Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ο πόλεμος στην Ουκρανία αποκαλύπτει το πρόσωπο του ρατσισμού απέναντι στους μη Ευρωπαίους

Αραβας δημοσιογράφος του HUSNA.fm στηλιτεύει το χυδαίο ρατσισμό απέναντι στους μη Ευρωπαίους που ξεχείλισε στα δυτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Αραβας δημοσιογράφος του HUSNA.fm στηλιτεύει το χυδαίο ρατσισμό απέναντι στους μη Ευρωπαίους που ξεχείλισε στα δυτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

«Δημοσιογράφοι» και διάφορες «τηλεπερσόνες» δεν παρέλειψαν να εκφράσουν τον ρατσισμό τους αναφέροντας την αποψάρα τους περί κατώτερων λαών των χωρών της Μέσης Ανατολής σε σύγκριση με τους… ανώτερους λευκούς Ευρωπαίους…

Για παράδειγμα ο Αμερικάνος ανταποκριτής ειδήσεων του CBS, Charlie Dagata, πυροδότησε ένα κύμα οργής στα αραβικά και ξένα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αφού περιέγραψε την Ουκρανία, κατά τη διάρκεια ζωντανής κάλυψης από το Κίεβο, ως «πολιτισμένη και σχετικά ευρωπαϊκή» σε σύγκριση με το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Στο έντονο κύμα διαμαρτυρίας και καταδίκης των δηλώσεών του ο Νταγκάτα προσπάθησε να τα μαζέψει, ζήτησε συγγνώμη και εξέφρασε τη λύπη του, λέγοντας ότι προσπαθούσε να μεταφέρει την ιδέα ότι η Ουκρανία δεν είχε βιώσει τέτοιο πόλεμο τα τελευταία χρόνια, σε αντίθεση με άλλες χώρες

Παρόμοιες αναφορές έγιναν και στις εκπομπές του δεξιού γαλλικού καναλιού BFM, οι οποίες περιλάμβαναν περιγραφές όπως: «Δεν μιλάμε για Σύριους που φεύγουν από τους βομβαρδισμούς του καθεστώτος τους που υποστηρίζεται από τον Πούτιν, αλλά για Ευρωπαίους που οδηγούν αυτοκίνητα σαν το δικό μας».

 Ο ανταποκριτής του BBC εξέφρασε επίσης τη λύπη του όταν είπε ότι παρακολουθούσε «Ευρωπαίους λαούς, με γαλανά μάτια και ξανθά μαλλιά να σκοτώνονται».

Το αγγλόφωνο δίκτυο μέσων ενημέρωσης Al Jazeera ζήτησε επίσης συγγνώμη για ένα ρατσιστικό σχόλιο στον βρετανικό τηλεοπτικό σταθμό του κατά τη διάρκεια της κάλυψης του ρωσο-ουκρανικού πολέμου. Το Al Jazeera ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ο τηλεοπτικός σταθμός του έκανε άδικες συγκρίσεις μεταξύ Ουκρανών που διέφυγαν από τον πόλεμο και προσφύγων από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Το δίκτυο ζήτησε συγγνώμη, με tweet στο «Twitter», για τα σχόλια του εκφωνητή και ανακοίνωσε επίσης ότι θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση αυτής της πτώσης.

Παρουσιαστές της δυτικής τηλεόρασης, ανταποκριτές και καλεσμένοι έκαναν αποδοκιμαστικές συγκρίσεις, δείχνοντας προς μία κατεύθυνση ότι οι Ουκρανοί που φεύγουν από τον πόλεμο είναι διαφορετικοί από εκείνους που φεύγουν από αραβικές, ισλαμικές και αφρικανικές χώρες.

Τα ρατσιστικά σχόλια δεν περιορίστηκαν σε δημοσιογράφους και επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης, αλλά επεκτάθηκαν σε πολιτικούς και ηγέτες.

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Kirill Petkov σημείωσε ότι οι Ουκρανοί πρόσφυγες δεν είναι όπως οι πρόσφυγες που έχει συνηθίσει η Ευρώπη, λέγοντας ότι οι Ουκρανοί είναι έξυπνοι, μορφωμένοι και δεν έχουν διφορούμενο παρελθόν.

Και ο καθηγητής κ. Δ. Καιρίδης

Δυστυχώς από το σχολιασμό του Αραβα δημοσιογράφου απουσιάζει το ρατσιστικό παραλήρημα του «δικού μας» Δημήτρη Καιρίδη, του καθηγητή Διεθνών σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, βουλευτή και στέλεχος της κυβέρνησης των αρίστων του Κ. Μητσοτάκη.

Ας θυμηθούμε την εμετική δήλωση του, που παρόλο ότι χαρακτηρίστηκε από τον ίδιο κυνική και πολιτικά ανορθόδοξη, δεν τον εμπόδισε να την ξεράσει:

«Να κάθονται και να σφαγιάζονται στην καρδιά της Ευρώπης… και αν θέλετε να το πω και κυνικά, εδώ δε μιλάμε για μια σφαγή σε ένα μακρινό μέρος κάπου στα βάθη της Αφρικής με αλλόθρησκους, αλλά για -να το πω τελείως κυνικά, ξέρω ότι ακούγεται πολιτικά ανορθόδοξο, αλλά δυστυχώς και αυτό μετράει- χριστιανούς, λευκούς, Ευρωπαίους, που είναι από εμάς, προέρχονται από εμάς…».

Βέβαια η υβριστική δήλωση Καιρίδη, η οποία εκφράζει και άλλους αρίστους της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όπως τον υπουργό Μετανάστευσης (!!!) Νότη Μηταράκη, με τις ανάλογες δηλώσεις του περί του τι είναι πρόσφυγας και τι όχι, έγινε μια βδομάδα μετά τη δημοσίευση στο HUSNA.fm.  

Μπορεί ο Καιρίδης να αδικείται και να μην συμπεριλαμβάνεται στο βίντεο του HUSNA.fm, αλλά έδειξε ξεκάθαρα ότι υπάρχει κοινή λογική παραγωγής τέτοιων ανθρωπιστικών μηνυμάτων, με την οποία σπεύδει, κουνώντας την ουρά του, να συνταχτεί αυτός και οι υπόλοιποι ΝΑΤΟτσολιάδες…

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις