Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ο «τοποτηρητής» Πάιατ στη Σούδα για επιθεώρηση…

«Επιθεώρηση» στη Σούδα αναμένεται να πραγματοποιήσει αύριο Παρασκευή 12/6 ο Αμερικανός πρέσβης Τζ. Πάιατ, συνοδευόμενος από τον υπουργό Άμυνας Ν...

«Επιθεώρηση» στη Σούδα αναμένεται να πραγματοποιήσει αύριο Παρασκευή 12/6 ο Αμερικανός πρέσβης Τζ. Πάιατ, συνοδευόμενος από τον υπουργό Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλο και τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ και ΓΕΝ.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα γίνουν και κάποιες ανακοινώσεις από πλευράς Πάιατ, σχετικά με την «εμβάθυνση» της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας, καθώς οι ΗΠΑ θέλουν να επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους στη Σούδα, σε μια περίοδο που η Μεσόγειος έχει γίνει πεδίο έντονων ενδοιμπεριαλιστικών αντιθέσεων. 

Φυσικά η επίσκεψη Πάιατ μόνο τυχέα δεν είναι… Ηδη συζητείται η αλλαγή της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας που διέπει, μεταξύ άλλων, τη λειτουργία της Σούδας. Στόχος των ΗΠΑ είναι να ενισχύσουν τη στρατιωτική παρουσία τους στην Ελλάδα αναβαθμίζοντας ακόμα περισσότερο το ορμητήριο στη Σούδα. 

Εξάλλου ο Αμερικάνος πρέσβης σε πρόσφατη συνέντευξη του στην «Καθημερινή» παρουσιάζοντας τους στόχους των ΗΠΑ για μετατροπή της Ελλάδας σε ένα απέραντο στρατιωτικό «οικόπεδο», σημείωσε:

«Ο ρυθμός της αμυντικής συνεργασίας μας είναι υψηλότερος από ότι ήταν για δεκαετίες. Πρόκειται για την πολύ στενή εταιρική σχέση στη βάση της Σούδας, οι σημαντικές επιχειρήσεις με τα MQ-9 στη Λάρισα, ο βηματισμός των στρατιωτικών ασκήσεων μας και οι εναλλαγές (σ.σ. των Αμερικανικών δυνάμεων) μέσω της Αλεξανδρούπολης και της Θεσσαλονίκης, η παρουσία της Ταξιαρχίας Αεροπορικής Μάχης στο Στεφανοβίκειο. Έχουμε δεσμευτεί σε διμερές επίπεδο αυτή η παρουσία και η συμμετοχή σε ασκήσεις να γίνει ακόμα μεγαλύτερη και πιο ουσιαστική για την επόμενη χρονιά».

Γιατί όμως η ΗΠΑ θέλουν να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τη στρατιωτικής τους παρουσία στην Ελλάδα. Την απάντηση την δίνει ο ίδιος ο πρέσβης:

«Θα αναφερόμουν και στη στρατηγική σταθερότητα, και όχι με την έννοια του ψυχρού πολέμου, αλλά το πώς σκεφτόμαστε αυτήν την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου σήμερα. Πάντα έρχονται στη μνήμη μου οι ναύαρχοι Φόγκο και Φρανκέτι στη Νάπολη, οι οποίοι θυμούνται πως όταν ήταν νεαροί αξιωματικοί αντιμετωπίζαμε την Ανατολική Μεσόγειο ως λίμνη του ΝΑΤΟ. Ξαφνικά έχουμε ρωσική ναυτική βάση στην Ταρτούς, ρωσικά υποβρύχια σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο, ξεκινώντας από την κατεχόμενη Κριμαία και μια αβέβαιη κατάσταση στη Λιβύη».

Ποιος είναι λοιπόν ο «βραχνάς» του πρέσβη; Να μείνει «λίμνη του ΝΑΤΟ» και των ΗΠΑ η Μεσόγειος. Να περιοριστεί ο ρόλος της Ρωσίας στους ανταγωνισμούς με τις ΗΠΑ. Και όλα αυτά σε μια χρονική στιγμή που τα «τύμπανα» του πολέμου ηχούν στην περιοχή…

Σχετικά θέματα

Απόψεις