Σε έγγραφες εξηγήσεις καλεί ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων, οι οποίοι παραχώρησαν άδεια σε εταιρεία αθλητικών ειδών για drone show στο Ζάππειο στη διάρκεια του οποίου ένα τεράστιο αθλητικό παπούτσι κυριολεκτικά πατούσε τον Παρθενώνα!
Σύμφωνα με πηγές του υπ. Οικονομικών, που μεταδίδει η ΕΡΤ ,”η σύμβαση που υπεγράφη και το τίμημα είναι δυσανάλογο της αξίας και του συμβολισμού του χώρου του Ζαππείου, εδράζονται σε απαρχαιωμένο θεσμικό πλαίσιο και τιμολογιακή πολιτική αμετάβλητη για σχεδόν 20 χρόνια.”
Σε απλά ελληνικά, το επιτελικό κράτος ξύπνησε… και διαπίστωσε ότι θα μπορούσαν να είχαν πάρει περισσότερα χρήματα για διαφήμιση εταιρείας αυτού του βεληνεκούς και του κύκλου εργασιών όταν ζητάει να χρησιμοποιήσει το Ζάππειο. Τα Ζάππειο, που εν τω μεταξύ είναι κηρυγμένο νεότερο μνημείο και το οποίο χρησιμοποιήθηκε για να προβληθεί ένα παπούτσι πάνω από την Ακρόπολη. Δηλαδή, εδώ πρόκειται για διπλή κραυγαλέα παραβίαση (ή να πούμε ηθελημένη αγνόηση) της αρχαιολογικής νομοθεσίας, έστω και αυτής που τα τελευταία χρόνια ξανακόβεται και ξαναράβεται στα μέτρα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
Ο κ. Πιερρακάκης ούτε καν ψέλισσε ότι θα ζητήσει εξηγήσεις για την ωμή προσβολή δύο μνημείων, ενός αρχαίου (Ακρόπολη) και ενός νεότερου (Ζάππειο), του οποίου το Δ.Σ είναι διορίζεται από τον εκάστοτε Υπουργό Οικονομίας και άρα ελέγχεται από αυτόν.
Αλλά θα κάνει το εξής:
“Συγκεκριμένα, τις επόμενες εβδομάδες θα είναι έτοιμος ο νέος νόμος για τα ιδρύματα, τις κοινωφελείς περιουσίες, τις σχολάζουσες κληρονομιές και τις δωρεές προς το Δημόσιο. Θα προβλέπει την συνολική αλλαγή φιλοσοφίας στην αξιοποίησή τους, με στόχο τη μεγιστοποίηση του δημοσίου οφέλους. Στο πλαίσιο αυτό η Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων που θα αναλάβει να φέρει σε πέρας το νέο εγχείρημα και που θα προκύψει μετά την ψήφιση του νόμου, θα πάρει δραστικές αποφάσεις για τον τρόπο λειτουργίας , εφαρμόζοντας ανάμεσα σε άλλα και μια διαφορετική τιμολογιακή πολιτική, προσαρμοσμένη στο σήμερα. Επίσης θα προβλεφθούν ρήτρες συνεπειών και ασφαλιστικές δικλείδες για όσους εκμισθώνουν τους χώρους αυτούς”.
Οπως είναι φανερό το επιτελικό κράτος μόνο για έναν λόγο “ξυπνάει”… Οταν αντιλαμβάνεται ότι η αγοραία και εμπορική αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομίας μπορεί να γεμίσει αποδοτικότερα τα ταμεία, με όποιο τίμημα.
Δηλαδή, εάν το αντίτιμο δεν ήταν 300 ευρώ, αλλά 5.000 τότε θα ήταν καλά για την κυβέρνηση;
Να σημειώσουμε ότι τόσο κοστίζει, 5.000 ευρώ, και μια πριβέ ξενάγηση στην Ακρόπολη για πλούσιους πετρελαιάδες, Ινδούς επιχειρηματίες και γενικότερα ξιπασμένους ζάμπλουτους…
.