Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

O “ειλικρινής” κύριος Τσούνις: «Με τους τελευταίους τέσσερις πρωθυπουργούς επιβεβαιώθηκε η στρατηγική σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ»!

Η Ελλάδα έχει γίνει χωροφύλακας του ΝΑΤΟ, κέντρο στρατιωτικών λοτζίστικς, διαθέτει 8 βάσεις των ΗΠΑ, πηγαινοέρχονται καραβάνια με όπλα και στρατιώτες, σουλατσάρουν αμερικανο-νατοϊκοί ως και διευθυντής της CIA όλα αυτά με την ανοχή και υποστήριξη όλων των πρωθυπουργών, όλων των κυβερνήσεων. Ολα αυτά ειπώθηκαν διά στόματος αμερικανού Πρέσβη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Η Ελλάδα έχει γίνει χωροφύλακας του ΝΑΤΟ, κέντρο στρατιωτικών λοτζίστικς, διαθέτει 8 βάσεις των ΗΠΑ, πηγαινοέρχονται καραβάνια με όπλα και στρατιώτες, σουλατσάρουν αμερικανο-νατοϊκοί ως και διευθυντής της CIA και μάλιστα με την ανοχή και υποστήριξη όλων των πρωθυπουργών, όλων των κυβερνήσεων. Ολα αυτά ειπώθηκαν διά στόματος αμερικανού Πρέσβη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο 

 σε εκδήλωση για τα 70 χρόνια της χώρας στη λυκοσυμμαχία, με συμμετοχή και του πρέσβη των ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας ότι και με την επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ και τη σύμπλευση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ η μεγαλύτερη εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια αποτελεί «ένα το κρατούμενο».

Συγκεκριμένα, ο Τζορτζ Τζέιμς Τσούνις (κι αφού πρώτα πήγε στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ι. Σαρμά προκειμένου να επιβεβαιώσουν ότι οι διμερείς σχέσεις «βρίσκονται στο καλύτερο σημείο»), επέμεινε στην εκδήλωση ότι «το μέλλον της Ελλάδας είναι ευρωατλαντικό», αναγνωρίζοντας ότι «με τους τελευταίους 4 πρωθυπουργούς», συμπεριλαμβανομένου του Τσίπρα«και με 3 διαδοχικούς Προέδρους στις ΗΠΑ είδαμε τη γεωστρατηγική αξία της σχέσης Ελλάδας – ΗΠΑ να επιβεβαιώνεται».

Μια «αξία» ως χωροφύλακα, καθώς, όπως είπε, «υπάρχουν πολλές προκλήσεις στην ευρύτερη γειτονιά και οι ΗΠΑ δεν μπορούν να τα κάνουν όλα μόνες τους, χρειαζόμαστε αξιόπιστους και ικανούς εταίρους για να λύσουν προβλήματα. Με την Ελλάδα οι ΗΠΑ έχουν έναν εταίρο που μπορούν να εμπιστευτούν», τόνισε.

Ξεχώρισε, άλλωστε, το γεγονός ότι η χώρα αναδεικνύεται σε ενεργειακό πάροχο στη ΝΑ Ευρώπη «βγάζοντας τη Ρωσία και την Gazprom από τον σβέρκο της Ευρώπης», όπως είπε, ενώ ταυτόχρονα έχει γίνει κόμβος «στρατιωτικών λοτζίστικς», καθώς, όπως τόνισε, οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει μέσα και προσωπικό τους σε 8 βάσεις στην Ελλάδα (από Αλεξανδρούπολη έως Σούδα), «στις οποίες επενδύουμε μεγάλα ποσά», όπως σημείωσε, παραπέμποντας στη γιγάντωση των τέτοιων υποδομών – μαγνήτης κινδύνων για τον λαό, καθώς στοχοποιούνται από αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Επιβεβαιώνοντας, δε, ότι η χώρα – πάνω στη στρατηγική σύμπλευση των αστικών πολιτικών δυνάμεων – έχει γίνει «μπάτε σκύλοι αλέστε» για τους Αμερικανούς, αποκάλυψε ότι προχτές πέρασε όλη του τη μέρα εδώ o διευθυντής της CIA (William J. Burns) σε συναντήσεις με αξιωματούχους διαφόρων υπηρεσιών για «ανάπτυξη ικανοτήτων».

Επεσήμανε, επίσης, ότι οι αμερικανοΝΑΤΟικές στρατιωτικές ασκήσεις όπου μετέχει η Ελλάδα «είναι τεράστιες» και ταυτόχρονα ότι έχει παίξει με επιτυχία τον ρόλο της ως διοργανωτής ασκήσεων. «Πριν ακόμα τις Συμφωνίες του Αβραάμ έφερνε σε ασκήσεις Αραβες και Ισραηλινούς μαζί» σημείωσε, τονίζοντας τον ρόλο «μεντεσέ» της χώρας στην υλοποίηση ευρωατλαντικών σχεδιασμών από τα Βαλκάνια έως τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Ολοι τους «στην ίδια γραμμή πλεύσης»

Ολα αυτά πάνω στη στρατηγική σύμπλευση των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και των παραφυάδων τους, και σε αυτό το πεδίο.

