Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ο Ισραηλινός σκηνοθέτης Γιούβαλ Άμπραχαν δέχεται απειλές για τη ζωή του επειδή στηρίζει τον παλαιστινιακό λαό

Ο 29χρονος Ισραηλινός σκηνοθέτης της ταινίας «No Other Land», που συμμετείχε στο φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, Γιούβαλ Άμπραχαμ (αριστερά στη..

Ο 29χρονος Ισραηλινός σκηνοθέτης της ταινίας «No Other Land», που συμμετείχε στο φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, Γιούβαλ Άμπραχαμ (αριστερά στη φωτογραφία) δημοσιοποίησε σε ανάρτησή του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ότι η οικογένειά του και ο ίδιος δέχονται απειλές για τη ζωή τους, μετά την ευχαριστήρια ομιλία του για την απονομή της Χρυσής Άρκτου Ντοκιμαντέρ.

Θυμίζουμε ότι ο Γ. Άμπραχαμ στην ομιλία του είχε αναφέρει ότι ο ίδιος και ο συν-σκηνοθέτης Παλαιστίνιος Μπάζελ Αντρα επιστρέφουν σε μια χώρα, όπου δεν είναι ίσοι. «Ζούμε 30 λεπτά ο ένας από τον άλλο. Εγώ έχω δικαίωμα ψήφου. Ο Μπάζελ δεν έχει δικαίωμα ψήφου. Αυτή η κατάσταση του απαρτχάιντ μεταξύ μας, αυτή η ανισότητα πρέπει να τελειώσει. Πρέπει να ζητήσουμε κατάπαυση του πυρός. Πρέπει να ζητήσουμε μια πολιτική λύση για τον τερματισμό της κατοχής», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως φαίνεται, ο λόγος του ενόχλησε. Συνέπεια αυτής της θαρραλέας του πράξης ήταν και η περικύκλωση του σπιτιού του από ακροδεξιές ισραηλινές ομάδες. Ο Άμπραχαμ καθώς και χιλιάδες άλλοι καλλιτέχνες στον κόσμο επιλέγουν να μη σιωπήσουν, να σταθούν με το έργο και τις πράξεις τους στο πλευρό της ειρήνης και του δίκιου.

Παραθέτουμε ολόκληρη την ανάρτησή του:

«Χτες το σπίτι της οικογένειάς μου περικυκλώθηκε από ακροδεξιές ισραηλινές ομάδες που πήγαν εκεί για να με ψάξουν. Απείλησαν στενά μέλη της οικογένειάς μου, τα οποία μέσα στη μέση της νύχτας βρήκαν καταφύγιο σε άλλη πόλη για να γλιτώσουν. Εξακολουθώ να λαμβάνω απειλές θανάτου και έπρεπε να ακυρώσω την πτήση μου για να γυρίσω στο σπίτι μου.

Αυτό συνέβη, αφού τόσο τα ισραηλινά Μέσα Ενημέρωσης όσο και Γερμανοί πολιτικοί χαρακτήρισαν παράλογη και “αντισημιτική” την ομιλία μου στην τελετή λήξης της Μπερλινάλε, όπου έκανα έκκληση για ισότητα μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, κατάπαυση του πυρός και τερματισμό του απαρτχάιντ.

Οι Γερμανοί κάνουν φρικτή κατάχρηση αυτής της λέξης, όχι μόνο για να φιμώσουν τους Παλαιστίνιους επικριτές του Ισραήλ, αλλά και για να φιμώσουν Ισραηλινούς σαν εμένα που υποστηρίζουν την κατάπαυση του πυρός που θα τερματίσει τη δολοφονία στη Γάζα και θα επιτρέψει την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων. “Απογυμνώνει” το περιεχόμενο της λέξης αντισημιτισμός, θέτοντας σε κίνδυνο τους Εβραίους σε όλο τον κόσμο. Καθώς η γιαγιά μου γεννήθηκε σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Λιβύη και το μεγαλύτερο μέρος της οικογένειας του παππού μου δολοφονήθηκε από Γερμανούς στο Ολοκαύτωμα, βρίσκω ιδιαίτερα εξοργιστικό το γεγονός ότι οι Γερμανοί πολιτικοί το 2024 έχουν το θράσος να εκμεταλλεύονται το νόημα αυτού του όρου εναντίον μου, θέτοντας σε κίνδυνο την οικογένειά μου.

Αλλά, πάνω από όλα, αυτή η συμπεριφορά θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του Παλαιστίνιου συν-σκηνοθέτη Μπάζελ Αντρα, ο οποίος ζει υπό στρατιωτική κατοχή περικυκλωμένος από τους βίαιους εποικισμούς στο Masafer Yatta. Εκείνος διατρέχει πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο από εμένα.

Χαίρομαι που η βραβευμένη ταινία μας “No Other Land” πυροδοτεί μια σημαντική διεθνή συζήτηση γι’ αυτό το θέμα -και ελπίζω ότι θα την δουν εκατομμύρια άνθρωποι, όταν κυκλοφορήσει φέτος. Ο λόγος που την φτιάξαμε ήταν να πυροδοτήσουμε τη συζήτηση. Μπορείτε να ασκήσετε σκληρή κριτική για όσα είπαμε εγώ και ο Μπάζελ στη σκηνή χωρίς όμως να μας δαιμονοποιήσετε. Αν η ενοχή σας για το Ολοκαύτωμα σας οδηγεί να κάνετε αυτά τα πράγματα, δεν θέλω την ενοχή σας». Από 902.gr 

Σχετικά θέματα

Απόψεις