Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

“Ο κλέφτης της εικόνας” – Η νέα έκθεση του Ανδρέα Λυμπεράτου

Τη νέα ατομική του  έκθεση με τίτλο «Ο κλέφτης της εικόνας» παρουσιάζει ο Ανδρέας Λυμπεράτος στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων, από την 1η Δεκεμβρίου 2022 έως τις 21 Ιανουαρίου 2023.

Η αρχαία ελληνική τέχνη, αλλά και τα μοναδικά ψηφιδωτά της  Μονής της Χώρας της Κωνστανστινούπολης, τα μεσαιωνικά χειρόγραφα, αλλά και οι μεταβυζαντινές τοιχογραφίες, η ζωγραφική παράδοση του τόπου, αλλά και η κληρονομιά της δεκαετίας του ’80 στη ζωγραφική των μεγάλων χειρονομιών και αφηγήσεων. Η ζωγραφική εικόνα, αλλά και τα γλυπτά, επίτοιχα και επιδαπέδια.  Ολα αυτά σε έναν διαρκή και ανατροφοδοτούμενο μεταξύ τους ανοιχτό διάλογο. 

Αυτός είναι ο εικαστικός κόσμος του Ανδρέα Λυμπεράτου, ο οποίος παρουσιάζει τη νέα ατομική του  έκθεση με τίτλο «Ο κλέφτης της εικόνας» στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων, από την 1η Δεκεμβρίου 2022 έως τις 21 Ιανουαρίου 2023.

Η έκθεση περιλαμβάνει τη νέα ζωγραφική δουλειά του καλλιτέχνη καθώς και μία επιλογή
έργων από το 1996 έως σήμερα.
Στο επίκεντρο της καλλιτεχνικής πρακτικής του Ανδρέα Λυμπεράτου ενυπάρχει η ακλόνητη πίστη στη δύναμη της εικόνας, στην παιδαγωγική της αξία, στην ικανότητά της να ανασυστήνεται από τα θραύσματά της. Μέσα από διαδικασίες ανασχηματισμού και ανασύνταξης, υιοθετώντας διάφορα μέσα και τεχνικές,  δημιουργεί εικόνες που αναφέρονται στην πολλαπλότητα νοήματος που διέπει τη ζωγραφική πράξη. Δίνει έμφαση στη σωματικότητα της ζωγραφικής χειρονομίας, στην πυκνότητα του θέματος, στην ύλη και στην παραστατικότητα. Η ζωγραφική  του είναι στιβαρή και χυμώδης. Τα έργα του έχουν κλασικότητα, βαρύτητα, είναι όλα πολύ καλά δομημένα: υπάρχει πάντα σχέδιο, ενδεχομένως κατάλοιπο από τις σπουδές του καλλιτέχνη στην αρχιτεκτονική.
Ταυτόχρονα, τον απασχολεί η ιερότητα της εικόνας, η αποτύπωση του πνευματικού. Μαζί με τα ζωγραφικά έργα παρουσιάζεται μια σειρά επιδαπέδια και επίτοιχα γλυπτά που ανήκουν στην περίοδο 1998-2017 και τα οποία μπορούν να θεωρηθούν ως τρισδιάστατη εκδοχή της ζωγραφικής του. Είναι χώροι μαζί και αντικείμενα.

Θίγουν ζητήματα για τη σχέση όγκου και επιφάνειας, εικόνας και αντικειμένου. Όλα τα έργα της έκθεσης του Ανδρέα Λυμπεράτου στο Κέντρο Τεχνών αποτελούν μια ενότητα, εκτυλίσσουν και αναπτύσσουν μια πορεία δουλειάς. Εμπλουτίζουν και τροφοδοτούν το λεξιλόγιο του καλλιτέχνη, στο οποίο ο ίδιος επανέρχεται μέσα από διαφορετικές οπτικές κάθε φορά, αναδημιουργώντας τη διαδρομή του γύρω από θέματα μετάβασης και μεταφοράς, αισθητής και νοητής, οπτικοποιημένων σχέσεων και συμπεριφορών, θετικού και αρνητικού χώρου, συμπύκνωσης ιδεών και εμπειρίας.
Ο Ανδρέας Λυμπεράτος γεννήθηκε στην Πάτρα το 1963. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Παρακολούθησε μαθήματα στο Edinburgh College of Art (Εδιμβούργο, Σκωτία) και στη Royal Academy of Fine Arts, στη Γάνδη του Βελγίου. Είναι απόφοιτος του μεταπτυχιακού προγράμματος «Σχεδιασμός – Χώρος – Πολιτισμός» του ΕΜΠ. Έχει παρουσιάσει το έργο του σε τέσσερις ατομικές εκθέσεις
στην Ελλάδα και στο εξωτερικό: Galerie S.& H. De Buck (Γάνδη, Βέλγιο, 2000), Batagianni Gallery (Αθήνα, 2006 και 2011) και Γκαλερί Cube (Πάτρα, 2013). Είναι μέλος της εικαστικής ομάδας Horror Vacui. 
Την επιμέλεια της έκθεσης υπογράφει ο Χριστόφορος Μαρίνος, ιστορικός τέχνης,
επιμελητής εκθέσεων και δράσεων του ΟΠΑΝΔΑ.

Η έναρξη της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου, 18:00-22:00
Διάρκεια έκθεσης: 1 Δεκεμβρίου 2022 – 21 Ιανουαρίου 2023

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή 11:00 – 19:00 Σάββατο – Κυριακή 10:00 –
15:00, Δευτέρα κλειστά
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Σχετικά θέματα

Απόψεις