Διόλου τυχαία, στην ημερίδα έδωσε το «παρών» ο Β. Καλπαδάκης, διπλωματικός σύμβουλος του Αλ. Τσίπρα, τον οποίο ο Τσούνις χαρακτήρισε δημόσια «πολύ καλό φίλο» και «ένα από τα πιο έξυπνα μυαλά» στην Ελλάδα. Τον σύμβουλο του Τσίπρα επαίνεσε δημόσια και ο βουλευτής της ΝΔ Δ. Καιρίδης, λέγοντας ότι έπαιξε «πολύ ουσιαστικό ρόλο»«δούλεψε άοκνα και πίσω από τις κουίντες, αλλά πολύ ουσιαστικά», ώστε «μέρος της προόδου» που έχουν στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις να «είναι αποτέλεσμα της δουλειάς του».

Λίγο αργότερα, ο Κ. Χατζηδάκης από τη ΝΔ τόνιζε ότι «όλα αυτά τα χρόνια, συντελούσης και της Αριστεράς που κυβέρνησε, οι σχέσεις (με τις ΗΠΑ) έχουν εξομαλυνθεί».

Πιάνοντας το νήμα, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Ευ. Αποστολάκης τόνιζε με τη σειρά του ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις «στο διάστημα της προηγούμενης κυβέρνησης μπήκαν σε πολύ καλό δρόμο, ξεκίνησε ο Στρατηγικός Διάλογος με τις ΗΠΑ». Επίσης κλείστηκαν «συμφωνίες» για υποδομές, εξοπλιστικά, όλα σε «μια στρατηγική σχέση που χτίστηκε για να μείνει». Χαρακτήρισε, δε, τη Συμφωνία των Πρεσπών «καθοριστική» για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Επιβεβαιώνοντας, εξάλλου, ότι η ΝΔ το 2019 βρήκε έτοιμους μια σειρά «φακέλους» τους οποίους «έτρεξε» κατόπιν, ο Αποστολάκης αναφέρθηκε στις επικαιροποιήσεις της Συμφωνίας για τις Βάσεις, της MDCA, λέγοντας ότι ήταν «μια Συμφωνία όπου δουλέψαμε πάρα πολύ», ενώ ξεχώρισε και τις τέτοιες συνεννοήσεις που έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ για το άπλωμα αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων σε Αλεξανδρούπολη, Λάρισα, Βόλο και Σούδα. Ειδικά για την Αλεξανδρούπολη τόνισε ότι «δίνει διέξοδο για την υποστήριξη της ΝΑ Ευρώπης, ώστε να μην εξαρτιόμαστε από τα Δαρδανέλια», όπου διέξοδος η συνεχής προώθηση πολεμικού υλικού των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, για την οποία, φαίνεται, στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ περήφανοι. «Φτάσαμε πλέον να είμαστε στο καλύτερο επίπεδο», τόνισε άλλωστε ο Αποστολάκης μετά ταύτα.

Συμπληρώνοντας το τρίπτυχο, ο Ευ. Βενιζέλος από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ έλεγε ότι «η εταιρική σχέση με τις ΗΠΑ είναι θεμελιώδης επιλογή, ταυτοτικού χαρακτήρα».

Σε τοποθετήσεις άλλων παραγόντων, η πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου έκανε σαφές ότι για τους Αμερικανούς έχει «βάθος και σημασία» το σχήμα Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ συν ΗΠΑ, καθώς ενώνει τη ζώνη από Ινδο-Ειρηνικό μέχρι Ευρώπη. «Οι ΗΠΑ βασίζονται επίσης στην Ελλάδα για τη σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια και την ευρωπαϊκή τους πορεία», πρόσθεσε, ενώ με βάση όσα έδωσαν οι κυβερνήσεις διαδοχικά, από ΣΥΡΙΖΑ έως ΝΔ, είπε ότι «δεν είναι πια η Ελλάδα που περίμενε κάποτε βοήθεια ως φτωχός συγγενής, είναι μια εποχή που η Ελλάδα προσφέρει κιόλας, κι αυτό εκτιμάται πολύ στην Ουάσιγκτον».

Ο πρέσβης ε.τ., πρώην γγ του ΥΠΕΞ Ι. Α. Ζέπος τόνισε ότι «όλα τα κόμματα εξουσίας στην Ελλάδα έχουν βρεθεί, πλην – συν, στην ίδια γραμμή πλεύσης», ενώ ο ακαδημαϊκός Χαρ. Παπασωτηρίου έλεγε ότι «η μόνη άλλη στιγμή που είχαμε τόσο καλές σχέσεις ήταν το 1952, όταν μπήκαμε στο ΝΑΤΟ». Πρόσθεσε ότι διατηρούνται «σχέσεις καλές με ευρεία συναίνεση, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις ΗΠΑ. Με πολλές διαφορετικές κυβερνήσεις στη χώρα μας, αλλά σταθερή εξωτερική πολιτική».

(Πηγή: Εφημερίδα «Ριζοσπάστης»)

Απόψεις