Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ο Στόλτενμπεργκ προαναγγέλει κι άλλα όπλα στην Ουκρανία και νέα κούρσα εξοπλισμών για τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ

Σήμερα συνεδριάζει στις Βρυξέλλες η καθοδηγούμενη από τους Αμερικανούς «Ομάδα Επαφής» για την Ουκρανία, ενώ αμέσως μετά ξεκινά η διήμερη Σύνοδος..

Σήμερα συνεδριάζει στις Βρυξέλλες η καθοδηγούμενη από τους Αμερικανούς «Ομάδα Επαφής» για την Ουκρανία, ενώ αμέσως μετά ξεκινά η διήμερη Σύνοδος των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ (παρουσία και του Ουκρανού υπουργού Αλεξέι Ρέζνικοφ), όπου αναμένεται να τεθεί επιτακτικά η αποστολή περισσότερων όπλων στην κυβέρνηση Ζελένσκι, με τη συζήτηση να εστιάζει στην αποστολή αρμάτων «Leopard», από χώρες με μεγάλο απόθεμα, κυρίως Ελλάδα, Τσεχία, Ουγγαρία και Νορβηγία.

Την ίδια στιγμή, και ενώ ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ εξοπλίζουν διαρκώς την Ουκρανία, ο γενικός  γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε “δεν βλέπουμε κάποια ένδειξη ότι ο πρόεδρος Πούτιν προετοιμάζεται για ειρήνη, αυτό που βλέπουμε είναι το αντίθετο, προετοιμάζεται για περισσότερο πόλεμο, για νέες επιθέσεις. Αυτός είναι ένας εξαντλητικός πόλεμος φθοράς, επομένως μια μάχη σε υλικοτεχνικό επίπεδο. Θα ενισχύσουμε και θα διατηρήσουμε την υποστήριξή μας προς την Ουκρανία», συνεχίζοντας «να παρέχουμε στην Ουκρανία ό,τι χρειάζεται για να κερδίσει”.  Σύμπληρωσε, επίσης πως ” βρισκόμαστε σε έναν αγώνα επιμελητειακής υποστήριξης. Βασικές δυνατότητες, όπως πυρομαχικά, καύσιμα και ανταλλακτικά, πρέπει να φτάσουν στην Ουκρανία προτού η Ρωσία μπορέσει να πάρει την πρωτοβουλία στο πεδίο της μάχης”. Χαιρέτισε, επίσης, τις ανακοινώσεις κρατών – μελών για παραδόσεις αρμάτων, βαρέος οπλισμού και παροχή εκπαίδευσης στους Ουκρανούς. Σημειωτέον, δεν απέκλεισε την παραχώρηση και μαχητικών αεροσκαφών στους Ουκρανούς, άλλο ένα θέμα που αναμένει ότι θα «εξεταστεί» αυτές τις μέρες στις Βρυξέλλες.

Στο μεταξύ, οι υπουργοί θα επικεντρωθούν επίσης σε τρόπους αύξησης της παραγωγής πολεμοφοδίων για αναπλήρωση των αποθεμάτων. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία καταναλώνει τεράστια ποσότητα πυρομαχικών και εξαντλεί τα αποθέματα των συμμάχων. Ο τρέχων ρυθμός κατανάλωσης για πυρομαχικά της Ουκρανίας είναι πολλές φορές υψηλότερος από τον τρέχοντα ρυθμό παραγωγής μας. Αυτό θέτει σε πίεση τις αμυντικές μας βιομηχανίες. Για παράδειγμα, ο χρόνος αναμονής για πυρομαχικά μεγάλου διαμετρήματος έχει αυξηθεί από 12 σε 28 μήνες (…) Πρέπει λοιπόν να αυξήσουμε την παραγωγή. Και να επενδύσουμε στην παραγωγική μας ικανότητα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Στόλτενμπεργκ, χαρακτηρίζοντάς το «απαραίτητο για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία, προστατεύοντας παράλληλα κάθε εκατοστό συμμαχικού εδάφους».

Στην ατζέντα της Συνόδου έβαλε επιπλέον την παραπέρα ενίσχυση της «πρακτικής υποστήριξης» του ΝΑΤΟ προς Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Γεωργία και Μολδαβία, «τρεις πολύτιμοι εταίροι του ΝΑΤΟ, που αντιμετωπίζουν ρωσικές απειλές», όπως είπε.

Εξάλλου, ιεράρχησε ψηλά στις προτεραιότητές τους την «προστασία των κρίσιμων υποθαλάσσιων υποδομών» των κρατών – μελών, ανακοινώνοντας τη δημιουργία ενός «νέου συντονιστικού πυρήνα στο Αρχηγείο του ΝΑΤΟ, για να χαρτογραφήσουμε τα τρωτά σημεία μας και να συνεργαστούμε με τη βιομηχανία. Αυτό θα υποστηρίξει τις προσπάθειές μας να αποτρέψουμε και να αντιμετωπίσουμε απειλές σε ζωτικής σημασίας υποδομές, συμπεριλαμβανομένων υποθαλάσσιων καλωδίων και αγωγών», είπε, παραπέμποντας βασικά σε προετοιμασίες για γενικευμένη αντιπαράθεση.

Στο ίδιο φόντο, τόνισε ότι θα συνεργαστούν στενά με την ΕΕ, μέσω της ειδικής ομάδας ΝΑΤΟ – ΕΕ για τη λεγόμενη ανθεκτικότητα και τις κρίσιμες υποδομές.

Και καθώς «όλη αυτή η εργασία απαιτεί συνεχείς επενδύσεις στην άμυνά μας», «έτσι οι υπουργοί θα συζητήσουν τρόπους διατήρησης και ενίσχυσης των αμυντικών δαπανών σε ολόκληρη τη Συμμαχία. Είμαστε στον σωστό δρόμο, με οκτώ συνεχόμενα χρόνια αυξήσεων από τους Ευρωπαίους συμμάχους και τον Καναδά», σημείωσε ο Στόλτενμπεργκ, εμφανιζόμενος βέβαιος ότι «θα δούμε περαιτέρω αυξήσεις στις αμυντικές δαπάνες φέτος» και προδιαθέτοντας για νέα κούρσα εξοπλισμών, ενώ κατέληξε ότι «οι αποφάσεις μας αυτή την εβδομάδα θα ανοίξουν τον δρόμο για τη Σύνοδο Κορυφής μας στο Βίλνιους τον Ιούλιο».

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις