Πολιτική

Ο Πρέσβης σε ρόλο «ντίλερ» πανηγυρίζει για τα F-16

Τέτοια χαρά ούτε οι μέτοχοι της Lockheed δεν πρέπει να πήραν. Η ομόφωνη απόφαση του ΚΥΣΕΑ, προκειμένου να προχωρήσει η Ελλάδα στην αναβάθμιση 85 αεροσκαφών F – 16, ενθουσίασε τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.

Λίγες ώρες μετά τις επίσημες ανακοινώσεις – και σαν έτοιμος από καιρό – σε ανάρτησή του στο Twitter, έκανε «λόγο για μια μεγάλη ημέρα για τους συμμάχους μας, το ελληνικό υπουργείο ‘Αμυνας και την ελληνική Πολεμική Αεροπορία»!! Τέτοια χαρά…

Ο κ. Πάιατ μάλιστα συγχαίρει τον υπουργό Εθνικής ‘Αμυνας, Πάνο Καμμένο και την ομάδα του(!), ενώ υπενθυμίζει ότι η «δουλειά» έκλεισε  μετά την επίσκεψη, τον περασμένο Οκτώβριο, του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Λευκό Οίκο. 

Αν δεν γνωρίζαμε ότι είναι υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ θα λέγαμε ότι είναι «ντίλερ» της Lockheed. Βέβαια ο πρέσβης έχει μερίδιο σε αυτή τη «μεγάλη μέρα για τους συμμάχους». Όλο το προηγούμενο διάστημα μετά την επίσκεψη Τσίπρα στην Ουάσιγκτον πραγματοποίησε πλήθος συναντήσεων με υπουργούς και Έλληνες πολιτικούς τονίζοντας την ανάγκη της αναβάθμισης των ελληνικών F – 16.

Μάλιστα την Τρίτη, ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Βαγγέλης Καλπαδάκης είχε συνάντηση με τον Αμερικανό πρέσβη κατά την οποία του ζήτησε παράταση του χρόνου μετά τις 30 Απριλίου, για την καταβολή της προκαταβολής για την έναρξη της αναβάθμισης. Ο πρέσβης επικοινώνησε με την Ουάσιγκτον και πήρε την έγκριση. Tέσσερις μέρες μετά το «ντιλ» έκλεισε!

Εξάλλου ο πρέσβης είχε αναλάβει εργολαβικά να προωθήσει το προϊόν. Σε κάθε συνέντευξη του φρόντιζε να τονίζει τη σημασία που θα έχει η αναβάθμιση για την ελληνική πολεμική αεροπορία… Διαφήμιζε και «έσπρωχνε» το προϊόν με κάθε μέσο. Εξάλλου για τους πρέσβεις είναι μέρος των δραστηριοτήτων τους. Πόσο μάλλον για τον Αμερικάνο πρέσβη στην Ελλάδα, ο οποίος είναι και ιδιαίτερα δραστήριος. Το τελευταίο διάστημα έχει «οργώσει» όλη τη χώρα, υποσχόμενος αμερικάνικες επενδύσεις και αναζητώντας …βάσεις για τον Αμερικάνικο στρατό.

Από τις πολλές δημόσιες εμφανίσεις του πρέσβη, εμείς θα θυμίσουμε αυτή που είχε κάνει τον Οκτώβριο του 2107 στον τηλεοπτικό σταθμό Star. Εκεί λοιπόν μας είχε ενημερώσει ότι όλο το «πακέτο» για την αναβάθμιση των F – 16, είναι 2,4 δισ. δολαρίων, αλλά η Ελλάδα θα αποφασίσει «πόσο» από αυτό θα αγοράσει. «Η τιμή θα έχει σχέση με το τι θα θελήσει η Ελλάδα να αγοράσει. Οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν ό,τι θα αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση ως δέσμευσή της σαν σύμμαχος χώρα που είναι», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά. 

Η ελληνική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η αναβάθμιση θα στοιχίσει 1,1 δισ. δολάρια, παρότι με τους ποιος μέτριους υπολογισμούς θα αγγίξει τα 2 δισ. δολάρια, που είναι πιο κοντά τις εκτιμήσεις του Πρέσβη. Βέβαια κυβερνητικές πηγές ισχυρίζονται ότι θα υπάρξει αμερικάνικη χρηματοδότηση προκειμένου να μην εκτιναχθεί το κόστος. 

Πάντως, ο  πρέσβης είναι σίγουρο ότι θα συνεχίσει να πλασάρει όλη την πραμάτεια…  

(Επισκέψεις: 48 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend