΕΜΠ απορρίπτουν το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ήταν το μήνυμα που στάλθηκε από τη σύσκεψη Συλλόγων ΕΤΕΠ, Διοικητικού Προσωπικού, Υποψήφιων Διδακτόρων, Μεταπτυχιακών και Φοιτητικών Συλλόγων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Η αντίθεση αυτή εκφράστηκε και με τον συμβολικό αποκλεισμό της οδού Πατησίων στο ύψος του Πολυτεχνείου, μετά το τέλος της σύσκεψης, η οποία κατέληξε σε μία σειρά από κοινές δράσεις.

Στο ξεκίνημα μιας κρίσιμης, όπως τονίστηκε, βδομάδας, με τον αγώνα να κλιμακώνεται καθώς το νομοσχέδιο έχει εισαχθεί για συζήτηση στην Επιτροπή της Βουλής, συγκεντρώθηκαν στο υπό κατάληψη ίδρυμα αποφασίζοντας μια σειρά από κοινές δράσεις για το αμέσως επόμενο διάστημα και δηλώνοντας «παρών» στον αγώνα για να μη γίνουν πράξη οι βαθιά αντιδραστικές προβλέψεις.

Μέσα από μια μαχητική συζήτηση, οι φορείς του ιδρύματος που συμμετείχαν, ανέδειξαν τη σημασία του συντονισμού και της συνέχισης της συλλογικής δράσης αλλά και την ανάγκη να απομονωθεί κάθε προσπάθεια καταστολής απέναντι στην αγωνιστική έκφραση της μαζικής αντίθεσης στο νομοσχέδιο. Τονίστηκε από πολλούς που πήραν τον λόγο ότι μέσα από την πείρα, όπως την βιώνει ο καθένας από τη θέση του σε αυτό, φοιτητής, εργαζόμενος, μέλος ΔΕΠ, υποψήφιος διδάκτορας ή μεταπτυχιακός, από τις πολιτικές που ακολουθούνται στην Ανώτατη Εκπαίδευση, επιβεβαιώνεται πως δεν μπορούν να συνυπάρξουν οι ανάγκες φοιτητών και εργαζομένων με τα κέρδη των επιχειρήσεων και των ιδιοκτητών των κολεγίων. Οτι είναι γνωστό πού οδηγεί ο δρόμος της εμπορευματοποίησης.

 
 

Αναδείχτηκε ξεκάθαρα ότι ο αγώνας που βρίσκεται για όγδοη βδομάδα σε εξέλιξη, με τους φοιτητικούς συλλόγους μπροστά και τους εργαζόμενους από όλους τους κλάδους, τους μαθητές, τους γονείς στο πλάι τους, έφερε στο προσκήνιο τον ένοχο γι’ αυτήν την πολιτική – όπως άλλωστε αποτυπώθηκε και στις συλλογικές αποφάσεις – την πολιτική της ΕΕ, της εμπορευματοποίησης, κατονόμασε τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων, οι οποίες χάραξαν τον δρόμο που οδηγεί στις τωρινές εξελίξεις.

Εκφράστηκε παράλληλα από όλους η αποφασιστικότητα για συνέχιση του αγώνα, ο οποίος έχει κάνει υπόθεση όλης της κοινωνίας το αντιδραστικό νομοσχέδιο, που επέφερε σημαντικά ρήγματα και το απονομιμοποιεί στις συνειδήσεις της πλειοψηφίας. Οπως τονίστηκε σε μια σειρά από τοποθετήσεις, αυτός ο αγώνας συνεχίζεται και ενισχύεται, σε συμπόρευση με το εργατικό κίνημα, με τους αγρότες που αγωνίζονται για την επιβίωσή τους γιατί η νίκη των αιτημάτων τους θα είναι νίκη όλων.

Οι φορείς δήλωσαν το «παρών» στις απεργιακές κινητοποιήσεις της Τετάρτης, έναν χρόνο μετά το έγκλημα στα Τέμπη και, μετά το τέλος της σύσκεψης, προχώρησαν σε αποκλεισμό της οδού Πατησίων κρατώντας πανό που ανέγραφε «Δεν Ξεχνάμε! `Η τα κέρδη τους ή οι ζωές και οι σπουδές μας. Ολοι στην απεργία Τετάρτη 28/2, 10.30 π.μ. στα Προπύλαια», με την υπογραφή «Συλλογικοί φορείς ΕΜΠ».

 
Πηγη: 902

Σχετικά θέματα

Απόψεις